Jak upravit vodu ze studny, aby byla pitná?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
20. 06. 2022
pitná voda ze studny

Možná se vám voda ze studny zdá na první pohled čistá, to ale neznamená, že je vhodná k přímé konzumaci. Často obsahuje vysoký obsah dusičnanů a dusitanů, železa nebo zdraví škodlivých bakterií. Ze všeho nejdříve proto nechte provést rozbor studniční vody, který odhalí, zda je voda pitná, nebo zda je nutné ji pro potřeby domácnosti upravit.

Obsah článku

Prvním krokem je rozbor vody ze studny

Při testování kvality studniční vody rozhodně nespoléhejte jen na domácí testovací sady, ať už to jsou papírové proužky, nebo chemické roztoky. Něco málo vám sice o kvalitě vody napoví, výsledky jsou ale pouze orientační. Třeba bakteriologické znečištění s jejich pomocí nepoznáte.

Skutečně spolehlivým a účinným způsobem, jak určit kvalitu vody, je rozbor, který provede akreditovaná laboratoř. Rozbor studniční vody v ceně 800–1600 korun odhalí mimo jiné přítomnost bakterií, pesticidů či radioaktivních látek. Stanoví také tvrdost vody a obsah různých kationtů a aniontů, které jsou důležité pro užívání vody k praní nebo úklidu.

rozbor vody ze studny

Voda ze studny je pitná? Gratulujeme

Jestliže rozbor prokáže, že voda ze studny splňuje hygienické normy pro pitnou vodu, máte vyhráno. Studnu můžete bez obav napojit na domácnost a začít používat ke všem účelům.

Jak na to? Přečtěte si, jak přivést vodu ze studny do domu.

Voda ze studny není pitná? Vyřeší to její úprava

Mnohem častěji ale rozbor odhalí, že studniční voda nesplňuje kritéria stanovená pro pitnou vodu. Může se stát, že obsahuje dusičnany a dusitany, železo a mangan, bakterie nebo radioaktivní látky. Častým problémem je také příliš tvrdá voda.

Ptáte se, co mohu dělat s vodou ze studny, jestliže není pitná? Někdy pomůže vyčistit studnu, jindy je třeba investovat do filtru na vodu ze studny nebo do komplexního zařízení pro úpravu pitné vody ze studny.

pitná voda ze studny

Voda ze studny s vyšším obsahem dusičnanů a dusitanů

Dusičnany a dusitany se do spodních vod dostávají nejčastěji v důsledku intenzivního hnojení dusíkatými hnojivy. Takto kontaminovanou vodu sice můžete používat na úklid nebo splachování, k přímé konzumaci ale vhodná není. Zvlášť nebezpečná je pak pro kojence.

Jak upravit vodu ze studny, jestliže obsahuje dusičnany a dusitany? Řešením je instalace speciální filtrační vložky (tzv. iontoměnič), která může být součástí domácí úpravy vody ze studny nebo součástí filtrační konvice.

Studniční voda s vyšším obsahem železa a manganu

Zvlášť u hlubokých studní může být problém s vyšším obsahem železa a manganu. Konkrétně železo způsobuje trpkou chuť vody a její hnědý zákal, ale také množení železitých bakterií. Železo a mangan lze z vody odstranit poměrně jednoduše oxidací a následnou filtrací studniční vody pomocí filtrů se speciálním oxidačním pískem.

Bakteriologicky znečištěná voda ze studny

Jestliže studniční voda obsahuje zdraví škodlivé bakterie, je třeba nejprve vyčistit a vydezinfikovat studnu. Pokud se výsledek rozboru nezmění, nezbývá nic jiného, než studniční vodu dále upravovat, a to buď chlorováním, ozonizací nebo UV zářením.

Studniční voda s obsahem radioaktivních látek

Pokud rozbor studniční vody prokáže přítomnost radioaktivních látek, vodu rozhodně nepoužívejte. Už při otočení kohoutkem začíná společně s vodou unikat do okolí radioaktivita. Zavolejte si proto na pomoc odborníky, kteří radioaktivitu odstraní například provzdušňováním vody. Konkrétně sloučeniny uranu lze z vody odstranit také pomocí reverzní osmózy.

Příliš tvrdá voda ze studny

Vysoká tvrdost vody sice vašemu zdraví neškodí, může se ale podepsat na domácích spotřebičích. Vysoký obsah vápníku a hořčíku totiž vede k tvorbě vodního kamene, který se usazuje na stěnách potrubí, ale i praček a bojlerů, žehliček a rychlovarných konvic. Nejen že snižuje životnost spotřebičů, ale také výrazně zvyšuje spotřebu elektrické energie.

S tvrdou vodou si lehce poradí přístroj na změkčování vody. Avšak vzhledem k tomu, že z vody odstraňuje i zdraví prospěšné minerální látky, doporučuje se instalovat pouze před zařízení, u kterých potřebujete změkčit vodu.

Kdy je na čase kontaktovat odborníka?

Rozbor vody může ukázat mnohem závažnější problémy, například vysoký obsah chloru, olova, kadmia, benzenu, fenolu, pesticidů a jiných škodlivin. V takových případech se neobejdete bez odborné pomoci.

Kvalitu studniční vody pravidelně kontrolujte

Abyste měli jistotu, že se kvalita studniční vody nemění, pravidelně ji kontrolujte a alespoň jednou ročně ji nechte otestovat. Nepodceňujte ani čištění studny, které byste měli provádět minimálně jednou za dva až tři roky. Ideálním obdobím je jaro, kdy se studna nejvíce zanáší vlivem tajícího sněhu a přívalových dešťů.

Kvalitu studniční vody pravidelně kontrolujte

Teprve nad vlastní studnou uvažujete? Nezapomeňte, že vrtaná studna je vodní dílo, ke kterému potřebujete vypracovat projekt studny a následně získat stavební povolení a povolení k nakládání s vodami. Pokud si nevíte rady, obraťte se na naši projekční kancelář Zakra – provedeme vás celým procesem od začátku až do zdárného konce.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma