Jak vybrat plastový sklep?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
31. 10. 2022
plastový sklep a jeho cena

Viděli jste někde plastový sklep, zaujal vás a nevíte, jak vybrat ten správný? Jak by měl být velký, z jakého materiálu? A na co nezapomenout? Ve článku vás provedeme výběrem plastového sklepu, tak aby splňoval všechna očekávání, která od něj máte.

Obsah článku

Co je plastový sklep

Plastový neboli podzemní sklep je sklep dodávaný jako plastový prefabrikát. Na pozemek se vám tak dostane již hotový sklep, který je potřeba pouze usadit do terénu. Plastové sklepy vynikají v rychlé instalaci, nižší ceně oproti betonovým a dlouhé životnosti (minimálně 25 let).

Jak vybrat ideální plastový podzemní sklep

Vybrat plastový sklep není jednoduché, jako výběr spotřebního zboží. V případě prefabrikovaného sklepa se bavíme o investici za sto tisíc a více. Udělat chybu ve výběru, pak mrzí více, než špatně padnoucí tričko. Neexistuje špatný plastový sklep, existuje jen špatně vybraný sklep.

Pokusili jsme se shrnout klíčové faktory, které ovlivňují výběr sklepa. Před samotnou koupí se doporučujeme zamyslet nad skutečným využíváním sklepa. Pokud si nebudete jisti, moc rádi vám poradíme.

Vybírejte plastový sklep podle účelu, kterému bude sloužit

Sklep jako spižírna

Nejčastějším důvodem pro koupi sklepa je úložný prostor pro potraviny. Sklep má velkou výhodu v nezávislosti na elektřině, teplotu si udrží aniž byste museli hlídat spotřebu. Z historie víme, že jablka, konzervy nebo brambory jsou pro sklepy jako dělané.

Pokud vybíráte plastový sklep za tímto účelem, zcela jistě vám bude stačit menší typ sklepa bez nutnosti obetonovávat.

Co se nevejde do garáže nebo technické místnosti

Další důvodem pro výběr sklepa je získání většího úložného prostoru na cokoliv. V tomto případě je vhodné zvážit, co do sklepa umístíte ihned a co třeba za nějaký čas. Možná bude v rodině druhé auto a budou se tam skladovat další pneumatiky nebo čekáte přírůstek, který bude časem jezdit na kole. Nebo neradi vyhazujete staré věci a víte, že časem jich bude více.

Je-li skladování věcí vaším scénářem, zamyslete se jednak nad velikostí a také na přístupu, který byste chtěli do sklepa mít. Například příkré schody mohou být v budoucnu problém.

Cool vinný sklípek

Plastový sklep si v posledních letech našel fanoušky i mezi vinaři. Podobně jako v případě spižírny, vám v tomto případě bude stačit menší sklep. Víno získá příjemnou teplotu a hlavně ho můžete mít doma více. I v tomto případě určitě oceníte, že chlazení nápojů vás nebude stát ani korunu.

Sklep poslouží i jako bunkr

Posledním důvodem pro koupi sklepa, se kterým se v posledních měsících setkáváme, je využití sklepu jako bunkru. I proto začali výrobci ke sklepům montovat železné dveře s bezpečnostním zámkem.

Plastový sklep může sloužit i jako bunkr

Na rovinu si musíme říci, že určitě nejde o alternativu ke speciálním bezpečnostním sklepům, ale určitou míru ochrany plastový sklep nabízí. Vybíráte podzemní sklep, kvůli obavám o své bezpečí? Pak myslete na komfort, který byste ve sklepě chtěli mít v případě, že nastane to nejhorší. Určitě myslete na místo na spaní, stejně jako sklad potravin a vody. Taktéž na umístění chemické toalety.

Terén a místní podmínky mají vliv na výběr sklepu

Mezi plastovými sklepy existuje několik druhů konstrukce, tak aby se uplatnili do rozmanitých terénů pozemku. Ne všude je možné postavit jakýkoliv typ sklepa. Máte svažitý pozemek? Pak vám bude stačit plastový sklep s klasickým vstupem (vertikální).

Je možné u vás na pozemku kopat hluboko a nechcete, aby bylo možné sklep vidět z ulice? Pak jistě sáhnete po sklepu s horizontálním vstupem. Takto bychom mohli pokračovat. Před objednáním správného sklepa s vámi rádi projdeme možnosti na vašem pozemku, tak aby nedošlo k objednání nevhodného sklepa.

Ani malý, ani velký

Klasické dilema nastává u volby správné velikosti. Sklep by neměl být příliš malý, to je jasné, ale zase nemusí být bůhví jak velký, říkáte si? Ano, i ne. Rozhodně nemá smysl kupovat sklep, který nikdy nenaplníte. Na druhou stranu býváme spořiví, a kdo se někdy stěhoval, jistě ví, kolik věcí člověk za roky doma nastřádá. Byla by škoda, aby se do sklepa nevešlo něco, co nechcete vyhodit.

Kupujete-li sklep za účelem skladování věcí, raději sáhněte po větším, než který by vám na první dobrou stačil. Máte-li sklep jen na potraviny, určitě bude stačit jedna z menších variant.

Typ konstrukce plastového sklepu

Zdá se vám, že vybrat plastový sklep je pořádná věda? Trochu to tak může vypadat. Dostáváme se k bodu, za sklep obetonovat či ne. Byť se prodávají sklepy bez nutnosti obetonovat, z praxe víme, že trocha betonu ještě nikomu neuškodila. V případě spodní vody na pozemku se betonu stejně nevyhnete.

Nedělejte si velkou hlavu z toho, zda koupit samonosný sklep nebo betonovat. Vždy je lepší betonovat. Z praxe víme, že i když přímo na místě není podzemní voda, může přijít přívalový déšť, který v případě, že u sklepa není beton, může konstrukci poškodit.

Způsob stavby změní cenu o tisíce

Poslední kritérium výběru souvisí už s dříve řečeným. Je-li vaším hlavním kritériem konečná cena za plastový sklep, pak vybírejte sklep, který nejlépe sedí možnostem na pozemku. Ušetříte, tak desítky tisíc za bagrování a odvoz zeminy.

Jak vybrat plastový sklep, aby se neprodražil? Využijte terénu svého pozemku

Váháte? Poraďte se s výběrem u nás

Nabízíme pomoc s výběrem

Váháte mezi dvěma typy? Nevíte, jak vybrat plastový sklep, aby se co nejvíce ušetřilo při realizaci? Nevadí. Budeme rádi, když nám napíšete a my se zamyslíme společně s vámi.

Objednat plastový sklep nikdy nebylo jednodušší

Objednat plastový sklep si můžete přímo u nás. Nejprve si poslechneme, co přesně potřebujete a kam se bude plastový sklep umisťovat. Pošleme vám nezávaznou cenovou nabídku a vy se v klidu rozhodnete. Máme stejné ceny jako výrobci.

Možnost pořídit plastový sklep na klíč

Ani realizace sklepa na klíč není problém. Navíc díky tomu pořídíte sklep se sníženým DPH za 15%.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma