Malý septik na chatu: Kdy ano, a kdy to nemá smysl

kraus@zakra.cz Michal Kraus
28. 08. 2023
maly-septik-na-chatu.png

Malý septik s filtrem na chatu je moderním řešením likvidace odpadních vod na chatě. Ve většině případů, jde o vhodné řešení, jindy se naopak vyplatí zvolit alternativu v podobě domácí čističky odpadních vod nebo dokonce žumpy. Jak je to, a kdy má smysl septik na chatu vybrat.

Obsah článku

Jak vyřešit odpady na chatě obecně

Vodní zákon nedělá rozdíly mezi chatou a rodinným bydlením. To dělají až úředníci odboru životního prostředí, kteří u rekreačních objektů raději preferují sestavu septiku s filtrem, kvůli nepravidelnému zatížení. 

Obecně se odpady na chatách řeší v této hierarchii:

  1. Připojení ke kanalizaci pomocí kanalizační přípojky

  2. Septikem s filtrem (pískovým či biologickým)

  3. Domovní ČOV, která zvládne chatový provoz

  4. Jímkou, nelze-li jinak

Chaty v Čechách dohání historická opatření

Historicky bylo naprosto běžné instalovat na chatu v lepším případě septik s vypouštěním do trativodu nebo postavit žumpu, která už po letech neslouží svému účelu a velmi pravděpodobně prosakuje.

Septik s přepadem nebo vypouštěním na zahradu bez dočištění filtrem již dnes není legálním řešením, a jeho obsah by se měl pravidelně vypouštět pod hrozbou pokuty. Totéž platí pro špatně provozované žumpy. 

Jak vyřešit odpad na chatě a chalupě
Související článek Jak vyřešit odpad na chatě a chalupě

Jak malý má být malý septik na chatě

Malý septik na chatu by měl mít objem alespoň 3m3. Septik musí být doplněný o pískový nebo biologický filtr.

Většina našich klientů hledá na chatu menší zařízení, které jim pomůže bezstarostně likvidovat odpadní vody a nestarat se o vývoz žumpy. Běžně tedy společně vybíráme nejmenší septik s filtrem z produktové řady.

Malé septiky na chatu bývají určené pro 2 až 5 osob, ale samozřejmě lze pořídit septik až pro 50 osob, stejně jako domácí čistička odpadních vod. 

Rozměry malého septiku s filtrem na chatu

Počet osob

Objem v m3

Průměr (mm)

Výška (mm)

Hmotnost

Cena septiku bez DPH

2 až 6

3

1 600

2 000

140

19 500,-

Kdy vybrat septik s filtrem

Septik s filtrem vybíráme a doporučujeme na chatu v situacích, kdy se na chalupu jezdí nepravidelně a typicky není využívána během zimních měsíců. 

Dále zohledňujeme budoucí využití chaty. Septik by měl být instalován na chatu, pokud nezamýšlíte z nemovitosti udělat za pár rodinný dům. V opačném případě se přikláníme k domovní ČOV

Jaký filtr k septiku na chatu vybrat

Když už člověk vybírá septik, zcela určitě se zastaví u výběru dodatečného filtru. Známe buď pískový (zemní) nebo biologický. Oba mají svá pro a proti, nicméně obecně preferujeme filtr biologický, který nenese takové nároky na umístění. 

A kdy dát přednost čistírně

Dnes už není výjimkou instalace domovní čistírny odpadních vod na chatu. Výrobci čističek vyslyšeli přání klientů a uzpůsobili řídící jednotky na čistírnách chatovému režimu. Domácí čističky z řady Aquatec, TopolWater nebo SBR BIO zvládnou nepravidelnou zátěž na chatě. 

V laboratorních podmínkách dokonce vydržely bez přítoku odpadních vod až 6 měsíců, takový extrém však nedoporučujeme testovat. 

Domovní ČOV patří na chatu v momentě, kdy jste chatě, každých 14 dní nebo ji chcete přeměnit na trvalé bydlení v horizontu 3 až 5 let.

Když na chatu nejezdíte spokojte se s žumpou

V krajních situacích lze přemýšlet i nad žumpou. Vodní zákon nám sice dnes říká, že žumpa (bezodtoká jímka) je pouze krajním řešením likvidace odpadních vod, ale pokud jste na chatě 2x do roka, nemá smysl instalovat technologii přímého čištění odpadních vod. 

Umíme septik na klíč i na chatě

Máte chatu a chcete odpady vyřešit jednou provždy? Ať už septikem nebo domovní ČOV? Máme pro vás řešení. V Plzeňském, Karlovarském či Středočeském kraji nabízíme stavbu septik s filtrem na klíč

Septik na chatu umíme zařídit od projektu, přes povolení až po samotnou realizaci. 


- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma