Tipy, jak správně vybrat příslušenství pro čistírnu odpadních vod

kraus@zakra.cz Michal Kraus
12. 12. 2023
jak-vybrat-prislusenstvi-k-domovni-cov.png

Nákup samotné čistírny odpadních vod může být náročný sám o sobě. K tomu, ale musíme ještě připočítat výběr správného příslušenství. Na jaké komponenty byste měli myslet nebo si nechat poradit? Vždy myslete především na 3 věci. Jak vysoký komínek bude potřeba, kam umístíte dmychadlo, potažmo řídící jednotku a zda máte k čističce projekt a povolení.

Obsah článku

Komínek k ČOV, když nesedí výška odpadů s nátokem

Nejčastější chybou je objednávka bez komínku či lépe řečeno nástavce. Každá domovní čistírna odpadních vod má nějakou výšku nátoku. Tedy místo, kudy do ní tečou odpadní vody.

Paralelně s tím jsou odpady z domu vyvedené v nějaké hloubce (většinou 60 nebo 90 cm pod zemí). Připočtěme umístění ČOV na pozemku, podmínku gravitačního nátoku a můžeme dojít k závěru, že by domácí ČOV musela být cela zasypaná zeminou.

Protože je nutné, aby k čističce byl možný přístup váš i technika, pak je nezbytné, aby plastové víko bylo vždy lehce nad terénem. Je-li tedy potřeba korigovat výšku ČOV, využije se právě externího nástavce (komínku).

Pokud netušíte, jak vysoký by měl být? Zašlete nám hotový projekt domovní ČOV a my vám rádi poradíme.

Šachta na dmychadlo a řídící jednotku

Druhou chybou, se kterou se často setkáváme, je neobjednání šachty na dmychadlo. Některé typy domovních čistíren je mají již přímo v ceně, např. AT6 Plus a u jiných je nutné jej objednat.

Kromě ČOV Topas S5, mají všechny čistírny odpadních vod z naší nabídky uloženo dmychadlo a řídící jednotku mimo ČOV. Běžně bývají na výběr 2 varianty:

  • Úložný box do země (vedle ČOV)

  • Nástěnný pilíř 

Samozřejmě pokud máte možnost uložit dmychadlo a řídící jednotku do nemovitosti, tak to lze. Jen počítejte s tím, že by to nemělo být déle než 8 metrů od čističky. 

Projekt a povolení domovní ČOV

Poslední nutnou součástí každé ČOV je projekt a povolení. Od roku 2024 již nepůjdou domácí čističky povolit ohlášením, ale všechny se budou povolovat klasickým vodoprávním řízením. 

Projekt včetně vyřízení povolení můžete objednat samozřejmě u nás. ČOV vám zašleme domů před vydáním stavebního povolení.


- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma