Vyjádření k existenci sítí: kdy a jak zjistit vedení inženýrských sítí

kraus@zakra.cz Michal Kraus
25. 01. 2023
Vyjádření k existenci sítí

Vyjádření k existenci sítí je pro nás jako pro projektanty denní chléb. Ke každému projektu potřebujeme zjistit vedení inženýrských sítí kolem pozemku, abychom byli schopni správně navrhnout např. vodovodní či kanalizační přípojku. Co získání vyjádření k existenci sítí znamená a kde ho poptat, to vám ukážeme v následujícím článku.

Obsah článku

Vyjádření k existenci sítí pro vodohospodářské projekty uděláme za vás

Potřebujete projekt domovní ČOV, kanalizace, vodovodu či septiku. Nechte vyjádření k existenci sítí na nás. Pro naše klienty tuto službu nabízíme zdarma.

Poptat sítěMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Co jsou inženýrské sítě

Nejprve do tématu skočíme krátkým úvodem. Co se vlastně skrývá pod pojmem “inženýrské sítě”. Pod jeho definici se dá schovat veškerá infrastruktura od vodovodu po vedení vysokého napětí.

Nejde tedy jen o sítě vedené pod zemí, ale i ty které můžete zpozorovat lidským okem. Inženýrské sítě tak můžeme považovat za tepny života v obcích a městech. Jde o složitou mapu jednotlivých zařízení, z nichž každé má ochranné pásmo a musí být evidováno. Ideálně v elektronické podobě, bohužel v realitě jsou často inženýrské sítě stále uloženy v papírové formě.

Vyjádření o existenci sítí je klíčové pro zjištění, kudy vede technická infrastruktura

Co je vyjádření k existenci sítí

Vyjádření k existenci sítí je zpráva o lokalitě uložení sítí technické infrastruktury. Vyjádření může poskytnout pouze provozovatel dané sítě, a to buď přes online formulář nebo na vyžádání telefonicky.

Vyjádření k existenci sítí je zpráva od jednotlivých správců inženýrských sítí o výskytu jejich technické infrastruktury (stavby) v blízkosti vašeho pozemku. Lidsky řečeno jde mapu vodovodu, kanalizace, elektřiny, plynu a dalších sítí, které sousedí s vaším pozemkem.

Bohužel zatím neexistuje nástroj, který by klientům nebo nám projektantům dokázal automaticky vrátit vyjádření o existenci sítí od všech správců. 

Ve městech bývá tato situace o něco snazší, protože většina správců vám poskytne informaci o existenci sítě na základě poptávky přes online formulář.

U menších obcí bývají například vodovody a kanalizace stále zakreslené jen v mapce obce a  je nutné si tyto sítě vyžádat telefonicky. Emaily z naší zkušenosti příliš nefungují.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Proč se poptává vyjádření sítí

Vyjádření o existenci sítí je klíčové pro každého projektanta a stavebníka. Než se kopne do země, měli byste vědět, zda nehrozí “překopnutí” sítě, což vás v lepším případě bude stát jen práci na víc. V horším případě, pak statisíce.

Existence stávajících sítí je také určující pro trasu dalších inženýrských sítí, před zasíťováním pozemku. Bez vyjádření nelze při nejlepším udělat projekt, na který by bylo možné získat stavební povolení.

Jaké inženýrské sítě se nejčastěji poptávají

Úplně správně byste si vždy měli zajistit vyjádření o existenci všech sítí v okolí. Velmi nápomocný je v tomto případě nástroj Mawis, který vám pomůžeme indetifikovat, kam žádost o vyjádření zaslat a dokonce to udělat hromadně.

Jedinou nevýhodou Mawisu je, že není zadarmo a vyjádření o existenci sítí často chodí později, než při žádosti napřímo.

Nejčastěji se však žádá o zlatou čtveřici - voda, kanalizace, elektřina a plyn.

Kde žádat o vyjádření k vodovodu a kanalizaci

O vodu a kanalizaci se vždy žádá u správce neboli VaK. Těch je hned několik. Někteří vám dají vyjádření během pár vteřin, jiní využijí zákonnou lhůtu 30 dní.

Pozor na jednu věc. Vyjádření k existenci sítí je jen statická informace, bez větší přidané hodnoty. Klíčové je po vyjádření o existenci sítí, ještě získat vyjádření k možnosti připojení.

Inženýrské sítě sice mohou v místě vést, ale ne nutně se k nim dá připojit. Může být vyčerpána kapacita místní čistírny odpadních vod nebo třeba nedostatek zdroje pitné vody. Rozhodující je tedy až zpráva o možnosti připojení. Není výjimkou, že máme klienty, kterým kolem pozemku vede kanalizace a přesto musí odpady řešit domovní čistírnou odpadních vod.

To platí i opačně, kdy klienti poptávají projekt domovní čistírny, ale zároveň mají možnosti připojit se ke kanalizaci. V takovém případě není nikdy možné získat povolení pro stavbu domácí čističky.

Mezi nejčastější správce vodovodů a kanalizací patří např. tyto společnosti:

Kde žádat o elektřinu

Opět platí, co jsme řekli u vodovodů a kanalizací. Je nutné poptat přímo správce, typicky jde o ČEZ, Innogy nebo PRE.

Vyjádření k existenci sítí je nutné vyžádat i v případech, kdy je trasa evidentní

Kde žádat o plyn

Obdobně je to s plynem. Typicky se žádá u Gasnetu.

Kdy je nutné vyjádření k existenci sítí

Vyjádření k existenci sítí je nutné pro každý projekt, který se týká napojení na stávající infrastrukturu, např. tedy:

Vyjádření k existenci sítí a k možnosti napojení je nutné a povinné. Bez jeho získání a zohlednění v projektu, nemá smysl jakoukoliv projektovou dokumentaci ani posílat na stavební úřad.

Jak zjistit existenci sítí jednoduše

Informaci o existenci sítí lze získat jednoduše dvojím způsobem.

  1. Poptáte si u nás vodohospodářský projekt a my vše vyřídíme za vás (včetně telefonátů na obec apod.)

  2. Využijete nástroj Mawis, který vám řekne, jaké sítě poptat. U většiny provozovatelů technické infrastruktury vám pak umožní poslat žádost online.

Jak zjistit vedení inženýrských sítí ve městech

Ve městech vždy doporučujeme jít cestou Mawisu, pro základní analýzu existence sítí. Následně poptat ručně jednotlivé provozovatele pomocí online formulářů. Nezapomeňte na lhůtu 30 dní, kterou někteří poskytovatelé určitě rádi využijí.

Jak zjistit existenci sítí v obcích

I v menších obcích můžete využít Mawisu nebo nás. Počítejte však s tím, že výsledkem budou provozovatelé, kteří nenabízí vyjádření k existenci sítí na jeden klik. Obrňte se trpělivostí, protože z dovolání se na takový úřad, se může stát zkouška ohněm.

Nechte zjištění existence inženýrských sítí na nás

Pokud si nejste jisti, jak do toho nebo nechcete udělat chybu či tím ztrácet čas, můžete se obrátit nás. Ke všem našim vodohospodářským projektům si sami zajišťujeme vyjádření k existenci sítí i možnosti připojení.

Samozřejmě pokud ho již máte, tak to velmi urychlí zhotovení projektu, protože nemusíme čekat až 30 dní, abychom se pustili do práce.

Ke každému projektu je nezbytné vyjádření k existenci sítí, plus možnost napojení

Budoucnost inženýrských sítí aneb pohled do křišťálové koule

Možná jste slyšeli o smělém plánu digitalizovat veškerou technickou infrastrukturu. Jde o státní projektu, který se skrývá pod zkratkou DTM - digitální technická mapa. Veškerá technická infrastruktura by se měla dostat do digitálního světa.

Sice tak nezmizí nutnost požádat si o možnost napojení, ale pro projektanty půjde o velké ulehčení, protože budou moci na základě této mapy rovnou navrhovat řešení a nečekat na doručení vyjádření o existenci sítí.

Byť jde o šlechetný projekt, máme důvod pochybovat o jeho doručitelnost. Zvláště v případě vodovodů a kanalizací u menších obcí bude nutné všude provést kamerové zkoušky a následně vše převést do digitální formy. Obáváme se, že to se jen tak nestane. Naopak máme informaci (v úrovni spekulace), že tyto sítě přijdou na řadu, až za několik let. Vodohospodáři si tak ještě pár let počkají.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma