Jak to bude s povolením ČOV od roku 2024? Konec ohlášky!

kraus@zakra.cz Michal Kraus
11. 09. 2023
novela-vodniho-zakona.png

Stavební zákon projde v roce 2024 velkou novelou. Jak se novinky dotknou povolení domácích čistíren odpadních vod? Zmizí nebo zůstane oblíbená ohláška? Co už víme dnes a co je ještě ve hvězdách. Vše o budoucnosti povolení domovní ČOV na jednom místě.

Obsah článku

Dnes lze povolit domácí čističku odpadních vod 2 způsoby

Je obecně známo, že domovní čistírny odpadních vod se povolují klasickým vodoprávním řízením nebo “zjednodušeným” řízením neboli ohláškou. Postup v jednotlivých řízeních byl již x-krát popsán na internetu.

U ohlášky často docházelo k mýlce, že jde o jednoduchý a rychlý proces. Z pohledu administrativní náročnosti šlo o podobné typy povolení, avšak s různými důsledky pro majitele domovní ČOV

Rozdíly mezi ohláškou a povolením v důsledcích

Klíčovým rozdílem mezi ohláškou a povolením byly:

  • Doba účinnosti povolení 

  • Povinnosti spojené s údržbou domovní ČOV

Parametry

Klasické povolení

Ohlášení

Doba účinnosti povolení

10 let

Neomezená

Povinnosti

2x ročně odběr vzorků

1x za 2 roky revize

Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky
Související článek Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky

Novela stavebního zákona se týká i ČOV

S novelou stavebního zákona se novelizuje i vodní zákon, který definuje způsob povolení domácí čističky odpadních vod. Pokud nahlédneme do novelizovaného znění, které by mělo vstoupit v účinnost od roku 2024. Zjistíme následující:

  • Povolení domovní ČOV již bude možné jen přes §9, tedy klasickým způsobem na 10 let

  • §15a, který dosud obsahoval povolení ohlášením z novely zmizel

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Co nás čeká od 1.1.2024 a od 1.7.2024

Ohlášení domovní čistírny odpadních vod zaniká. Od roku 2024 bude domovní ČOV a septik možné povolit pouze vodoprávním řízením s účinností na 10 let a povinným odběrem vzorků. 

Od 1.1.2024 tedy již dle platné legislativy (pokud ještě nedojde na poslední chvíli ke změnám) budou nová řízení vedena vodoprávním řízením

Dle dostupných informací bude první půlrok roku 2024 veden v přestupném režimu a stále bude ještě možné povolovat ohláškou. 

Z praxe však víme, že ani dnes nechtěly všechny vodoprávní úřady povolovat ohlášením a je tak velmi pravděpodobné, že zcela vymizí přijímání ohlášek a faktické účinnosti se dočkáme již od ledna. 

Vše, co potřebujete vědět o ČOV na ohlášení
Související článek Vše, co potřebujete vědět o ČOV na ohlášení

Jde o změnu k lepšímu? Nebo si pohoršíme

Z pohledu klientů jde zcela určitě o zhoršení situace. Většina klientů, kterým jsme vyřizovali projekt a povolení toužili právě po variantě ohlášky. Nikdo nechtěl, ať už z důvodu finančních či restriktivních odebírat vzorky a pravidelně je odesílat na úřad. Revize byla příliš lákavá.

Na druhou stranu z úst vodoprávních úřadů bylo často slyšet, že tak ztrácí kontrolu nad vypouštěním odpadních vod z domácností, protože bez udání, nemají možnost zásahu. Zde nutno podotknout, že jeden neukázněný soused mohl svou čistírnou významně škodit okolí. 

Zvládnou to úřady?

Novelu čteme, jako projev nedůvěry majitelům domovních čistíren a zvýšení pravomoci úřadů. Je však otázkou z praxe, zda taková úprava má vůbec smysl? Jednoznačně zjednoduší procesy úřadům a projekčním kancelářím, protože se budou starat pouze o jeden typ řízení, avšak zákon se dle naší spekulace zcela mine účinkem.

Ani dnes nemají úřady pod kontrolou odebírání vzorků z ČOV. Nemají na to čas. Totéž platí o kontrole starých septiků a odpadních jímek (žump), které by se měly pravidelně vyvážet. Vymahatelnost je v tomto případě na nule. Pokud nyní přibydou tisícovky domovních čistíren a septiků ročně, pak při stejné rychlosti státní správy půjde skoro o kolaps vymahatelnosti a kontroly. 

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma