Jak funguje retenční nádrž na dešťovou vodu a co od ní očekávat?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
31. 05. 2020
cena retenční nádrže

Obáváte se letních měsíců, s kterými každoročně přichází i dlouhá období sucha? Nebo byste rádi, aby vaše domácnost byla více soběstačná a méně závislá na potřebě stáčené vody? Retenční nádrž na dešťovou vodu vás dokáže zásobit užitkovou vodou na zhruba 3 týdny, takže se vás nedostatek srážek nemusí vůbec dotknout. Takto zachycená voda navíc najde využití i v domácnosti a zmenší tak výdaje na její chod. Zjistěte, jak funguje retenční nádrž na dešťovou vodu a podle čeho ji vybírat.

Obsah článku

Co je retenční nádrž na dešťovou vodu a k čemu slouží

Retenční nádrž představuje způsob, jak na vašem pozemku zachytávat a uskladňovat dešťovou vodu. Ta své využití nalezne nejen na zahradě při zalévání záhonů nebo napouštění bazénu, ale také v domácnosti, kde nahradí stáčenou vodu při mnoha každodenních činnostech, jako je splachování WC, praní prádla nebo například mytí auta. Retenční nádrž na dešťovou vodu tak znatelně snižuje vaše běžné výdaje a představuje významný krok k soběstačné domácnosti. 

Pojďme se podívat, jak funguje retenční nádrž na vodu – konkrétně její podzemní varianta. 

Jak funguje retenční nádrž na dešťovou vodu a co od ní očekávat? 

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak funguje retenční nádrž na vodu

Do podzemní nádrže je srážková voda postupně svedena ze střešních okapů. Před vstupem do nádrže prochází filtrací, která ji zbavuje mechanických nečistot. V samotné nádrži je poté dešťová voda akumulována zpravidla po dobu 3 týdnů, kdy jí díky relativnímu chladu a tmě nehrozí zkažení.

retenční nádrž na dešťovou vodu

Následné využití shromážděné vody umožňuje čerpací technika, díky které s dešťovou vodou můžete bez problémů zalévat zahradu nebo její přívod napojit na domácí rozvod vody. V takovém případě ale vždy dbejte na to, aby byl přívod srážkové vody striktně oddělen od vodovodního potrubí zásobovaného z veřejného řádu a nehrozila tak jeho kontaminace.

10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu
Související článek 10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu

Filtrace

Velmi důležitou součástí retenční nádrže je filtrační mechanismus, který zajišťuje čištění vody v několika krocích. První filtr se zpravidla nachází v místě napojení střešního žlabu na svod a jeho úkolem je zbavit vodu větších mechanických nečistot, jako je listí nebo větve. K odstranění drobnějších kamínků nebo písku dochází před vtokem vody do samotné akumulační nádrže a poslední přečištění probíhá před nasátím vody do čerpadla.

Čerpací technika

Využívat vodu z nádrže co nejefektivněji vám umožňují čerpadla, která jsou zkonstruována tak, aby vždy upřednostňovala dešťovou vodu před vodou kohoutkovou. K automatickému spuštění dodávky vody z vodovodního řádu dojde pouze v momentě, že hladina vody v nádrži klesne pod danou hodnotu. Díky tomu zůstává přívod vody do domácnosti bez přerušení i v situaci, kdy je retenční nádrž prázdná.

Při pořizování čerpadla máte zpravidla na výběr ze dvou základních variant – čerpadla ponorného a povrchového. Jak název napovídá, hlavní rozdíl tkví v tom, kam se čerpadlo umisťuje. Zatímco ponorné čerpadlo se nachází přímo v retenční nádrži pod hladinou vody, povrchové čerpadlo musí být umístěno vždy mimo nádrž.

TIP: Přečtěte si, jak vybrat čerpadlo do retenční nádrže.

Domácí vodárna

Sofistikovanějším řešením je pořízení domácí vodárny, která vám umožní využívat dešťovou vodu efektivně jak na zahradě, tak i v domácnosti. Součástí domácí vodárny je již zmíněné čerpadlo, od kterého se odvíjí celkový výkon zařízení. Zda sáhnete po povrchové či ponorné variantě, záleží čistě na vás.

Domácí vodárnu lze umístit přímo v domě, ideálně ale do technické místnosti či do sklepa, kde vás její chod nebude rušit. Výhodou je automatický chod zařízení, díky kterému vám odpadá většina starostí ohledně rozvodu vody v domácnosti.

Jak vybrat retenční nádrž na vodu?

Při výběru retenční nádrže stojíte před několika zásadními rozhodnutími. Kam nádrž umístíte, z čeho bude vyrobena a jaký objem bude pro vaše účely dostačující. Pojďme si výběr retenční nádrže rozebrat krok za krokem.

Podzemní vs nadzemní nádrž na vodu

Odvod dešťové vody se nejčastěji řeší vyústěním do podzemní nádrže

Jestliže si nádrž pořizujete za účelem skladování většího množství vody, vhodnější je zvolit podzemní variantu. Vzhledem ke svému umístění udržuje vodu v chladu, mimo dosah slunečních paprsků a brání tak jejímu zkažení. Pokud ji navíc umístíte do nezámrzné hloubky, akumulovanou vodu můžete čerpat po celý rok.

Nadzemní nádrž na dešťovou vodu vás sice potěší svou nižší cenou a především snadnější instalací na vašem pozemku. Na druhou stranu je třeba znát i nevýhody, mezi něž patří vystavení dešťové vody vyšším teplotám a slunečním paprskům, což se neblaze podepisuje na její kvalitě.

TIP: Přečtěte si podrobnější článek, ve kterém jsme probrali všechna pro a proti a zjistili jsme, zda je lepší nadzemní, nebo podzemní nádrž na vodu.

Velikost retenční nádrže na vodu

Jak velkou nádrž budete potřebovat? Objem nádrže závisí hned na několika faktorech – vždy vycházejte z velikosti střechy, ze které je srážková voda do nádrže odváděna, a vydatnosti srážek v dané lokalitě. Do úvahy ale vezměte i plochu zavlažované zahrady a plánované využití vody v domácnosti. Orientační hodnotu potřebného objemu si můžete vypočítat pomocí on-line kalkulačky.

TIP: Přečtěte si podrobný návod, jak vybrat retenční nádrž na dešťovou vodu.

Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu
Související článek Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu

Materiál retenční nádrže na vodu

Nakonec vás čeká ještě jedno rozhodnutí – jaký materiál nádrže zvolíte.

  • Plastové nádrže – setkáte se s nimi pravděpodobně nejčastěji. Důvodem je jejich variabilita a široké možnosti přizpůsobení rozličným podmínkám. Podle toho ještě rozlišujeme plastové nádrže monolitické, svařované, samonosné a dvouplášťové. 

  • Betonové nádrže – typická je pro vysoká hmotnost, která se promítne do výsledné ceny nádrže. Prodraží se vám nejen doprava těžké nádrže, ale i její samotná instalace, která se neobejde bez pomoci jeřábu. Mezi nesporné výhody betonových nádrží ale patří vysoká statická únosnost (nemusíte se je bát instalovat i do pojezdových ploch) a odolnost vůči spodní vodě. 

  • Sklolaminátové nádrže – relativně odolné, pružné a lehké nádrže na dešťovou vodu, které bývají opatřeny poměrně úzkým vchodem. Sklolaminátový materiál má navíc tendenci čas od času popraskat. Nejen že vás střepy mohou zranit, ale ještě k tomu vás čeká poměrně nákladná a náročná oprava.

Dotace na retenční nádrž na dešťovou vodu

Připadá vám využití srážkové vody na zahradě a v domácnosti smysluplné, ale od pořízení retenční nádrže vás odrazuje vyšší cena? S pokrytím alespoň části nákladů vám i tento rok může pomoci dotační program Dešťovka. Zajímá vás více informací o tom, jak program funguje a jak můžete o příspěvek zažádat? Přečtěte si následující články:

Odborný posudek k dotaci Dešťovka snadno a rychle
Související článek Odborný posudek k dotaci Dešťovka snadno a rychle

retenční nádrž na dešťovou vodu

Proč uvažovat nad pořízením retenční nádrže?

  • ekologické využití dešťové vody

  • snížení výdajů za stáčenou vodu

  • dostatek užitkové vody i během období sucha

  • celoroční využívání vody (při instalace nádrže do nezámrzné hloubky)

  • možnost získání pitné vody pomocí filtrace

Cena vody 2024 aneb kde a jak ušetřit tisíce
Související článek Cena vody 2024 aneb kde a jak ušetřit tisíce

Kdy je vhodné pořídit si retenční nádrž na dešťovou vodu?

  • Běžné barely na zachytávání dešťové vody pro vaše účely nejsou dostačující, jelikož mají malý objem nebo se v nich voda rychle kazí.

  • Máte obavy, že během suchých letních měsíců nebudete mít dostatek užitkové vody k zalévání zahrady.

  • Rádi byste ve své domácnosti využívali ekologický zdroj vody.

  • Rádi byste snížili své výdaje za stáčenou vodu.

Dešťovka na klíč ve 4 krocích
Související článek Dešťovka na klíč ve 4 krocích

Shrnutí

Retenční nádrže na dešťovou vodu mají smysl všude tam, kde se potýkáte s delšími obdobími sucha nebo se vám výdaje za stáčenou vodu zdají příliš vysoké. Jelikož každý projekt má svá specifika, ani pořízení a instalace retenční nádrže není výjimkou. Vybrat si vhodnou nádrž právě pro vaše účely je teprve prvním krokem. S dalšími kroky už vám rádi pomůžeme – vypracujeme pro vás projekt od jeho samého začátku a nezalekneme se ani vyřízení všech nezbytných úředních povolení. Díky projektu retenční nádrže na míru si již brzy budete moci užívat výhody plynoucí z efektivního využívání srážkové vody.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Další možnosti, jak šetřit vodou

Retenční nádrž je jenom jedním ze způsobů, jak šetrně hospodařit se zdroji pitné vody. Mezi další možnosti patří investice do domácí studny nebo využití přečištěných odpadních vod.

  • Domácí studnaKopaná nebo vrtaná studna je evergreenem, pokud jde o zásobení domácnosti vodou. Neocenitelným zdrojem vody se stává především v lokalitách, kde nelze zajistit připojení na vodovod. Její vybudování se ale vyplatí i u nemovitostí, které jsou z obecního vodovodu zásobeny. Jímání podzemní vody vám dokáže ušetřit nemalé výdaje, které by padly za zalévání zahrady nebo napouštění bazénu kohoutkovou vodou.

  • Domovní čistírna odpadních vod – I domovní čistička odpadních vod se může stát vaším spojencem v boji proti nedostatku vody. Typicky se instaluje k rodinným domům, které nemají možnost napojit se na kanalizaci a domovní čistička tak představuje nejlepší způsob, jak nakládat s odpadními vodami. Ty jsou v čističce sérií několika mechanicko-biologických procesů zbaveny nečistot a následně je na vás, jak s nimi naložíte.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma