Retenční nádrž na vodu: Je lepší nadzemní, nebo podzemní nádrž?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
21. 06. 2020
cena retenční nádrže

Retenční nádrž na vodu je jedním z nejefektivnějších způsobů jak se bránit prohlubujícím se obdobím sucha. Používání dešťové vody na zahradě a v domácnosti navíc nešetří pouze zdroje pitné vody, ale i vaši peněženku. Uvažujete také nad pořízením retenční nádrže, ale nevíte, zda je vhodnější zvolit nádrž nadzemní či podzemní? Pojďme se podívat na jejich výhody a nevýhody.

Obsah článku

K čemu slouží retenční nádrž

Retenční nádrže zachytávají dešťovou vodu, kterou lze následně použít k zálivce zahrady nebo napouštění bazénu. Za zvážení stojí ale i pořízení čerpadla a napojení nádrže na rozvod vody v domácnosti, díky čemuž můžete používat dešťovou vodu ke splachování toalety nebo praní prádla a podstatně tak snížit své výdaje za vodu kohoutkovou.

Dotace na dešťovou vodu (Dešťovka) v roce 2024
Související článek Dotace na dešťovou vodu (Dešťovka) v roce 2024

Retenční nádrž na vodu: Je lepší nadzemní, nebo podzemní nádrž?

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Výběr retenční nádrže nepodceňte

Při výběru nádrže na vodu byste měli zohlednit tři zásadní parametry – objem a materiál nádrže a také to, kam nádrž umístíte. 

Přečtěte si také:

A jak je to s umístěním nádrže na vodu? V zásadě se vám nabízí dvě možnosti – pořídit si nádrž nadzemní, nebo podzemní. 

10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu
Související článek 10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu

Nadzemní nádrže na vodu

Jak název napovídá, nadzemní nádrž se instaluje nad úroveň země, což vám ušetří náklady za výkopové práce. Konkrétní místo, kde bude nádrž na dešťovou vodu stát, si zvolíte sami, musí být ale v dostupné vzdálenosti od střešního okapu. Bát se nemusíte ani estetické stránky věci. Zatímco dřív bývaly nadzemní nádrže strašákem, dnes se klade stále větší důraz na to, aby na vaší zahradě nepůsobily jako pěst na oko.

Bohužel se najde i pár nevýhod. Umístění nádrže nad úrovní země příliš nenahrává kvalitě akumulované vody. Pokud není voda v nádrži dostatečně chráněna před slunečním zářením, množí se v ní bakterie a voda se znehodnocuje. V zimních měsících pak voda zamrzá a nelze ji čerpat.

Výhody

Nevýhody

snadná montáž a instalace

rychlejší znehodnocení vody

moderní design

zamrzání vody

možnost napojení dalších nádrží pro větší množství zachycené vody

Podzemní nádrže na vodu

Při instalaci podzemní nádrže se bez výkopových prací neobejdete, proto je nutné myslet na to, zda se k vám na pozemek dostane stavební technika. Díky tomu, že se nádrž umístí do nezámrzné hloubky, můžete ale vodu čerpat celoročně. Navíc se akumulovaná voda nekazí, jelikož se nachází v relativně nízké teplotě (kolem 16 °C) a tmě. Asi není třeba zmiňovat, že podzemní nádrž vám značně ušetří prostor na samotném pozemku.

retenční nádrž

Zatímco nadzemní nádrž můžete postavit víceméně na libovolné místo, instalace podzemní nádrže na pozemku určeném pro bydlení je podmíněna vzdáleností alespoň 2 metry od pozemku sousedního. Pokud nádrž umisťujete na pozemek vedený jako zahrada, žádné podmínky se ale na instalaci nevztahují.

Výhody

Nevýhody

voda se nekazí

nutnost výkopových prací

nezámrzná hloubka umožňuje celoroční využívání vody

u rodinného domu je nutné dodržet minimálně dvou metrovou vzdálenost od sousedního pozemku

šetří prostor na pozemku

Projekt a dotace na retenční nádrž

Uvažujete nad pořízením retenční nádrže na dešťovou vodu v kombinaci s domovní čistírnou odpadních vod? Podle platných právních předpisů se jedná o vodní dílo, proto je nutné splnit určité zákonné povinnosti, jako je například doložení projektové dokumentace. S jejím vypracováním vám rádi pomůžeme, pro začátek můžete využít možnost první konzultaci zdarma.

Zkušenosti máme také s dotačním programem Dešťovka, díky kterému máte šanci získat zpět až 50 % způsobilých výdajů souvisejících s pořízením retenční nádrže. Neváhejte nás kontaktovat!

Odborný posudek k dotaci Dešťovka snadno a rychle
Související článek Odborný posudek k dotaci Dešťovka snadno a rychle

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma