Plastový (podzemní) sklep od A do Z

kraus@zakra.cz Michal Kraus
27. 10. 2022
plastový sklep se hodí na každou zahradu

Řešíte v domě nebo na chatě úložné prostory a zahradní domek není, to co hledáte? Pak se nabízí plastový sklep. Dnešní plastové sklepy jsou konstrukčně spolehlivé, nabízí dostatek prostoru a k jejich realizaci nepotřebujete projekt ani povolení. Přečtěte si vše, co potřebujete  k plastovému podzemnímu sklepu vědět.

Obsah článku

Co je plastový sklep

Plastový sklep je plastový prefabrikát, typicky vyrobený z polypropylenu. Stejně jako v případě klasického sklepu jde o prostor umístěný pod terénem, který je zároveň odvětrávaný. Od klasického sklepa, který známe ze starších domů a chat, se liší v umístění (mimo dům) a konstrukci (plastový).

Plastový sklep je plastový prefabrikát, typicky vyrobený z polypropylenu.

V dnešní době, kdy se většina novostaveb dělá bez podsklepení, je plastový podzemní sklep skvělou alternativou, kam uložit přebytečné věci, které potřebujete jednou za rok nebo sklad potravin či způsob, jak si udělat vlastní vinotéku.

K plastovým sklepům patří i veškeré vlastnosti klasických sklepů, tedy schopnost udržet si vnitřní teplotu. Tím uchováte čerstvé potraviny a pivo bude příjemně vychlazené, aniž by spatřilo světlo lednice.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Výhody sklepu

Výhody sklepu jsou obecně známé. Zkusíme si tedy připomenout jen ty základní a přidat pár specifických pro plastové sklepy.

Úschova potravin a nápojů

Kam s jablky či brambory? Kde je v domě uchovávat, aby se držely ve správné teplotě a nehnily? No, přeci ve sklepě. Přirozená teplota ve sklepě bez přístupu světla je ideálním způsobem, jak skladovat potraviny. Užitek najde i u pivařů a vinařů, kteří tak nápoj nepřechladí a zároveň dostane přirozeně osvěžující teplotu.

Přirozená teplota ve sklepě bez přístupu světla je ideálním způsobem, jak skladovat potraviny

Úspora energie

Sklep chladí zadarmo. Na rozdíl od ledničky, která konzumuje elektřinu. Pokud v ledničce skladuje potraviny, kterým by stačila teplota ve sklepě, máte vyhráno a ještě ušetříte prostor v ledničce.

Úložný prostor

Největším benefitem plastového sklepu je určitě získání dalšího skladovacího prostoru. Nemusíte si stavět zahradní domek a přidat na zahradu něco, co ubere významný kus trávníku. Úložný prostor můžete mít schovaný pod zemí. Navíc není takovým lákadlem pro zloděje, jako zahradní domek, protože vůbec nemusí být na první pohled vidět.

Jednoduchá instalace a rádi pomůžeme

Stavba plastového sklepa je záležitostí na 2 dny. Jde o podobně náročnou stavbu jako v případě domovní čistírny odpadních vod nebo retenční nádrže. Pokud je stavba to poslední co vás brzdí od realizace, můžete se obrátit na nás a my vám rádi plastový sklep dovezeme i postavíme.

Nízká cena: polovina ceny betonového

Plastový sklep je ve srovnání typicky s betonovým relativně levný. V průměru lze říci, že při stejné velikosti vás bude betonový sklep stát dvojnásobek, plus je třeba započítat cenu dopravy. Dopravit betonový sklep až domů většinou stojí mezi 5 000 až 10 000. Naše plastové sklepy dopravujeme za paušál 1 000,- po celé ČR.

Zahradní estetika aneb nemusí být vidět

Plastový sklep lze chytře schovat. Vstup do sklepa lze osázet divokou trávou nebo okrasnými keři a nemusí být vůbec vidět, na rozdíl od již zmiňovaného zahradního domku.

Vstup do sklepa lze osázet divokou trávou nebo okrasnými keři a nemusí být vůbec vidět, na rozdíl od již zmiňovaného zahradního domku

Trvanlivost materiálu je minimálně 25 let

Plastové sklepy se vyrábí z prvojakostního polypropylenu. Jeho životnost udává výrobce na minimálně 25 let. Zcela určitě, tak dostatečně poslouží celé generaci.

Kdy se podzemní sklep hodí

Nejčastější využití, které napadne hned každého, je využít plastový sklep jako úložný prostor. Konec konců k tomu se sklepy vždy stavěly. Vedle toho se, ale plastový sklep hodí i jako vinotéka.

V poslední době jsme se setkali s budováním sklepů za účelem připravenosti. To znamená mít blízko domu prostor, kam se dá na nějakou dobu schovat a přežít tam. Nechceme nikoho strašit, ale tento způsob využití se nabízí. Tento trend potvrzuje i rostoucí zájem o sklepy s železnými bezpečnostními dveřmi.

Konstrukce plastového sklepu

To zásadní bylo řečeno. Plastové sklepy se vyrábí z prvojakostního polypropylenu, jehož životnost je vysoko nad 20 let. Pokud máme jít do většího detailu, pak rozlišujeme 2 druhy plastových sklepů - samonosný a k obetonování.

Samonosné sklepy

Homogenní polypropylen drží tvar a zajišťuje pevnost svařovaného švu. Sklepy jsou vyráběné v podobě válce a zesíleny vnitřním vyztužením (rámem). Válcová konstrukce se využívá i u domovních čistíren odpadních vod a jde tak o vyzkoušenou technologii.

Spodní část sklepa, na kterou může působit tlak podzemní vody je vyrobena z buněčné struktury o tloušťce 88mm.

Sklepy jsou vyráběné v podobě válce a zesíleny vnitřním vyztužením (rámem)

Sklepy k obetonování

Samozřejmě existuje i varianta k obetonování. Plastový sklep je vybaven bočními žebry s kovovými výztuhami, které společně s litým betonem drží sklep. Takto postavený sklep je de facto bezúdržbový a máte jistotu, že minimálně jedné generaci bude dobře sloužit.

Jaká je cena za sklep

Cena za samonosný sklep

Objem v litrech

Typ

Cena bez DPH

4 800

Samonosný

129 000,-

4 000

Samonosný

115 900,-

Cena za sklep k obetonování

Plocha prostoru v m2

Typ

Cena bez DPH

4,4

k obetonování

115 000,-

6,6

k obetonování

150 000,-

8,8

k obetonování

180 000,-

Betonový sklep jako alternativa

Betonový sklep je alternativa k plastovému sklepu. Má své zastánce, protože konstrukční materiál je klasický beton, který něco vydrží. Na druhou stranu i plastové sklepy se chlubí dlouhou životností. Hlavní nevýhodou betonového sklepu pak je cena za sklep samotný, kdy je prakticky vždy dvojnásobná, ale i cena a komplikovanost dopravy. Typicky totiž jeden vůz veze sklep a vedle toho musí jet technického vozidlo s ramenem, aby sklep uložilo. Běžně tak bývá problém u hůře dostupných pozemků s vyskladněním.

Plastový sklep na klíč

V případě, že máte o plastový sklep zájem, neváhejte se na nás obrátit. Sklep vám dovezeme až na místo, za stejnou cenu, jako výrobce a postavíme vám ho na klíč. Není tak třeba se o nic starat, poptat nás můžete i na nacenění služeb, ať si můžete udělat představu, kolik bude plastový sklep stát od A do Z.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma