7 kroků, jak správně vyčistit odpadní jímku (žumpu)

kraus@zakra.cz Michal Kraus
29. 08. 2023
1.png

Jak vyčistit odpadní jímku, aby správně fungovala nebo v situaci, kdy se ji naopak už potřebujete zbavit? Máme pro vás 7 tipů na vyčištění odpadní jímky. Čištění jímky není radno podceňovat, jednak jde o nebezpečný typ odpadu, za druhé se pak nánosy zmenšují objem jímky samotné. 

Obsah článku

Jak postupovat při čištění jímky krok za krokem

Čištění jímky není složité, vyžaduje však součinnost další osoby a několik postupných kroků. V ideálním případě postupujte při čištění odpadní jímky následovně:

  1. Vyčerpejte obsah jímky

  2. Připravte si ochranné pomůcky a nářadí

  3. Odpadní jímku vyvětrejte

  4. Jímku vyčistěte vapkou

  5. Odčerpejte znovu vodu

  6. Zkontrolujte nepropustnost

  7. Případně odpadní jímku opravte

Nechte vyčerpat obsah jímky profesionály

Prvním krokem je vždy vyčerpání a vyvezení obsahu jímky. Nejedná se o přečištěné a ani předčištěné odpadní vody, k jejich likvidaci je tedy nutné pozvat společnosti s oprávněním k likvidaci odpadních vod. Laicky řečeno, někoho, kdo má fekální vůz.

Příprava ochranných pomůcek

Dlouho nevyčištěná odpadní jímka bude obsahovat spoustu usazenin. Pokožka by neměla přijít do kontaktu s těmito látkami. Stejně tak bude nutné chránit dýchací aparát a oči. Doporučujeme minimálně gumové rukavice a boty, ochranu očí a masku. V dalších krocích se pak bude hodit i vapka.

Nechte odpadní jímku “vydechnout”

Než pustíte do práce je vhodné jímku pořádně “vyvětrat” poklop nechte otevřený klidně několik hodin. V jímce hrozí vysoká koncentrace metanu a čištění odpadní jímky byste nikdy neměli provádět na vlastní pěst. Vždy raději v doprovodu, respektive mít po ruce někoho, kdo vás jistí. 

Čištění jímky vodou

Dalším krokem je již zmiňovaná vapka nebo hadice s dostatečným tlakem vody. Využít můžete i vodu dešťovou. Cílem je tlakem vody odstranit ztvrdlé usazeniny a očistit dno i stěny odpadní jímky. U velkých jímek doporučujeme vysoké gumáky a pláštěnku.

Vyčerpejte vodu a případně opakujte

Nyní je nutné opět vyčerpat odpadní jímku. V praxi si už většina vystačí s kalovým čerpadlem, i když i tento obsah považuje zákon ¨také za odpadní vodu a správně by měl být znovu využit fekální vůz.

V případě nutnosti omývání stěn opakujte.

Zkontrolujte povrch jímky

Po vyčištění jímky zkontrolujte vizuálně všechny stěny. Odpadní jímka musí být z podstaty věci vodotěsná, v opačném případě hrozí pokuta za nedovolené vypouštění odpadních vod.

Případně jímku opravte

Není-li jímka 100% vodotěsná, je nezbytné zasáhnout. Ve většině případů postačí sanace pomocí hydroizolace.

Co je odpadní jímka

Odpadní jímky je název pro žumpu. Jde o bezodtoké zařízení určené k akumulaci odpadních vod, nejčastěji u rodinných domů a chat.

Historicky se odpadní jímka instalovala prakticky všude, kde nebylo možné připojení ke kanalizaci kanalizační přípojkou. 

Odpadní jímka je pouhou vodotěsnou nádobou, typicky z betonu či plastu, která má jediný cíl a tím je akumulace splaškových vod. Nic víc, nic míň. Je tedy nutné zabezpečit její pravidelný vývoz.

Malý septik na chatu: Kdy ano, a kdy to nemá smysl
Související článek Malý septik na chatu: Kdy ano, a kdy to nemá smysl

Vývoz vs. čištění žumpy

Rozdíl mezi vyvážením žumpy a jejím čištění je patrný i z výše uvedeného popisu. Důležité u tohoto tématu je doplnit informaci, že vývoz odpadní jímky je oproti jejímu čištění povinný. Dle vodního zákona je nezbytné jímku pravidelně vyvážet.

Pravidelně znamená, že lze snadno dopočítat odběr vody v dané lokalitě nebo využít koeficient průměrné spotřeby vody na osobu a podělit jej objemem jímky. Z toho nám například vychází, že odpadní jímka o objemu 4m3 využívána 4 osobami, by měla být vyvážena každých 10 dní.

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Pokuta za septik a žumpu, a jak se ji vyhnout?
Související článek Pokuta za septik a žumpu, a jak se ji vyhnout?

Jak často čistit odpadní jímku

V ideálním světě by se odpadní jímka měla čistit po každém vývozu, to je ale v praxi nereálné. Pokud máte zájem o to, aby vaše jímka skutečně fungovala, tak jak má, pak je vhodné výše uvedený postup opakovat alespoň 1x ročně. 

Zcela určitě pak v situaci, kdy se chcete staré jímky zbavit, ať už definitivně nebo při změně na nádrž na dešťovou vodu.

Tahle země není pro “odpadní jímky”

Odpadním jímkám prakticky odzvonilo. Vodní zákon umožňuje jejich výstavbu pouze v případě, kde nelze povolit kanalizační přípojka, domácí čistička odpadních vod nebo septik s filtrem.

Nové žumpy by tak měly vznikat pouze výjimečně a v omezených lokalitách.

Jak vyřešit odpad na chatě a chalupě
Související článek Jak vyřešit odpad na chatě a chalupě

Odpadní jímka na klíč

Potřebujete novou žumpu? Naše společnost instaluje odpadní jímky na klíč. Poptejte naše služby v Plzeňském, Karlovarském či Středočeském kraji.

Jímka či žumpa na odpadní vodu na klíč do 2 dnů
Související článek Jímka či žumpa na odpadní vodu na klíč do 2 dnů

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma