Top domácí čistička odpadních vod: Recenze a ceny (2024)

kraus@zakra.cz Michal Kraus
09. 06. 2023
nejlepsi-domaci-cisticka-odpadnich-vod.png

Domácí čistička odpadních vod (ČOV) je zařízení určené pro biologické čištění odpadních vod u rodinného domu či rekreačního objektu. Plně nahradí kanalizační přípojku. Jak, ale vybrat správnou? Kolik stojí? Jaké jsou ty nejlepší čističky na trhu? A co byste měli o čistírně odpadních vod vědět dříve, než ji koupíte. 

Obsah článku

Top domácí čističky odpadních vod (2024)

Domácí čističky odpadních vod vás zbaví starostí s chybějící kanalizací. Naši klienti nejčastěji kupují tyto čističky: AT6 Plus, Variocomp, Monocomp, Topas  a BioCleaner.

Mezi nejoblíbenější čističky odpadních vod mezi našimi klienty patří:

Jde o čistírny, které nejčastěji projektujeme, prodáváme a stavíme na klíč. Zároveň jde o domácí čističky od prověřených a stabilních výrobců, jejichž pověst je léty ověřená, stejně jako jejich výrobky. 

AT6 Plus

Oblíbená domácí čistička AT6 Plus pro každou domácnost i chatuNejčastěji prodávaná čistička odpadních vod z našeho portfolia. Jde o čistírnu, kterou oceníte u rodinného domu i chaty. Výhodou čističky z řady AT Plus je řídící jednotka v ceně, kterou lze nastavit intenzitu čištění odpadních vod. 

Při usazování čistírny oceníte nízkou váhu pod 100 kilo, u varianty do 6 osob. Čistírna se nabízí v několika velikostních variantách od 1 osoby, až po 20 osob. 

Další parametry čističky AT6 PlusTechnologie čištění je postavena na tzv. VFL technologii. Na to, jak funguje domácí čistička odpadních vod AT od Aquatec se můžete podívat v následujícím videu. 

Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého
Související článek Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého

Variocomp

Variocomp je nejlevnější čističkou odpadních vod z našeho srovnání. Jde o stálici na trhu domácích čistíček odpadních vod, která stále láká nové klienty na nízkou cenu, jednoduchost a funkčnost.

Kdo nehledá výdobytek poslední doby, dokáže se o čistírnu trochu starat a nechce utratit spoustu peněz, tak právě našel svého favorita. 

Domácí čistička Variocomp je také vynikající variantou pro situaci, kdy se v obci chystá výstavba kanalizace a je jasné, že během pár let budete nuceni domácí čističku odstranit. 

Recenze domácí čističky: Asio Variocomp 5k
Související článek Recenze domácí čističky: Asio Variocomp 5k

Variocomp je spolehlivá domácí čistička odpadních vodNa fungování domácí čističky Variocomp se můžete podívat v následujícím videu.

Monocomp

Domácí čistička Monocomp je vlajkovou lodí společnosti ASIODomácí čistička Monocomp je vlajkovou lodí společnosti ASIO. Pyšnit se může především technologií SBR, která je dalším vývojovým stupněm biologického čištění odpadních vod

V základní ceně nabídnete tato čistička řídící jednotku, kterou můžete regulovat jednotlivé režimy zatížení.

Klienti také často vybírají Monocomp pro zjednodušenou práci s přebytečným kalem, který je narozdíl od jiných čistíren možné odstraňovat výměnou tzv. jutových košů. Není tak nutné volat fekální vůz či využívat kalové čerpadlo. Na druhou stranu pravidelná výměna je nezbytností.

Domácí čistička Monocomp je vlajkovou lodí společnosti ASIO

Topas S

Domácí čistička Topas S funguje stejně jako Monocomp na principu SBR. Nabízí tedy nejvyšší standard přečištění. Další výhodou je variabilní nátok, není tak potřeba k čistírně přikupovat komínek, je-li nutné se podřídit výšce kanalizace z domu.

Fungování a proces čištění Topas S můžete sledovat online v mobilní aplikaci a upravovat jednotlivé čistící režimy. Jde o zároveň o doporučovanou variantu na chaty.

Poslední novinkou, kterou můžete dokoupit k této čističce je odvodňovací box, do které lze automaticky odčerpávat přebytečný kal.

Domácí čistička TOPAS S pro rodinné domy i chaty

Srovnání domácích čističek odpadních vod

Srovnání domácích čističek je trochu nevděčné téma, protože máme sklony porovnávat čistírny pouze na základě tvrdých parametrů. Výběr domovní čistírny je však často ovlivněn i faktory, jako je velikost servisní sítě, cena dopravy a další. Více o výběru domácí čističky se dočtete níže. 

Níže uvádíme srovnání jednotlivých parametrů výše zmíněných čistíren. Pro finální výběr domácí čističky pro váš dům či chatu můžete samozřejmě využít naši konzultaci zdarma.

Výrobce

ASIO

ASIO

TopolWater

ABPlast

TopolWater

ABPlast

Typ ČOV

Variocomp 5K

Monocomp 4

Topas S5

AT6 Plus

Topas R5

AT6

Typ čištění

Mechanicko-biologické

SBR

SBR

Mechanicko-biologické

SBR

Mechanicko-biologické

Počet osob

3 až 7

2 až 5

2 až 5

1 až 5

2 až 5

1 až 5

Vyšší řada

Variocomp 8K

Monocomp 8

Topas S8

AT8 Plus

Topas R8

AT8

Půdorysné rozměry (průměr v mm)

1250

1250

1200

1400

1200

1400

Výška v mm

2020

2020

2400

1800

2400

1800

Váha v kg

160

150

180

95

150

95

Řídící jednotka v ceně

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Práce s kalem

Manuální

Jutové koše

Možnost automatického odkalení při dokoupení odvodňovacího boxu

Manuální

Možnost automatického odkalení při dokoupení odvodňovacího boxu

Manuální

Základní cena bez DPH

39 990,00 Kč

51 500,00 Kč

60 000,00 Kč

50 900,00 Kč

56 000,00 Kč

37 900,00 Kč

Nutnost obetonování

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Možnost povolit ohlášením

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Vhodná na chatu s nepravidelným provozem

Ne

Částečně

Ano

Ano

Ano

Ne

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Naše doporučení, jakou čističku vybrat a kdy

Je nám jasné, že domácí čističku odpadních vod vybírá člověk jednou, maximálně dvakrát za život. I proto nabízíme výrazné zjednodušení na základě těchto charakteristik. 

High-end varianty domácích čističek

Nejvyšší řadou domácích čističek odpadních vod jsou čistírny fungující na principu SBR. 

Z výše uvedených se tedy bavíme o Topas S a Monocompu. Obě nabídnou řídící jednotku a jednodušší práci s kalem, než konkurence. Jak to, ale u high-end výrobků bývá, setkáte se u nich také s vyšší cenou.  

Čističky odpadních vod na chatu

Máte chatu, kam jezdíte prakticky celý rok? Nechce se vám pořizovat septik s filtrem a podnikat pravidelnou údržbu filtrů nebo třeba plánujete na chatě v dohledné době bydlet. Pak vám pomůže domácí čistička.

Na chatu se nejlépe hodí AT Plus nebo Topas S. Obě jsou vybaveny režimem chata, kterým nastavíte pomalé dávkování kalu a čistička tak vydrží bez pravidelného přísunu odpadních vod. 

Čistička se skvělým poměrem cena vs. výkon

Není od věci hledat zdravý poměr mezi cenou a výkonem. To znamená, nic zbytečně drahé, ale ani nic nefunkčního. V této kategorii můžeme doporučit čističky řady AT, buď v klasické variantě nebo ve zmiňované variantě Plus. 

Za rozumnou cenu pořídíte kvalitní čističku, která s vámi bude roky. Nenabídne vše, co nejdražší čističky, ale výborně poslouží i náročnému uživateli. 

Když cena čističky rozhoduje

Je-li vaším primárním cílem cena, pak doporučujeme čističku Variocomp nebo AT bez řídící jednotky. 

Dostanete čistírny, která vás obslouží, ale nenabídnou nejvyšší komfort provozu. Doporučujeme také článek o nejlevnějších čističkách na trhu

Jak správně koupit domácí čističku odpadních vod 

Koupit domácí čističku odpadních vod dnes můžete na velkém počtu eshopů. To, co se však většinou stane při “neodborném” objednání je, že zapomenete na nějakou z důležitých komponent.

Může jít například o víko u BioCleaneru či kryt na řídící jednotku. Nejčastěji se však chybuje v komínku, který bývá často potřeba.

Pokud máte projekt domácí čistírny objednaný u nás, připravíme vám nabídku na veškeré příslušenství, včetně dopravy a příslušenství. Zároveň vám pomůžeme získat při nákupu 15% DPH a vaše čistička se tím výrazně zlevní. 

Domácí čističku odpadních vod doporučujeme objednávat buď přímo u společnosti, která bude provádět i zprovoznění nebo realizátora stavby, který staví čističku na klíč. 

Co je domácí čistírna odpadních vod?

Domácí čistírna odpadních vod neboli ČOV je zařízení tvořené plastovou nádrží s několika oddělenými komorami, kde za pomoci provzdušňování dochází k čištění odpadních vod. Domácí čistička dokáže zcela nahradit připojení na kanalizaci.

Domácí čistírna odpadních vod se stává fenoménem posledních let. Díky domácí čistírně získávají lidé svobodu bydlet, kde chtějí a ne jen tam, kde je již vybudovaná kanalizace a je možné připojení na kanalizační řad.

Domácí čistička odpadních vod čistí odpadní vody z domácnosti a umožňuje jejich likvidaci:

  • do vod povrchových (rybník, řeka, potok…)

  • do vod podzemních – vsakem

  • do vod podzemních – vsakem a zaléváním zahrady

  • do jednotné obecní kanalizace

4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV
Související článek 4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV

Domácí čistírna odpadních vod (ČOV) je válec o výšce zhruba 2 metry a průměru 1,5 metru. Takovéto rozměry mívá domácí čistička odpadních vod pro 2 až 6 osob. Domácí čistírna váží kolem 150 kg.

Čistírna odpadních vod je podle vodního zákona č. 254/2001 Sb. považována za vodní dílo, protože likviduje přečištěné vody. Pro zbudování čističky tak bude zapotřebí projekt a povolení od vodoprávního úřadu.

Co je domácí čistírna odpadních vod jednoduše?

  • Zařízení k rodinnému domu, které přečiští veškeré odpadní vody.

  • Ideální řešení pro místa, kde není možnost připojit nemovitost přes kanalizační přípojku.

  • Výrobek s 25 letou a delší životností.

  • Prakticky neviditelný společník zakopaný v zemi na zahradě.

Co domácí čistírna odpadních vod není?

Jak funguje domácí čistírna odpadních vod?

Domácí čistírna odpadních vod (ČOV) funguje jako kombinace mechanického a aerobního čištění. Odpad z domácnosti natéká do domácí čističky, kde dochází k oddělení pevných částic a předčištěná voda pak prochází aerobním čištěním za pomoci bakterií a kyslíku.

Jak funguje domácí čistírna odpadních vod (ČOV)

Biologické čištění odpadních vod: Co to je a jak funguje
Související článek Biologické čištění odpadních vod: Co to je a jak funguje

Domácí čistička odpadních vod funguje na léty odzkoušených procesech. Abychom dokázali fungování domácí čistírny správně pochopit, musíme se podívat čistírně do útrob.

jak funguje domácí čistírna AT6

Čištění odpadních vod probíhá ve 3 fázích

  1. První fází je tzv. předčištění

    1. Odpadní voda natéká do usazovacího prostoru (první komora domácí čistírny odpadních vod).

    2. Zde dochází k oddělování pevných částic a jejich usazování.

    3. Dále jsou podrobeny anaerobnímu rozkladu (tzn. bez přísunu kyslíku).

    4. Takto předčištěná voda pak přepadem natéká do aktivační fáze (druhá fáze čištění).

  2. Druhou fází je aerobní a biologické čištění v aktivačním prostoru

    1. Tento prostor (druhá komora domácí čistírny odpadních vod) je provzdušňován pomocí dmychadla.

    2. Zde za pomoci vzduchu a bakterií dochází k přečištění odpadních vod (biologické procesy).

  3. Třetí fází je likvidace odpadních vod z dosazovací nádrže.

    1. Mamutka přečištěnou vodu vytáhne do odtokového žlabu.Takto přečištěná voda může odtékat do retenční nádrže a být následně využita, třeba pro zalévání zahrady.

Jak vybrat ČOV podle další parametrů

Výběr domácí čistírny odpadních vod (ČOV) se řídí několika objektivními parametry, jako je například počet osob a způsob likvidace odpadních vod, a také subjektivními parametry, jako je typ povolení či dodavatel.

Velmi obsáhlý článek na téma “Jak vybrat domácí čistírnu odpadních vod” jsme pro vás již zpracovali. Ale uznáváme, že problematika výběru domácí čističky není vůbec jednoduchá. Vybrat domácí čistírnu odpadních vod není jako vybrat mobilní telefon nebo dovolenou.

Čistírna s vámi bude žít minimálně 20 let. Jde o investici v řádech desítek tisíc korun a pokud vyberete špatně, jen tak čistírnu odpadních vod za jinou nevyměníte. Podle čeho byste tedy měli volit?

Vybíráme domácí čistírnu krok za krokem

  1. Podle počtu osob

  2. Podle způsobu likvidace odpadních vod

  3. Podle způsobu povolení

  4. Náklady na pořízení – cena domácí čistírny odpadních vod

  5. Následný servis a kvalita

Výběr podle počtu osob, které budou domácí čistírnu odpadních vod využívat

Domácí čistírna odpadních vod je vždy designovaná pro určitý počet osob, které ji budou 90 % času v roce využívat. Jednorázové přetížení při návštěvě či 14 denní výpadek čistička zvládne, ale neporadí si s velkými výkyvy.

Rozhodně nedoporučujeme domácí čistírnu odpadních vod přetěžovat. Vždy je vhodné volit čistírnu tak, aby skutečnost odpovídala schopnosti čistírny. Prakticky všechny domovní čističky jsou uzpůsobené k obsluze více osob v určitém rozptylu (např. domácí čistírna odpadních vod AT6 obslouží 1 až 5 osob).

Při výběru domácí čistírny myslete především na to, jak se může změnit počet osob např. v horizontu 5 let, zda se například u vás nezastaví čáp. Následující tabulka by vám měla pomoci se rozhodnout, jak velkou domácí čistírnu potřebujete.

Počet uživatelů (EO)

1 rodina v domě

2 rodiny v domě

2

2-3 EO

-

3

2-5 EO

2-5 EO

4

3-7 EO

3-7 EO

5

3-7 EO

3-7 EO

6

3-7 EO

3-7 EO

Způsob likvidace odpadních vod z domovní ČOV

Dalším kritériem je, zda a jak budete chtít využít přečištěné vody.

Nechci využívat přečištěné vody z čističky a ani je vsakovat

  • Likvidace do povrchových vod 

    • v blízkosti nemovitosti je rybník, řeka, potok apod.

    • přečištěná voda odtéká do této vodní plochy

  • Likvidace do jednotné kanalizace

    • obec vybudovala centrální ČOV přečištěná voda natéká do této kanalizace

Nechci využívat přečištěné vody z čističky, ale musím je vsakovat

  • Likvidace do podzemních vod – vsak

    • přečištěná voda se vsakuje do podzemních

    • je zapotřebí hydrogeologický posudek

V tomto případě bude rozhodující, jak budete chtít ČOV povolit (více níže). Pokud ohlášením, pak bude muset koupit domovní čističku s certifikací CE. To v případě vodoprávního řízení není třeba. Každopádně skvělou volbou je v tomto případě domácí čistírna odpadních vod AT6 od společnosti ABPlast.

Chci využívat přečištěné vody z čističky

  • Likvidace do podzemních vod – vsak se zálivkou

    • přečištěná voda natéká do retenční (akumulační) nádrže

    • odtud je čerpána na zalévání zahrady

    • je zapotřebí hydrogeologický posudek

Pro tento případ platí totéž co pro vsak. Je vhodné se zamyslet nad tím, jak domácí čistírnu odpadních vod povolíte. Každopádně můžete vybrat domovní čističku Monocomp od společnost ASIO a máte po starostech.

Čistička podle způsobu povolení

Povolení domácí čistírny odpadních vod se budeme ještě věnovat, ale jak jste již pochopili z předchozích odstavců, má  způsob povolení domácí čistírny vliv na výběr. Existují dvě správní řízení, jejichž výsledkem je povolení čistírny. Ohlášení a vodoprávní řízení.

Ohlášení je rychlejším typem řízení, ale s vyšší administrativní náročností. V případě povolování přes ohlášení a likvidace odpadních vod do vsaku, musí mít vámi vybraná domácí čistírna odpadních vod certifikát CE.

Vodoprávní řízení je delším typem povolení s nižší administrativní zátěží. U tohoto typu řízení nemusí mít čistička certifikaci, ale samozřejmě musí splňovat kvalitu přečištění.

Výběr domovní čističky podle ceny

Předně nikdy nedoporučujeme vybírat domácí čistírnu odpadních vod jen podle ceny. Domovní čistička bude vaším parťákem na minimálně 20 let a šetřit jednotky tisícikorun skutečně nedává smysl. Navíc jde o zařízení, které likviduje nebezpečně odpadní vody v těsné blízkosti vaší nemovitosti, proto doporučujeme především hledat kvalitu.

Velkou výhodou je, že ceny domácích čistíren jsou si relativně blízko. Jde o velice konkurenční trh, kde se čistírny liší jen v maličkostech. Pro představu poslouží tabulka s aktuálními základními cenami čistíren.

ČOV

Základní cena (bez DPH)

Monocomp

51 500

Variocomp

39 900

AT6

37 900

AT6 Plus

50 900

Topas S5

60 000

Všechny čistírny z této tabulky, můžeme s klidným srdcem doporučit. Rozhodně nedoporučujeme hledat čistírny se základní cenou nižší než 25 000,-.

Následný servis a kvalita

Posledním kritériem je, jak budete čistírnu po čase servisovat. Jednak je potřeba z čistírny odebírat vzorky a nechávat ji revidovat, ale může se vám i něco porouchat. V takový moment se bude hodit servis.

Proto doporučujeme vybírat domácí čistírnu odpadních vod od výrobce, který je buď v dojezdové vzdálenosti nebo má distribuční centra ve vašem kraji.

Existuje bezúdržbová domovní čistička odpadních vod?

Zcela bezúdržbová domácí čistírna odpadních vod neexistuje. Byť si některé domácí čistírny lépe poradí s kalem, ať již pomocí košů či velké kalové nádrže, stejně se nevyhnete pravidelnému servisu a kontrolám podle provozního řádu.

Existuje bezúdržbová domácí čistírna odpadních vod

Ne zřídka naši klienti poptávají zcela bezúdržbovou čističku odpadních vod. Existuje však vůbec taková? Ano, víme že někteří výrobci prohlašují svou domácí čistírnu za bezúdržbovou, ale neklamou trochu?

100% bezúdržbová čistička odpadních vod je mýtus
Související článek 100% bezúdržbová čistička odpadních vod je mýtus

Co si každý z nás představí pod slovem bezúdržbová domácí čistírna odpadních vod? Inu výrobek, který se jednou nainstaluje a už se o něj nebudeme muset starat. Takový komfort však žádná domácí čistička nenabízí a i kdyby teoreticky nabízela, pak máte zákonnou povinnost odebírat z domácí čistírny odpadních vod vzorky či ji nechat zkontrolovat, a to také nelze zařadit pod slovo bezúdržbová.

Jakou minimální starost budete s domácí čističkou mít?

  • 1x měsíčně byste se měli do čističky podívat a zkontrolovat

    • funkčnost dmychadla

    • průtok odpadu z domu

    • zápach (neměl by být příliš intenzivní)

  • 1x za 6 měsíců zkontrolovat

    • nahromaděný kal a zhodnotit, zda ho neodčerpat

    • test čištění vody (nabrat 1 litr z čističky a po 30 minutách zhodnotit usazeniny, pokud je jich více než polovina nádoby, pak kal odčerpat)

  • 1x za 2 roky

    • revize ČOV autorizovaným mechanikem

Tyto povinnosti najdete jednak v rozhodnutí o povolení domácí čistírny odpadních vod a také v provozním řádu domovní čističky. Nelze tak prohlásit, že nějaká čistírna je bezúdržbová, protože prostě a jednoduše není.

Jaká je cena za domovní čističku?

Základní cena domácí čističky odpadních vod se pohybuje  v rozmezí 39 000,- až 60 000,- bez DPH. K pořizovací (finální ceně) je pak třeba ještě připočítat cenu za dopravu, nezbytné příslušenství a instalaci. Celková cena domácí čistírny odpadních vod, pak může být až 80 000,- bez DPH. Cena je pro mnohé z nás tím nejdůležitějším rozhodujícím faktorem, ne jinak tomu je i v případě domácí čistírny odpadních vod. Připomeňme si, jaká je běžná cena domácí čistírny odpadních vod:

ČOV

Základní cena (bez DPH)

Monocomp

51 500

Variocomp

39 900

AT6

37 900

AT6 Plus

50 900

Topas S5

60 000

Připomínáme, že tohle je základní cena bez DPH. V případě, že domovní čistírnu pořizujete k rodinnému domu, pak DPH u čistírny bude 15%, tuto cenu tedy násobte 1,15. V případě, že ČOV pořizujete k podnikání (penzion, kadeřnictví…), bude DPH 21%.

Jaká je finální cena za domácí čističku odpadních vod?

Základní cena je však relativně vzdálená od té finální. Finální pořizovací cena bude zahrnovat cenu za nezbytné příslušenství, dopravu a instalaci. Jak vidíme z reálné kalkulace viz níže může být finální cena za domovní čistírnu až o 100 % vyšší.

ČOV

Základní cena (bez DPH)

Základní cena ČOV

50 900,-

Akumulační nádrž

12 600,-

Řídící jednotka

2 700,-

Šachta na dmychadlo

1 800,-

Kryt k šachtě

1 500,-

Doprava ČOV

1 500,-

Zapojení technikem

3 000,-

Suma

74 000,-

Kam se hodí domácí čistírna a kde naopak zvolit jiné řešení?

Domácí čistírna odpadních vod se nejlépe hodí k rodinnému domu

Domácí čistírna odpadních vod je ideálním řešením pro rodinné domy. Na rozdíl od tříkomorového septiku si hůře poradí s nepravidelným provozem. Ten pravidelný však zvládá na jedničku. Máte-li rodinný dům bez možnosti připojení na kanalizaci, pak o domovní čističce nemusíte pochybovat.

Domovní čistička odpadních vod (ČOV) rozhodně není univerzál, který by se dal doporučit do všech situací. Domácí čistírna má ráda pravidelné zatížení. V takovém provozu se daří bakteriím, které odpadní vody zbavují nečistot. Pokud nemají dostatek potravy, hynou a čistírna se musí znovu spustit. To samozřejmě neznamená, že nemůžete odjet na několik dní na dovolenou. Čistírna si bez problémů poradí s 3 týdenním odpočinkem.

Pro delší odmlky doporučujeme vybírat domácí čističky s řídící jednotkou a režimem chata.

Pokud hledáte řešení na chalupu, pak vám nemůžeme čistírnu doporučit z výše uvedených důvodů. Není ale třeba zoufat. Na chatu se dobře hodí tříkomorový septik s biologickým filtrem a na méně navštěvovaných místech si vystačíte s jímkou na vyvážení.

Domovní čistička je ideálním řešením pro rodinný dům

Jak jste již jistě pochopili, je domovní čistírna odpadních vod skvělým společníkem pro rodinný dům. V tomto případě vám zajistí dostatečný komfort. Vy případně můžete přečištěnou vodu využít pro zalévání zahrady. Pokud vás zajímá, jakou domácí čistírnu pro rodinný dům vybrat, zde získáte spoustu rad.

Jak na povolení domácí čistírny odpadních vod?

Ohlášení nebo vodoprávní řízení pro povolení čov

Povolení k domácí čistírně odpadních vod (ČOV) lze získat dvojím způsobem. Ohlášením nebo vodoprávním řízením. Oběma správním procesům předchází projekt, předjednání a zajištění podkladů k řízení.

Povolení domácí čistírny odpadních vod je oblíbeným tématem. Většina klientů má očekávání, že jde o jednoduchou stavbu a tudíž jednoduché řízení. Opak je však pravdou. V případě domácí čistírny odpadních vod dochází k čištění odpadních vod, na což jsou úřady velmi citlivé a hlídají si způsob provedení.

Domácí čistírnu odpadních vod lze povolit dvěma způsoby – ohlášením a vodoprávním řízením. Než se pustíme do popisu rozdílů, můžeme doporučit naše články zaměřené na detaily procesu, jak získat povolení pro domovní čističku odpadních vod:

Základní rozdíly mezi ohlášením a vodoprávním řízením

Vlastnost

Ohlášení

Vodoprávní řízení

Lhůta na vyřízení

30 dnů

60 dnů

Kontrola kvality

1x za 2 roky revize ČOV

2x ročně

Správní poplatek

500,-

300,-

Ohlášení domácí čistírny odpadních vod

Ohlášení domácí čistírny odpadních vod je “zjednodušený proces”, který ve výsledku zas tak jednoduchý není. Nadpoloviční část našich klientů si přesto vybírá způsob povolení přes ohlášení, aby měli rozhodnutí o povolení čistírny na dobu neurčitou.

Ohlášení čistírny má jistě své výhody, ale také stinné stránky, jakou je například povinnost mít u stavby ČOV stavební dozor nebo souhlas sousedů všech okolních pozemků. Ne vždy je ohlášením tím nejlepším řešením.

K ohlášení domovní čističky odpadních vod si budete muset připravit následující dokumenty

  • Přehled okolí podle katastrální mapy v měřítku 1:10 000/50 000

  • Kopii katastrální mapy se se zakreslením místa vypouštění

  • Vyjádření správce vodního toku NEBO vyjádření správce kanalizace NEBO vyjádření hydrogeologa

  • Souhlas obecného stavebního úřadu

  • Doklad prokazující vlastnické právo k dotčenému pozemku

  • Vyjádření správců podzemních a nadzemních vedení a zařízení

  • Plná moc k zastupování

  • Speciální stanoviska

  • Vyjádření správce povodí (občas úřad požaduje i u povolení)

    • jde buď o povodí Labe, Vltavy, Moravy, Ohře nebo Odry

  • Písemný souhlas vlastníků sousedních pozemků

    • V případě ohlášení ČOV nedochází k jednání, proto si takové jednání musíte se sousedy odehrát sami a přinést úřadu jejich souhlas. Pokud by se soused stavěl “na zadní”, budete muset projít vodoprávním řízením.

  • Provozní řád domovní ČOV

  • Informaci o tom, kdo bude dozorovat stavbu (významná část klientů si ČOV buduje sama, úřad si v tomto případě žádá prohlášení stavbyvedoucího, že dohlédne na stavbu)

Výhody ohlášení

  • Správní řízení trvá jen 30 dnů (úřad občas překročí)

  • Rozhodnutí o povolení čistírny je zpravidla na dobu neurčitou

  • Revize čistírny 1x za 2 roky

Nevýhody ohlášení

  • Vyšší administrativní náročnost

  • Pokud chcete vodu vsakovat, musíte koupit čistírnu s certifikátem CE

  • V některých lokalitách je složité sehnat osobu s oprávněním pro revizi

Vodoprávní řízení o povolení domácí čistírny odpadních vod

Vodoprávní řízení je klasickým typem správního řízení, na které má správní orgán 60 dnů. Vydává se s omezenou platnosti maximálně na 10 let a přináší klientům povinnost 2x do roka poslat na vodoprávní úřad rozbor vzorků přečištěné vody. Svět ale není černobílý. Pro klienty má výhodu v nižší administrativní náročnosti a možnosti koupit domácí čistírnu odpadních vod bez certifikátu.

K povolení domovní čističky odpadních vod přes vodoprávní řízení si připravte

  • Přehled okolí podle katastrální mapy v měřítku 1:10 000/50 000

  • Kopii katastrální mapy se se zakreslením místa vypouštění

  • Vyjádření správce vodního toku NEBO vyjádření správce kanalizace NEBO vyjádření hydrogeologa

  • Souhlas obecného stavebního úřadu

  • Doklad prokazující vlastnické právo k dotčenému pozemku

  • Vyjádření správců podzemních a nadzemních vedení a zařízení

  • Plná moc k zastupování

  • Speciální stanoviska

Výhody vodoprávního řízení

  • Menší administrativní náročnost

  • Možnost povolit vsak bez certifikace čistírny

Nevýhody ohlášení

  • Omezená platnost rozhodnutí

  • Povinnost zasílat 2x ročně vzorky

Realizace čistírny krok za krokem

Jak realizovat domácí čističku krok za krokem

Realizace domácí čistírny odpadních vod (ČOV) zahrnuje fáze projektu, povolení a stavby. Jedno bez druhého nemůže fungovat.

Již jsme si řekli, že domácí čistírna odpadních vod je vodním dílem a k postavení domovní čističky tak budete potřebovat projektovou dokumentaci. Jaké všechny kroky vás na cestě za čističkou odpadních vod (ČOV) čekají?

Realizace domovní čistírny odpadních vod krok za krokem

  1. Hydrogeologický posudek

  2. Projekt domácí čistírny odpadních vod

  3. Povolení domácí čistírny odpadních vod

  4. Koupě domovní čističky

  5. Stavba ČOV

  6. Kolaudace ČOV

Hydrogeologický posudek

Hydrogeologický posudek bývá prvním krokem v případě, kdy chcete přečištěné odpadních vody likvidovat do vod podzemních. V takový moment je třeba objednat hydrogeologa, který posoudí, že váš pozemek je vhodný pro vsakování.

Hydrogeolog v posudku zkoumá především podloží, zda se budou přečištěné odpadní vody dobře vsakovat a také vliv na okolí. Často bývá problém se studnami v blízkosti. Vsak odpadních vod teoreticky může ohrozit kvalitu vody ve studni a proto je třeba dodržet ochranné pásmo kolem studny.

Pokud nevíte, kde takového hydrogeologa hledat, nevadí. Stačí se na nás obrátit. Našim klientům zajišťujeme hydrogeologický posudek k domácí čistírně odpadních vod zdarma. Poptáme hydrogeology ve vašem okolí a předložíme vám jejich nabídky.

Hydrogeologický posudek k domovní čistírně odpadních vod (ČOV)
Související článek Hydrogeologický posudek k domovní čistírně odpadních vod (ČOV)

Projekt domácí čistírny odpadních vod

Projekt domácí čistírny odpadních vod je soubor dokumentace, která splňuje zákonné požadavky a je nezbytná k řízení o povolení. Protože je domovní čistička odpadních vod vodním dílem, musí tuto dokumentaci připravit autorizovaný vodohospodářský projektant. Tím je například naše společnost, stačí se nám ozvat a my vám s radostí připravíme projekt domácí čistírny odpadních vod.

Povolení domácí čistírny odpadních vod

Povolení domácí čistírny odpadních vod je dalším krokem v realizaci. K žádosti o povolení je mimo vyjádření dotčených orgánů (viz. výše) potřeba také doložit hydrogeologický posudek a projekt domácí čistírny odpadních vod.

Koupě domovní čističky

Teprve po získání povolení pro domácí čističku se vyplatí kupovat čistírnu. Dnes už většina výrobců má i e-shop a svou vybranou čistírnu můžete objednat online. Obecně však doporučujeme kupovat domácí čističku u společnosti, která vám zároveň čističku zprovozní. Získáte tak nižší sazbu DPH a výrazně ušetříte. Čistírnu si i s projektem můžete koupit přímo u nás.

Při koupi čističky z klasického eshopu musíte zaplatit běžné 21% DPH.

Stavba ČOV

Když máte ČOV doma přichází na řadu stavba. Tu můžete provést svépomocí nebo na klíč (viz. níže). Nicméně technologie stavby je vždy stejná.

Jak se staví domácí čistírna odpadních vod?

  1. Výkopové práce pro umístění potrubí

  2. Uložení nátokového a odtokového potrubí

  3. Výkopové práce pro uložení čističky

  4. Příprava betonové základové desky

  5. Usazení čističky na betonový základ

  6. Připojení nátokového a odtokového potrubí

  7. Umístění dmychadla

  8. Zapojení dmychadla

  9. Zahájení napouštění nádrže vodou

  10. Obsypání nádrže

  11. Finální terénní úpravy

  12. Nastavení řídící jednotky

Pokud vás domácí čistírny odpadních vod zajímá více, doporučujeme článek o stavbě ČOV svépomocí tady a tady.

Kolaudace ČOV

Poslední krokem po dokončení stavby domácí čistírny odpadních vod je její kolaudace. Kolaudace je úkon, o který musíte požádat na stavebním úřadě. K samotné kolaudaci, pak budete potřebovat:

Svépomocí nebo na klíč?

Klasická hamletovská otázka. Záleží na šikovnosti a přístupu. U domácích čističek platí totéž, co u jiných staveb. Pokud je člověk schopen si věc udělat sám nebo má chuť stavbu koordinovat subdodávkami, dostane se pravděpodobně na lepší cenu, než při realizaci na klíč. U domácí čističky to však chce vědět do čeho jdete. Pozor je nutné dávat na:

  • Jílové podloží a podzemní

  • Základovou desku

  • Postupné obsypávání a dopouštění vodou

  • Správný sklon potrubí

  • Správný typ štěrku v případě vsakování

U realizace na klíč vám odpadají veškeré starosti. Máte jednoho dodavatele, který nese záruky za stavbu i technologii. V případě problému se máte na koho obrátit.

Často jsme byli svědky situace, kdy se nad poničenou čistírnou hádal výrobce s realizátorem. Jeden pak hází vinu na druhého a investor neví, kde je pravda a na koho se zlobit.

Rádi vám připravíme nacenění domácí čističky na klíč, ať už podle projektové dokumentace nebo po místní obhlídce. Nabízíme realizaci od A do Z. Tedy od projektu až po zprovoznění.

U nacenění realizace čističky na klíč dávejte pozor

Na českém trhu se rozmáhá nešvar "úvodního nacenění", které vypadá velmi lákavě. Skutečně realizace na klíč, totiž nelze udělat za cenu kolem 90 000,-. Cena domácí čističky odpadních vod dnes běžně dosahuje hodnot kolem 50 až 60 tisíc. K tomu připočtěte projekt, vyřízení povolení a na stavbu vám zbývá ani ne 20 000,-. Vždy hledejte v rozpočtu:

  • Projekt a povolení

  • Výkopy včetně kanalizace

  • Usazení a zprovoznění

  • Výkop vsaku a materiál pro vsak

4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV
Související článek 4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV

Dále je běžné dávat do nacenění, co nejlevnější čističku odpadních vod, aby finální cena vypadala, co nejlépe. Bez ohledu na to, že z takové čističky na konci dne budete nešťastní.

Pozor také na místo, odkud realizátor pojede. Některé společnosti mají virtuální sídla po ČR, přičemž na každou realizaci vyjíždějí z jednoho místa v republice.

Srovnání a recenze domácích čistíren

Srovnání domácích čističek odpadních vod

Čistička Variocomp od ASIO

domovní čistička odpadních vod Variocomp

Nejprodávanější domácí čistírnou v letošním roce byla čistička Variocomp od brněnské společnosti ASIO. Jde o kompaktní výrobek, který je stálicí na našem trhu. Za základní cenu 31 500,- získáte kvalitní výrobek ozkoušený praxí.

Parametry

Hodnoty

Cena (bez DPH)

39 900,-

Počet osob (EO)

3 - 7

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

2020 x 1250 x 1250

Váha

170

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Výhody čistírny Varicomp

  • Nízká cena

  • Osvědčený výrobce

  • Samonosná

Nevýhody čistírny Variocomp

  • Nelze povolit ohlášení do vsaku (nemá certifikát CE).

Čistička AT6 Plus od ABPlast

domovní čistička odpadních vod AT6 od ABPLAST

Domácí čistírna odpadních vod AT6 od společnosti ABPlast je stále oblíbenější u našich klientů. Nabízí perfektní poměr mezi cenou a výkonem. Díky propracované řídící jednotce zvládne i delší časové intervaly bez zátěže.

Parametry

Hodnoty

Cena (bez DPH)

50 900,-

Počet osob (EO)

1 - 6

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

1800 x 1400 x 1400

Váha

90

Obetonování

Ne

Záruka

10 let na vodotěsnost skeletu, 2 roky na technologii

Kde koupit čističku

Zakra shop

Výhody čistírny AT6

  • Skvělý poměr mezi cenou a výkonem

  • Má certifikaci CE

  • Nízká cena za dopravu

Nevýhody čistírny AT6

  • 200 l kalu ke startu čističky

Čistička Monocomp od ASIO

domovní čistírna odpadních vod ASIO

Vrcholem v segmentu malých čistíren je čistička Monocomp od společnosti ASIO. Tato čistírna fungující na principu SBR nabízí skvělé přečištění a minimální starost o kal. Pomocí tzv. jutových košů obsloužíte čistírnu jedna radost.

Parametry

Hodnoty

Cena (bez DPH)

51 500,-

Počet osob (EO)

2 - 5

Příkon

100 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

2020 x 1250 x 1250

Váha

150

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Výhody čistírny Monocomp

  • Nejnovější technologie

  • Jutové koše

  • Stabilní prodejce

Nevýhody čistírny Monocomp

  • Vyšší spotřeba elektrické energie

Lze získat na domácí čistírnu dotaci?

Dotace pro domácí čistírnu odpadních vod

Dotace k domácí čistírně odpadních vod existuje, ale není vůbec jednoduché se k ní přiblížit. V rámci programu dešťovka je náklad na domácí čistírnu odpadních vod vynechán z dotace a v případě podpory decentralizovaného čištění musí žádat obec.

Dotace na domácí čističku v programu Dešťovka

Mnoho čtenářů se na nás obrací s dotazem, zda v rámci dotačního programu Dešťovka mohu získat peníze i na domácí čistírnu odpadních vod. Byť se tak dotace na první pohled tváří, viz dotační titul “Využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody”,  není to tak.

Pokud nahlédnete do podmínek dotace, tak v bodě 8.8 na straně 13 zjistíte, že “Výdaje spojené s pořízením a instalací zařízení pro čištění vody obsahující fekálie a případně moč (černé, hnědé, žluté vody) ‒ například domovní čistírny odpadních vod ‒ nejsou způsobilými výdaji”.

Dle podmínek nové Dešťovky, která platí od září 2023 však lze žádat o dotaci na akumulační nádrž k čističce odpadních vod, pokud paralelně realizujete i nádrž na dešťovou vodu.

Nová dotace Dešťovka - NZÚ (září 2023): Jednoduše a přehledně
Související článek Nová dotace Dešťovka - NZÚ (září 2023): Jednoduše a přehledně

Dotace na čistírnu v rámci programu podpory decentralizovaného čištění v obci

Druhou možností, jak získat dotaci k domácí čistírně odpadních vod, je zapojení se do programu obce. Tuto variantu tedy nemáte možnost ovlivnit na přímo, ale rozhoduje o ni zastupitelstvo vaší obce. Jde o tzv. systém decentrálního čištění odpadních vod, kdy soustava biologický čističek odpadních vod v obci nahradí kanalizaci a jednotlivé kanalizační přípojky.

Dotace je však zajímavá v tom, že poskytuje až 80 % nákladů na ČOV, a to až do výše 150 000,-, což ve většině případů bohatě stačí. O možnosti čerpat tuto dotaci se doporučujeme informovat na obecním úřadě, třeba již probíhá žádost o její čerpání. Máte-li v obci zájem o tuto dotaci, nabízíme konzultaci zdarma.

Dotace na domovní čističku odpadních vod (ČOV) od A do Z
Související článek Dotace na domovní čističku odpadních vod (ČOV) od A do Z

Jak vám s domácí čističkou odpadních vod pomůže Zakra

Společnost Zakra vznikla, aby maximálně usnadnila cestu za řešením odpadu a vody u rodinných domů. S radostí vám pomůžeme s těmito problémy:

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Čistička odpadních vod: Rozcestník témat

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma