Vodovodní přípojka v roce 2024: Najděte profesionálního projektanta

kraus@zakra.cz Michal Kraus
30. 12. 2019
odpadní vody v domácnosti

Vodovodní přípojku můžeme bez nadsázky považovat za alfu a omegu kvalitního bydlení. Bez zdroje vody se jednoduše neobejde žádná domácnost.  K tomu, aby se voda z vodárny dostala až k vám, slouží právě vodovodní přípojka. Co je nutné zařídit před zřízením přípojky a jak si sehnat projektovou dokumentaci?

Obsah článku

Co je to vodovodní přípojka

Vodovodní přípojka kromě laicky řečené definice, tedy že připojuje vodu k nemovitosti, má i svou zákonnou definici. Zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích říká, že vodovodní přípojka je samostatnou stavbou tvořenou úsekem potrubí od odbočení z vodovodního řadu k vodoměru, a není-li vodoměr, pak k vnitřnímu uzávěru připojeného pozemku nebo stavby. Odbočení s uzávěrem je součástí vodovodu. Vodovodní přípojku nepovažujeme za vodní dílo.

Vodovodní přípojka: od A do Z v roce 2024
Související článek Vodovodní přípojka: od A do Z v roce 2024

Co zařídit před zřízením vodovodní přípojky

Před tím, než se vrhnete do budování vodovodní přípojky, se neobejdete bez návštěvy několika úřadů. Než se poprvé kopne do země, potřebujete zjistit, zda se v okolí vašeho pozemku nachází vodovodní síť (a kde přesně), a v rukou musíte třímat úřední povolení vodovodní přípojky a projektovou dokumentaci. Jak vše potřebné zajistit? Provedeme vás tím krok za krokem.

  1. Návštěva obecního úřadu – vaším úkolem je v první řadě zjistit, zda se v okolí vašeho pozemku nachází vodovodní síť, a pokud ano, kde přesně. Tuto informaci můžete zjistit z vícera zdrojů – poskytnout vám ji může prodejce pozemku nebo třeba sousedé. Nejkompletnější a nejaktuálnější informace ale vždy získáte na příslušeném obecním úřadě. Mimo to se vám do rukou dostane dokumentace k inženýrským sítím v obci a dozvíte se, kdo je správcem vodovodní sítě.

  2. Předjednání – hned v dalším kroku budete komunikovat s již zmíněným správcem sítě. Zpravidla jím bývá místní vodárna, na kterou je třeba zajít, zeptat se na podmínky připojení a seznámit je s vaším záměrem vybudovat vodovodní přípojku. S největší pravděpodobností obdržíte seznam technických a zákonných norem, které je během budování přípojky nutné dodržet. Ty v první řadě nejsou určeny přímo vám, ale vašemu projektantovi.

  3. Projekt vodovodní přípojky – do detailu ho rozebíráme dále v textu

  4. Povolení vodovodní přípojky – pokud se teprve chystáte stavět dům, vodovodní přípojku rovnou nechat zanést do projektové dokumentace stavby, zbavíte se tak mnoha starostí. Co ale dělat v případě, že váš dům už stojí a vy byste ho rádi napojili na vodu? Pak vám nezbyde nic jiného, než si zajít na stavební úřad pro územní rozhodnutí, na jehož základě na tomtéž úřadě zahájíte proces ohlášení stavby. Jestliže délka přípojky nepřesáhne 50 metrů, vystačíte si dokonce pouze s územním souhlasem.

  5. Přihlášení k využívání sítě – ve chvíli, kdy v rukou držíte veškeré potřebné dokumenty, navštívíte znovu vodárnu, u níž se přihlásíte k využívání sítě. Potřebný formulář seženete u správce sítě, který s vámi následně uzavře smlouvu a celý proces přechází do fáze realizace.

Vyjádření k existenci sítí: kdy a jak zjistit vedení inženýrských sítí
Související článek Vyjádření k existenci sítí: kdy a jak zjistit vedení inženýrských sítí

Kdy potřebujete projekt vodovodní přípojky

Projekt vodovodní přípojky je potřeba vždy a nelze ho obejít. K vašemu úmyslu vybudovat přípojku se totiž budou vyjadřovat vodárny a ty bez projektu nic nerozhodnou. Je zde však rozdíl oproti domovní čistírně odpadních vod či studně, které jsou ze své povahy vodním dílem. To vodovodní ani kanalizační přípojka není.

Projekt vodovodní přípojky vám tak může připravit i projektant s autorizací na pozemní stavby. Nicméně sami to nedělají rádi nebo příliš často. Vždy je tedy lepší obrátit se na autorizované projektanty vodohospodářských stave, jakým je například i společnost Zakra s.r.o.

Nezávisle poptat projekt přípojkyMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kde sehnat projektanta vodovodní přípojky

Jak jsme již psali výše, můžete požádat svého projektanta nemovitosti či se spojit přímo s námi. Praxe bývá taková, že pokud poptáte projekt vodovodní přípojky u projektanta mimo obor vodohospodářských staveb, tak ten následně osloví vodohospodáře, aby projekt zpracoval. Na konci tak jen klient zaplatí vyšší cenu, protože se z jednoho projektu musí vyplatit provize dvakrát.

Doporučujeme tedy vybrat přímo projektanta se zaměřením na vodohospodářské stavby. Pokud si nevíte rady, dejte nám vědět. Nabízíme konzultace zdarma a projekty přípojek děláme po celé ČR.

Jaká je cena projektu vodovodní přípojky

Zpracování projektové dokumentace k vodovodní přípojce není žádná raketová věda, přesto to nějaký čas zabere. Na českém trhu se ceny pohybují v rozpětí 10 000–15 000,-. Možná seženete projekt levněji, ale zjistěte si také referenci. Není nic horšího než zaplacená dokumentace a následné řešení připomínek od vodárny k projektu.

Zakra nabízí projekt vodovodní přípojky za 11 990,- s DPH, přičemž platí, že veškeré případné připomínky zpracováváme zdarma. Projekt se samozřejmě platí až po dokončení a vzájemném odsouhlasení obou stran.

Projekt vodovodní přípojkyCo od vás bude projektant potřebovat

Pokud již víte, že vodovodní přípojku budete zřizovat a jste ve fázi, kdy hledáte projektanta, můžete si dopředu začít připravovat podklady pro projekt. Nejčastěji půjde o tyto informace, bez kterých se projektant neobejde:

  • určení lokality (parcelní čísla, katastrální území)

  • umístění objektu na pozemku (stávající, nebo budoucí)

  • zda již proběhla komunikace se správcem vodovodu

  • zda již máte od správce polohu sítě či podmínky napojení

  • pro kolik EO (ekvivalentních obyvatel) bude přípojka navrhována, případně o jaký se jedná provoz (obchod, ubytovna, kanceláře apod.)

  • přibližnou představu o trase přípojky a místu napojení objektu

  • přibližnou představu o umístění vodoměrné šachty

Potřebuji projekt přípojkyMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak projekt vodovodní přípojky vypadá

Projekt k vodovodní přípojce má své náležitosti, standardem na trhu jsou následující oblasti, které v projektu najdete:

  • Technická zpráva včetně hydrotechnického posudku

  • Situační výkres v měřítku 1:1000 případně 1:500

  • Schéma vodovodní přípojky

  • Řez uložení potrubí

  • Detail napojení vodovodní přípojky na vodovodní řad

  • Podélný profil vodovodní přípojky

  • Výkres vodoměrné šachty

Shrnutí

Napojit svou nemovitost na vodu není nic složitého – připravte se pouze na to, že vás čeká papírování a obíhání úřadů. Jestliže uvažujete nad pořízením vlastního zdroje vody, ať už užitkové, nebo dokonce pitné, nabízí se vám alternativa v podobě domovní vrtané studny. I k té ale budete potřebovat projekt a tušíte správně – i projekt vrtané studny můžete svěřit do našich rukou.

Mohlo by vás také zajímat:

 

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma