Dešťovka na klíč ve 4 krocích

kraus@zakra.cz Michal Kraus
15. 08. 2023
Dešťovka se neobejde bez odborného posudku

Dotace Dešťovka, která je zacílená na hospodaření s dešťovou vodou a instalaci nádrží na dešťovou vodu patří mezi nejoblíbenější dotační tituly na trhu. U realizace na klíč můžete získat až 50% z investované částky zpět. To znamená, že se za vás postaráme o vše, od výběru nádrže až po zprovoznění přímo na místě. Celou dobu vám budeme po boku, tak aby využívání dešťové vody byla skutečná zábava.

Obsah článku

Co je dotace Dešťovka

Dotace Dešťovka patří do programu Státního fondu životního prostředí, a je zařazena mezi dotační tituly v rámci Nové zelené úsporám. Patří mezi tzv. dotace na dešťovou vodu. V rámci dešťovky jde vždy o instalaci podzemní nádrže na dešťovou vodu.

Dešťovka má za cíl umožnit bytovým a rodinným domům efektivněji hospodařit s dešťovou vodou. Jednak ušetřit za pitnou vodu, jejíž cena neustále roste a také lépe zvládat období sucha během letních měsíců.

Dnes už není pro dotaci Dešťovka nutný odborný posudek. Přesto vám v rámci realizace nádrže na dešťovou vodu rádi připravíme projekt řešení. Výsledkem Dešťovky na klíč je primárně využití dešťové vody pro zalévání zahrady, případně i pro splachování nebo v nejsložitějším případě kombinace s šedými vodami.

Chci dotaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jaké jsou alternativy dešťovky

Zalévání zahrady

Nejběžnějším typem Dešťovky, který realizujeme na klíč je instalace nádrže na dešťovou vodu za účelem zalévání zahrady. Voda ze střechy je svedena do nádrže, do které se instaluje čerpadlo a dešťová voda je následně využita pro zalévání zahrady.

Tato první a nejjednodušší varianta má jedinou vadu na kráse, a to že se nevztahuje na novostavby. Dotaci v tomto případě dostanou pouze nemovitosti starší 2 let od kolaudace.

Nejjednodušší variantou Dešťovky na klíč je instalace nádrže na dešťovou vodu pro zalévání zahrady

Zalévání zahrady a splachování toalet(y)

Druhá varianta už myslí i na majitele novostaveb. Ti, pokud chtějí tuto variantu dotace, musí napojit všechny toalety v objektu. Stávajícím majitelům rodinných domů stačí napojit jednu toaletu.

Dešťová voda ze střechy je i v tomto případě svedena do nádrže, ze které je následně využívána pro zalévání zahrady a splachování. Tato varianta zahrnuje při realizaci na klíč i úpravu vnitřních rozvodů.

Služeb na klíč lze využít i druhého typu Dešťovky, kdy se dešťovou vodou navíc splachuje

Zalévání zahrady, splachování toalet(y) a využití šedých vod

Poslední a nejsložitější variantou je kombinace zalévání, splachování a využití šedých vod. Tento typ Dešťovky obecně doporučujeme pouze u novostaveb, kde není tak náročné připravit vnitřní rozvody vody.

Poslední variantou dotace Dešťovka je kombinace dešťových a šedých vod

Co zahrnuje služba nádrže na dešťovou vodu na klíč

Dešťovka na klíč je služba, kdy jeden dodavatel vyřeší celou dotaci včetně realizace za klienta. Konkrétně jde o zpracování odborného posudku, pomoc s vyřízením dotace, dodání nádrže na dešťovou vodu a stavbu. Celková cena Dešťovky na klíč se pohybuje od 70 do 150 tisíc.

Naše služba Dešťovka na klíč zahrnuje vše, co budete potřebovat k tomu, abyste mohli starosti s dešťovou vodou hodit za hlavu.

1. Konzultace a návrhu ideálního řešení

Ze všeho nejdřív je potřeba se podívat na dané možnosti vaší nemovitosti. Zamyslet se, jaký typ Dešťovky dává smysl, jak z pohledu ekonomického, tak technického. Nemá smysl se hnát do řešení, které bude mít návratnost za desítky let. Takovou konzultaci nabízíme zdarma a stačí se nám ozvat.

2. Příprava projektu

Po analýze situace, připravíme projekt řešení. Jde o zjednodušenou projektovou dokumentaci, která popisuje způsob technického řešení nádrže na dešťovou vodu.

V odborném posudku hodnotíme současné řešení a budoucí stav. Vyčíslujeme přínosy pro danou lokalitu a navrhujeme konkrétní řešení. Odborný posudek od nás také obdržíte elektronicky v PDF formátu.

3. Realizace dešťovky na klíč

Dotaci je možné standardně čerpat až po zaplacení všech faktur. Proto je dalším krokem samotná realizace. Zajistíme pro vás:

Případně je možné využít titulu "Oprav dům po babičce", kde se finance vyplácejí dopředu. Na realizaci nádrže na dešťovou vodu, tak můžete získat peníze přes samotnou koupí nádrže.

4. Vyřízení dotace

Posledním krokem služby na klíč je vyřízení dotace. Pomůžeme vám získat maximální podporu z dotace Dešťovka. Nicméně s ohledem na nové podmínky dotace a nutnosti kombinace s jiným opatřením (nejčastěji zateplením), pomáháme spíše jako poradní orgán.

Nově se dotace vyřizuje navíc pomocí bankovní identity a zastupování při vyřizování, tak nelze reálně provést. Není se však čeho bát, proces žádosti o dotaci je skutečně jednoduchý.

Chci Dešťovku na klíčMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Proč objednat Dešťovku na klíč

Každý zákazník má na začátku dilema, zda Dešťovku dělat svépomocí nebo na klíč. Zcela přirozeně, pokud jste zruční nebo máte někoho šikovného ve svém okolí, kdo vám pomůže s výkopem, usazením a celkově zprovozněním nádrže, pak vždy vyjde realizace svépomocí o něco levněji.

Problémem realizace svépomocí však bývá záruka. Neodborně provedená stavba nebo objednání špatné nádrže na dešťovou vodu může vést k budoucím problémům s reklamací. Prodejce nádrže se může vymlouvat na technické provedení stavby a stavebník na špatnou kvalitu nádrže.

V případě realizace na klíč vám za vše odpovídá realizátor. Záruku při případných problémech, tak uplatňujete vůči jedné společnosti.

Pak se ještě objevuje byrokratický problém, kdy do žádosti o dotaci musíte nahrát veškeré faktury. Ideální je nahrávat jednu od vašeho dodavatele Dešťovky na klíč a neřešit věčný problém prací bez faktury.

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jaká je cena služby na klíč

U služby nádrže na dešťovou vodu na klíč vždy připravíme rozpočet stavby dopředu. Vždy tak víte, jaká je cena za nádrž a jaké za další služby. Nádrže na dešťovou vodu stavíme již několik let a umíme vám poradit od A do Z.

Šalamounsky se nabízí říci, že cena realizace na klíč je vždy individuální a skutečně tomu tak je. Vliv na cenu má především:

  • Velikost výkopu

  • Odvoz přebytečné zeminy

  • Vybraná nádrž

  • Vybraný typ Dešťovky

  • Nutnost betonování například v případě výskytu spodní vody apod.

  • Vzdálenost

Přesto je nám jasné, že byste rádi měli, alespoň nějakou rámcovou představu. 

Cena Dešťovky - zálivka

U jednoduchého typu Dešťovky a v ideálním případě, kdy se na pozemku neobjeví něco nečekaného, pracujeme s celkovou cenou kolem 85 000,-. Přičemž dotace by mohla být až 45 000,-. Tzn. výsledná cena pro vás bude kolem 40 000,-.

Berte prosím tuto indikaci s nadhledem, vždy je potřeba provést místní ohledání a připravit individuální nacenění.

Cena Dešťovky - zálivka a splachování

V tomto případě vychází Dešťovka na klíč dráž, protože se jednak kromě nádrže kupuje i jednotka k rozvodům dešťové vody (například Rainmaster), plus se dělá úprava ve vnitřních rozvodech.

Indikativně se v ideálním případě budeme cenová nabídka pohybovat v rozpětí 110 až 130 tisíc. Dotace je však v tomto případě vyšší a odhadem můžete získat 50 až 65 tisíc. Opět je potřeba tento reprezentativní příklad brát s nadhledem.

Vyplatí se Dešťovka na klíč?

Vyplatí se tedy realizovat dešťovku na klíč, když jsou pořizovací náklady v řádu desítek tisíc? Za nás určitě ano, abychom ale nebyli prodejci zajíců v pytli, podívejme se spolu na klíčová fakta.

Vyplatí se Dešťovka a kolik stojí?
Související článek Vyplatí se Dešťovka a kolik stojí?

Cena vody neustále roste

Cena vody rok, co rok roste. V roce 2023 se očekává zdražení až o 30%. Dotovat zalévání zahrady pitnou vodou bude stále dražší.

Finanční návratnost je v rozumném horizontu

Životnost nádrže na dešťovou vodu se udává minimálně 25 let. Jde tedy o dlouhodobou investici, která vám bude sloužit minimálně čtvrt století. Pokud bychom se podívali na modelový příklad:

  • 4 členná rodina

  • 400m2 zahrady

  • 70m2 plocha střechy

  • Průměrné srážky

Pak finanční návratnost varianty pro zálivku bude v 8. roce.

Nádrž na dešťovou vodu vám pomůže ušetřit tisíce ročně

A finanční návratnost varianty i se splachováním na konci 7. roku

Dešťovou vodou se vyplatí splachovat i zalévat

Obě kalkulace návratnosti počítají s rostoucí cenou vody, ta od roku 1989 zdražuje nejčastěji o 6,4% ročně a už v roce 2032 by kubík vody mohl stát přes 200,-. Investice do Dešťovky na klíč, tak jasně dává ekonomický smysl. Návratnost Dešťovky se dá srovnat s investicí do fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla.

Ukázka z realizací Dešťovky na klíč

Ukázka realizace Dešťovky na klíč z roku 2022. Na obrázku je vidět nádrž Profi, kterou často doporučujeme

Nádrž na dešťovou vodu před zasypáním

Finále realizace Dešťovky na klíč

Jak vám můžeme pomoci, pokud realizujete nádrž  svépomocí

I když si nevyberete naši službu Dešťovka na klíč, jsme připraveni vám pomoci s odborným posudkem a výběrem správné nádrže na dešťovou vodu. Hlavně u koupě nádrže se nejčastěji chybuje, ať už výběrem špatné velikosti nebo přílišným tlačením na cenu.

Kvalita nádrží na dešťovou vodu se velmi liší a v žádném případě nemůžeme doporučit koupit nejlevnější nádrže.

Časté otázky k Dešťovce

Jak dlouho to celé trvá

Prakticky nejvíce času zabere příprava odborného posudku a vymyšlení ideálního řešení. Tady je třeba počítat 14 dní až 1 měsíc. Nádrž u vás může být za dalších 14 dní od výběru (i dříve) a samotná realizace, pokud nenastanou komplikace je během 2 dnů hotova.

Jaká je cena za odborný posudek

Odborný posudek ke všem typům dotace nabízíme za 6 990,- včetně DPH.

Nádrž už mám mohu si objednat službu na klíč

Ano, samozřejmě. Rádi vám přijedeme nacenit jen samotnou realizaci.

Mám už posudek, nabízíte i realizaci

Ano, i to je možné. Stačí nás kontaktovat, nastudujeme si posudek a pustíme se do realizace, jako kdyby šlo o Dešťovku na klíč od začátku.

Děláte Dešťovku na klíč po celé ČR

Více méně ano, i když je pár lokalit v republice, kde by se klientům nevyplatil náš dojezd. Typicky vyjíždíme k realizacím z Plzně, Prahy a Ostravy. Pokud se nacházíte na 10% území, kde nepůsobíme, rádi vám doporučíme partnera, tak aby to pro vás bylo levnější.

Jaké nádrže nabízíte

Naše nádrže jsme si dlouho vybírali, aktuálně jsme zakotvili u svařovaných nádrží Planus a Profi, dále u nádrží vyráběné pomocí rotomouldingu od ABPlast. Nemám problém dovést nádrž i od jiného výrobce, pokud budeme přesvědčeni o jeho kvalitě.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma