Jaký je nejlepší perlátor a spořič vody na českém trhu

kraus@zakra.cz Michal Kraus
21. 10. 2020
perlátor a šetřič vody
Český trh zaplavily v posledních letech výrobky známých i neznámých značek perlátorů a spořičů vody. Vyznat se v nabídce není jednoduché. Člověk kupující první perlátor v životě, tak snadno sáhne po nekvalitním perlátoru či spořiči, který ani nepotřebuje. Dnes se tedy podíváme na nejprodávanější perlátory na českém trhu, které se rozhodně nemají za co stydět.

Obsah článku

Co je perlátor a proč je dobré ho vlastnit

Nejprve, ale trochu teorie. Perlátor je malé mechanické zařízení, které se šroubuje na Vaši vodovodní baterii v koupelně či v kuchyni, abychom byli exaktní, tak lze samozřejmě zakoupit i do koupelny, ale tam doporučujeme preferovat úsporné sprchové hlavice.

Perlátor má jeden hlavní úkol a tím je úspora vody, a v důsledku tak odlehčit Vaší peněžence. Důležitý je efekt a tím je , že baterií neproteče standardní objem, ale v průměru o polovinu nižší. Ročně můžete 4členná rodina ušetřit tisíce korun.

vyberte správný perlátor

Perlátor či jiný spořič vody nemá však jen finanční výhody. Zásadní je, že nižší spotřebou pozitivně ovlivňujete životní prostředí. Není třeba zbytečně plýtvat vodou, když se 7 miliard obyvatel země dělí jen o 0,007% vody. Zbytečně užitá voda nemusí procházet procesem čištění apod. Netřeba mluvit o energetické úspoře, kterou jednak poznáte doma, díky sníženým nákladům na ohřev, ale i potažmo ve vodárnách, kde se nemusí tolik vody přečistit.

Otázkou zůstává, jak vybrat správný perlátor či spořič, když je jich na trhu nepřeberné množství. Zcela určitě najdete ve všech velkých hobby obchodech celou škálu perlátorů, za ceny již od 30,- korun, má ale smysl takové perlátory kupovat?

Vybrat správný perlátor sice není tak náročné, jako vybrat ideální vůz pro rodinu, protože přeci jen riskujete “pouze” nízké stovky korun, ale kupovat něco, co nepřinese očekávanou úsporu smysl taktéž nedává. Proto jsme pro Vás připravili 5 typů perlátorů a spořičů od zavedených značek, které můžete bez obav koupit.

Perlátory a spořiče od Watersavers

Watersavers je jediným českým zástupcem v našem výběru. Jde o rodinnou společnost, která výrobou perlátorů a úsporou vody doslova žije, což je vidět i na spoustě ocenění, která společnost za svou historii posbírala. Za zmínku stojí vítězství Ceny Futurum pod záštitou Ministerstva životního prostředí či 3. místo v soutěži E-ON Energy Globe Awards. Co je však důležité pro Vás jako zákazníka, je fakt, že společnost působí na trhu od roku 2006 a jako jediná nabízí 5letou záruku na své výrobky a deklaruje 20letou životnost svých perlátorů. O značce si můžete přečíst v rozhovoru přímo se zakladatelem společnosti.

perlátory a šetřiče vody Watersavers

Výhodou společnosti Watersavers je jednak česká lokace a také rozsah výrobků, které prodávají. Na obrázku níže se můžete podívat, kde všude se dá s jejich výrobky ušetřit. Perlátory a spořiče Watersavers umožňují ušetřit až 70% z objemu využité vody, ale i my jsme si doma nastavili průtok, tak abychom snížili spotřebu o 50%. Není potřeba vždy mít vše na maximum. Díky perlátorům Watersavers, tak nejen šetříte vodu, ale můžete snížit spotřebu energie až o 15%. Prostě win-win rozhodnutí.

kolik ušetří perlátory watersavers

Perlátor Watersavers RA6 22/24 U

První perlátor, který si společně představíme je pravděpodobně nejprodávanější spořič z dílny Watersavers - Perlátor RA6 22/24 U. Jak už ze samotného názvu vyplývá, jde o perlátor, kterým obsloužíte vnitřní i vnější závit. Právě čísla 22 a 24 v názvu korespondují se průměrem závitu na vodovodní baterii.

Jaký je nejlepší perlátor a spořič vody na českém trhu

Vlastnosti perlátoru Watersavers RA6 22/24 U

Regulovat lze jeho průtok v rozpětí 4 až 14 litrů za minutu. Připomínáme, že standardní průtok je 16 litrů za minutu. Z vlastní zkušenosti víme, že snížení objemu průtoku na 8 litrů prakticky nepoznáte a dosáhnete stejného komfortu jako bez perlátoru, s jediným rozdílem, že šetříte 50% spotřebované vody.

Perlátor RA6 22/24 U funguje stejně jako ostatní perlátory z dílny Watersavers na bázi tlakového oplachu. Tyto perlátory nepodléhají usazeninám vodního kamene. Náhradou tradičně kovových součástek za plastové se vyhnete jednak vodnímu kameni, ale získáte perlátor, který snese vysoké teploty (až 180 stupňů Celsia).

Instalace perlátoru je otázkou pár minut. V příbalovém letáku najdete vše, co budete potřebovat, hlavně tedy perlátor a regulační gumičky, pomocí kterých nastavujete objem vody. Samozřejmě regulace, ať už zvolíte jakoukoliv je odvislá od tlaku vody, který je v ČR běžně 6 barů.

Watersavers RA6 22/24 U

Watersavers RA6 22/24 U

Výrobce perlátoru

Watersavers

Závit

22 i 24

Možnosti regulace průtoku

4 až 14 litrů

Záruka

5 let (2 roky při koupi na eshopu)

Maximální možná úspora

70%

Sídlo výrobce

Česká republika

Cena

286,-

Hodnocení

10 z 10

Perlátor výkyvný spořič vody Watersavers RA6 24V

Jako druhý kousek jsme vybrali ohebný perlátor Watersavers RA6 24V. Jasně, dostane se Vám stejného výkonu jako v případě RA6 24 (vnější závit) a RA6 22 (vnitřní závit), ale prostě ta ohybatelnost je něco, čím se tento perlátor vymyká z průměrnosti.

Spořič Watersavers RA6 24V

Vlastnosti perlátoru Watersavers RA6 24V

Pěkně popořadě, co tedy od tohoto perlátoru můžete čekat. Jde opět o velmi kvalitní kus spořiče, který Vám pomůže uškrtit průtok vody až na 4 litry za minutu. Už samotné rozměry napovídají, že půjde o vnější závit. Zakoupit se případně dá i s vnitřním závitem (RA6 22V).

Svými fyzikálními vlastnostmi je totožný s původně zmiňovaným perlátorem RA6 22/24 U, takže pro zopakování, funguje na bázi tlakového oplachu. Poradí si s vodním kamenem, jako ostatně všechny perlátory od Watersavers.

Jeho hlavní výhodou je však ohebnost. Perlátor tedy bude o něco “prostorově výraznější”, avšak poskytne zážitek, který samotná baterie nikdy nenabídne. Kdo jednou zkusí výkyvnou hlavici už nikdy nebude chtít nic jiného.

Jednoduše řečeno, úsporu a kvalitu nabízí stejnou jako RA6 22/24 U, ale komfort pohyblivosti a design ho staví do jiné role. Nadruhou stranu je jasné, že ne všem musí padnout do oka, to chápeme, přesto tento atyp nemohl chybět v našem srovnání.

RA6 24V – výkyvný šetřič na vodovodní baterie

RA6 24V – výkyvný šetřič na vodovodní baterie

Výrobce perlátoru

Watersavers

Závit

24mm vnější

Možnosti regulace průtoku

4 až 14 litrů

Záruka

5 let (2 roky při koupi na eshopu)

Maximální možná úspora

70%

Sídlo výrobce

Česká republika

Cena

530,-

Hodnocení

9 z 10 (někomu se prostě líbit nemusí)

Kvalita spořičů Watersavers

O kvalitě perlátorů svědčí jednak to, že nenajdete velké množství negativních recenzí, naopak převažují ty pozitivní. Zároveň sám výrobce věří ve své výrobky, což deklaruje 5 letou zárukou a certifikací podle Vyhlášky č. 409/2005 Sb. v platném znění. Pokud Vám perlátory od společnosti Watersavers padly do oka, o kvalitu se skutečně bát nemusíte.

FAQs k Watersavers perlátorům

Lze koupit provedení anti-vandal, aby mi perlátor nikdo neukradl

Ano, samozřejmě. Společnost Watersavers nabízí hned několik spořičův provedení anti-vandal. Může si koupit tradiční perlátory RA6 24 a RA6 22 v provedení antivandal. Bývají o pár desítek korun dražší.

Nabízí Watersavers perlátory s “one touch” (zapnutí dotykem na perlátor)

Ne, bohužel. Perlátory s technologií “one touch” nabízí společnost Hihippo.

Jak poznám, zda koupit vnější nebo vnitřní závit

Velmi jednoduše. Podívejte se na svou vodovodní baterii. Pokud jsou zvenku vidět vruty, pak kupujete perlátor s vnitřním závitem. Naopak, pokud je nevidíte, kupujete perlátor s vnějším závitem.

Jak se reguluje průtok u Watersavers spořičů

Průtok se reguluje před instalací (zašroubováním na baterii). Do horní části perlátoru se vkládají různě silné gumičky podle míry regulace. Gumičky i návod jsou součástí balení.

Jak namontovat perlátor Watersavers

Perlátory Watersavers se montují extrémně jednoduše. Stačí je vybalit z balení, vložit gumičky k regulaci a rukou našroubovat na baterii. Případně dotáhnout klíčem, ale nebývá to potřeba.

Perlátory a spořiče vody od Hihippo

Největším soupeřem Watersavers a jedním z nejvýznamnějších hráčů na globálním trhu s perlátory je tchajwanská společnost Hihippo. Ke startu ji pomohla koronavirová krize SARSu, kdy v roce 2004 státy Asie přijímaly podobné opatření jako v roce 2020 během pandemie Koronaviru.

Začínající společnost Hihippo v té době přišla s řešením tzv. “One Touch Tap”, což je kombinace klasického perlátoru se spínačem vody na klik. Lidé se tak již nemuseli dotýkat přímo baterie.

Společnost Hihippo se sama profiluje do role inovátora, o čemž svědčí i seznam cen, které za relativně krátké období získali. Ocenění za inovaci si odnesli například z Ženevy, Pittsburghu, Soulu nebo Kuvajtu. Na domácí půdě v Tajvanu vyhráli mezinárodní soutěž o nejlepší inovaci. Celosvětově také vlastní na 40 patentů.

perlátory a spořiče hihippo

Perlátor Hihippo HP-3085 Timer Tap

Z dílny společnosti Hihippo nelze vybrat jako první výrobek jiný než Hihippo HP-3085 Timer Tap. Jde o naprosto unikátní perlátor, kterým okouzlíte nejednu návštěvu, ale především zaplatíte méně za vodu. Tak v čem je tak výjimečný?

Hihippo HP-3085 Timer Tap perlátor a spořič

Vlastnosti perlátoru Hihippo HP-3085 Timer Tap

Perlátory obecně fungují tak, že omezí průtok, ale o čase, kdy je voda puštěná rozhodujeme my. Obecně se tedy dostáváme k úspoře kolem 50%, protože prostě za stejný čas proteče méně, než bez perlátoru. Využíváme, ale správný čas, nešlo by spotřebu snížit ještě tím, že dobu, kdy je voda puštěna ohlídá někdo za nás? Ano, šlo. A tím je perlátor timer tap.

S ním se dočkáte, tedy nejen standardní úspory vody, ale navíc vodu vyplne po 5 vteřinovém cyklu. Pokud Vám tento objem nestačí, jednoduše ťuknete do perlátoru a máte dalších 5 sekund. Díky tomuto jednoduchému mechanismu minimalizujete nezbytně nutný čas tekoucí vody a výrobce udává úsporu až 84%.

Délku toku je možné samozřejmě nastavit od 2 do 20 vteřin. Z naší zkušenosti je však 5 vteřinový interval ideální. Tento model má v sobě navíc integrovaný systém anti-vandal a perlátor, tak není možné bez speciálního klíče sundat. To ocení hlavně majitelé restauračních a ubytovacích zařízení, kteří chtějí snížit náklady a bojí se odcizení.

Samozřejmě lze regulovat i proud vody podobně jako u výrobků Watersavers. U perlátorů Hihippo lze nastavit průtok v rozmezí 1 až 8 litrů. V kombinaci s časovým spínačem, tak jde o nejúspornější perlátory na trhu. Abychom nemluvili jen v superlativech, tak nevýhodou oproti Watersavers je snížená záruka (standardně 2 roky) a někomu může vadit, že výrobek pochází z Asie. I tak, ale jde o skvělý poměr ceny a výkonu.

Spořič Hihippo HP-3085 Timer Tap se prodává v provedení s vnějším závitem. Pokud byste potřebovali vnitřní závit, pak si budete muset dokoupit redukci T609.

Hihippo HP-3085 Timer Tap

Hihippo HP-3085 Timer Tap

Výrobce perlátoru

Hihippo

Závit

24mm vnější

Možnosti regulace průtoku

1 až 8 litrů

Záruka

2 roky

Maximální možná úspora

84%

Sídlo výrobce

Tchaj-wan

Cena

289,-

Hodnocení

10 z 10

Jak jednoduše to funguje se můžete podívat na videu. Jediné na co si dát pozor, je proškolení návštěvy, která si určitě na první pokus ruce neumyje :-)

Perlátor Hihippo HP-3065 One touch tap

Jako druhého zástupce z dílny Hihippo jsme vybrali perlátor HP-3065 One touch tap. Jde o prakticky o jednodušší a levnější variantu prvně recenzovaného HP-3085. V čem je tedy rozdíl?

Perlátor a šetřič vody Hihippo HP-3065 One touch tap

Vlastnosti perlátoru Hihippo HP-3065 One touch tap

Rozdíl je v časovači, který u spořiče H-3065 chybí, co naopak nechybí je start-stop systém. Od toho plyne anglický název “one touch tap”, který bychom přeložit jako “zapnutí na jeden dotek”. Jde tak opět o spořič, který vznikl jako reakce na epidemii SARSu, a i v dnešní době najde své uplatnění.

Co od něj čekat? To samé jako od všech perlátorů od společnosti Hihippo. Konkrétně tedy vysokou kvalitu a maximální důraz na úsporu vody. S funkcí One touch tap navíc nebudete muset do nekonečna čistit vodovodní baterii od vodního kamene, přestanete se jí totiž dotýkat.

Tento spořič je samozřejmě regulovatelný a proud vody může téct v rozpětí od 1 do 8 litrů za minutu. Prodává se v provedení s vnějším závitem, to znamená počítejte s průměrem 24mm. Opět platí, že lze dokoupit redukci Hihippo T609.

Hihippo HP-3065 One Touch Tap

Hihippo HP-3065 One Touch Tap

Výrobce perlátoru

Hihippo

Závit

24mm vnější

Možnosti regulace průtoku

1 až 8 litrů

Záruka

2 roky

Maximální možná úspora

84%

Sídlo výrobce

Tchaj-wan

Cena

229,-

Hodnocení

10 z 10

Kvalita spořičů Hihippo

Je nám jasné, že u někoho můžete původ perlátoru vzbuzovat nedůvěru, přeci jen Tchaj-wan je znám pro svou levnou pracovní sílu. V případě výrobků Hihippo však tento strach mít nemusíte. Jde o výrobky ověřené časem, navíc samozřejmě v záruce. Po celém světě jich najdete statisíce a není se tak čeho obávat.

Navíc všechny výrobky Hihippo splňují certifikaci jako výrobek pro přímý a krátkodobý styk s pitnou vodou dle Vyhlášky č. 409/2005 Sb.

FAQs k Hihippo perlátorům

Lze koupit v provedení anti-vandal

Ano, u Hihippo perlátorů doporčujeme koupit buď perlátor HP-3085 Timer Tap, který má zabudovaný systém proti odcizení. Nebo pak Hihippo nabízí perlátory HP1055A s vnějším závitem - antivandal.

Nabízí Hihippo i běžné perlátory bez funkce “one touch”

Ano, nabízí. Pokud nechcete mít na perlátoru časovač či spouštěč dotykem, pak doporučujeme koupit HP-1055 s vnitřním závitem nebo HP-1055 s vnějším závitem

Jak poznám, zda koupit vnější nebo vnitřní závit

Velmi jednoduše. Podívejte se na svou vodovodní baterii. Pokud jsou zvenku vidět vruty, pak kupujete perlátor s vnitřním závitem. Naopak, pokud je nevidíte, kupujete perlátor s vnějším závitem.

Jak se reguluje průtok u Hihippo spořičů

U perlátorů Hihippo se průtok reguluje přímo na nainstalovaném spořiči. Není tak potřeba ho sundavat, pokud chcete změnit proud. Na spodní hraně perlátoru pomocí šroubováku regulujete průtok.

Jak se instaluje perlátor Hihippo

Podobně jednoduše jako spořiče Watersavers. Rukou je zašroubujete na vodovodní baterii.

Perlátory a spořiče Terla

Perlátory Terla k nám přicestovaly z Itálie, nejde tedy o takovou dálku jako v případě Hihippo, ale přesto jde o další zahraniční konkurenci český Watersavers spořičům. Společnost Termoplast, která perlátory vyrábí sídlí severo-západně od Milána v malé obci Gargallo. Výrobou šetřičů už se přitom zakladatelé (manželé Caldi) více než 30 let, přesně od roku 1979. Mají tak za sebou nejednu inovaci.

perlátory a spořiče Terla

Mezi jejich nejnovější produkty patří perlátory Terla Freelime, ty si představíme i v tomto článku.

Dopředu však můžeme prozradit, že Terla vyrábí perlátory na bázi stejné funkčnosti jako Watersavers či Hihippo. Hlavním rozdílem perlátorů je cena, kdy Terla je výrazně levnější než například Watersavers. Na druhou stranu však nenabízí takovou úsporu, jako předchozí konkurenti.

Úsporný antivápenný perlátor Terla bublinkový 4 l vnější závit

Nejčastěji kupovaným perlátorem od Terly je bublinkový spořič s předdefinovaným průtokem 4 litry. Tento model z řady Freelime lze samozřejmě zakoupit v provedení s vnitřním závitem (22mm) i typicky vnějším závitem (24mm).

Terla Úsporný perlátor bublinkový - 4l (vnější závit)

Vlastnosti perlátoru Terla bublinkový 4 l vnější závit

Výrobky Terla sází na Italskou preciznost.  Terla je tak pověstná svou dlouhověkostí. Konstrukce šetřiče je podobně jako u perlátorů Watersavers doplněna o plastové prvky, které zabraňují ukládání vodního kamene a nehrozí tak ztráta funkčnosti.

Za nevýhodu lze považovat nemožnost modifikovat průtok. Což může být pro někoho, kdo nemá zkušenost s perlátory sázka na neznámou. Průtok litry za minutu je skutečně úsporný a může se stát, že Vám nebude vyhovovat. Pokud již ale máte s perlátory zkušenost a víte, že 4l jsou pro Vás dostačující, pak Terla nabízí perlátor prakticky za bezkonkurenční ceny.

Montáž perlátorů Terla probíhá opět jednoduše pomocí zašroubování ruky na vodovodní baterii. Díky velmi nízkému průtoku s Terlou scela určitě ušetříte minimálně 60% nákladů.

Terla bublinkový 4 l vnější závit

Terla bublinkový 4 l vnější závit

Výrobce perlátoru

Terla

Závit

24mm vnější

Možnosti regulace průtoku

4 litry

Záruka

2 roky

Maximální možná úspora

60%

Sídlo výrobce

Itálie

Cena

129,-

Hodnocení

8 z 10

Kvalita spořičů Terla

O kvalitě perlátorů Terla není potřeba pochybovat. Jednak svou kvalitou dokazují dlouholetou historií společnosti, za druhé samozřejmě získáním všech potřebných certifikací pro český trh. Perlátory Terla Freelime splňují Vyhlášky č. 409/2005 Sb. a slovenského zákona č. 355/2007 Z.z. o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody.

FAQs k Terla perlátorům

Lze koupit v provedení anti-vandal

Ano, perlátory Terla se vyrábějí i v provedení anti-vandal, a to jak s vnitřním, tak vnějším závitem.

Jak poznám, zda koupit vnější nebo vnitřní závit

Velmi jednoduše. Podívejte se na svou vodovodní baterii. Pokud jsou zvenku vidět vruty, pak kupujete perlátor s vnitřním závitem. Naopak, pokud je nevidíte, kupujete perlátor s vnějším závitem.

Jak se reguluje průtok u Terla spořičů

U Terla spořičů nelze průtok regulovat. Pokud nevíte, jaký typ Terla koupit a kupujete si perlátor poprvé, doporučujeme koupit spořič s 6 litrovým průtokem.

Jak se instaluje perlátor Terla

Podobně jednoduše jako spořiče Hihippo. Rukou je zašroubujete na vodovodní baterii.

Srovnání nejprodávanějších perlátorů a spořičů vody na českém trhu

Srovnání perlátorů a spořičů vody

Srovnání perlátorů a spořičů vody

Srovnání perlátorů a spořičů vody

Srovnání perlátorů a spořičů vody

Srovnání perlátorů a spořičů vody

Srovnání perlátorů a spořičů vody

Typ perlátoru

RA6 22/24 U

RA6 24V

HP-3085 Timer Tap

HP-3065 One Touch

Terla bublinkový 4 l

Výrobce perlátoru

Watersavers

Watersavers

Hihippo

Hihippo

Terla

Závit

22 i 24

24mm vnější

24mm vnější

24mm vnější

24mm vnější

Možnosti regulace průtoku

4 až 14 litrů

4 až 14 litrů

1 až 8 litrů

1 až 8 litrů

4 litry

Záruka

5 let (2 roky při koupi na eshopu)

5 let (2 roky při koupi na eshopu)

2 roky

2 roky

2 roky

Maximální možná úspora

70%

70%

84%

84%

60%

Sídlo výrobce

Česká republika

Česká republika

Tchaj-wan

Tchaj-wan

Itálie

Cena

286,-

530,-

289,-

229,-

129,-

Hodnocení

10 z 10

9 z 10

10 z 10

10 z 10

8 z 10

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma