Jak vybrat čerpadlo do studny?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
08. 07. 2020
fountain-4542607_1920

Zásobit svou domácnost vodou ze studny se vám vyplatí hned z několika důvodů. Vlastní zdroj vody vám ušetří peníze za vodné a stočné a navíc díky pravidelným rozborům přesně víte, co studniční voda obsahuje. Než ji ale začnete využívat, je nutné ji ze studny nějakým způsobem dostat. Jestliže nechcete tahat vědra plná vody, pak vám nezbývá nic jiného, než si pořídit to správné čerpadlo do studny.

Obsah článku

Co je čerpadlo

Čerpadlo slouží k dopravě vody z vlastního zdroje, a to buď systémem nasávání (nasávací čerpadla) nebo vytlačování (tlaková čerpadla). Je dobré mít na pamětí, že pro různé účely se hodí různá čerpací zařízení. Výběr toho správného čerpadla závisí na tom, z jaké hloubky a jak často budete vodu čerpat a také kolik vody spotřebujete.

Z jaké hloubky budete vodu čerpat

Otázka by také mohla znít, zda budete čerpat vodu ze studny kopané nebo vrtané. Ty se od sebe liší nejen způsobem hloubení, ale také výslednou hloubkou, ze které jímají vodu. Zatímco kopaná studna dosahuje do hloubky pár metrů, studna vrtaná může jímat vodu až z několika desítek metrů.

TIP: Zajímají vás i další rozdíly mezi kopanou a vrtanou studnou? Do detailu jsme je rozebrali v článku: Kopaná nebo vrtaná studna? Která je pro vaše účely vhodnější?

kopaná nebo vrtaná studna

Čerpadlo do kopané studny

K čerpání vody z kopané studny slouží povrchové nasávací čerpadlo, které se umisťuje mimo studnu, zpravidla do zahradního domku nebo jiného přístřešku. Vodu zvládne nasát z hloubky maximálně 8 metrů, vždy je ale třeba počítat s alespoň metrovou rezervou, aby vás nezaskočila delší sucha a pokles hladiny studniční vody.

Čerpadlo do vrtané studny

K čerpání vody z vrtané studny si s povrchovým čerpadlem nevystačíte a budete muset zvolit tlakové ponorné čerpadlo, které se instaluje přímo do studny. Při jeho pořizování proto nezapomeňte vzít v úvahu průměr vrtu. V opačném případě by se vám mohlo stát, že se vám čerpadlo do studny nevejde, nebude mít kolem sebe dostatek prostoru pro svou činnost nebo ho nebude možné v případě potřeby rychle a snadno vytáhnout.

Kvalita čerpané vody

Některá studniční voda se svou kvalitou řadí mezi vodu pitnou, která není nikterak znečištěná a lze ji použít, aniž by musela projít filtrací. V případě, že je studna zdrojem užitkové vody, je nutné vybavit se čerpadlem s filtrem, který vodu zbaví případných nečistot ještě před tím, než ji použijete.

TIP: Co je potřeba zajistit před tím, než je možné studniční vodu považovat za pitnou? O tom jsme psali v článku: Vrtaná studna jako zdroj pitné vody pro vaši domácnost?

čerpadlo do studny

Využití vody

Jestliže od čerpadla požadujete jen občasné zásobení vodou na zalévání zahrady, nečeká vás nijak závratná investice. Bohatě si vystačíte s levnějším plastovým čerpadlem, které vám zajistí potřebný tlak a průtok nutný k zalévání.

Pokud chcete studniční vodou zásobit domácnost a využít ji například ke splachování toalety nebo praní prádla, pak budete potřebovat nerezové čerpadlo, které si poradí i s větší zátěží. Je na místě zamyslet se také nad tím, zda se vám nevyplatí pořízení domácí vodárny. 

Domácí vodárna

Domácí vodárna představuje sofistikovaný systém určený k zásobení domácnosti studniční vodou. Její součástí je čerpadlo (povrchové nebo ponorné) a tlaková nádoba, jejiž velikost ovlivňuje četnost spínání čerpadla. Proto byste před jejím pořízením měli zvážit, jaká je vaše spotřeba studniční vody v domácnosti. Jestliže si pořídíte domácí vodárnu s příliš malou tlakovou nádobou, čerpadlo sepne každou chvíli, aby udrželo krok s vaší spotřebou. Častější spínání jde ruku v ruce s větší spotřebou energie a menší životností. Nemluvě o tom, že příliš hlučné čerpadlo by neustálým spínáním rušilo obyvatele domu.

Zpravidla se doporučuje tlaková nádoba o minimálním objemu 60 až 100 litrů. Pokud chcete domácnost zásobovat ze studny pitnou vodou, sežeňte si tlakovou nádrž s vakem z potravinářské pryže, zamezíte tak jejímu styku s kovovým pláštěm nádrže.

V případě, že na domácí vodárnu nenaleznete dostatek místa, můžete sáhnout po kompaktním automatu, u kterého už není zapotřebí řešit tlakovou nádobu, tlakový spínač a další komponenty. Navíc vás jistě potěší zcela automatický provoz – čerpadlo se spustí pouze v okamžiku, kdy se voda spotřebovává.

čerpadlo do studny

Realizace studny krok za krokem

V dnešní době představuje domácí studna významný krok na cestě k soběstačnosti. Vlastní zdroj vody oceníte nejen při pravidelném zalévání zahrady, ale také při každodenních činnostech v domácnosti, jako je praní prádla nebo splachování WC. Nemluvě o tom, že v některých případech se studna může stát také zdrojem pitné vody. Co vše ale realizace domácí studny obnáší?

Hydrogeologický posudek

V první řadě si na pozemek pozvěte hydrogeologa, který určí, na kterém místě se nachází pramen s dostatkem vody a kde má vrtařská společnost vrtat. Zároveň zajistí, aby vybudování vaší studny nesnížilo hladinu vody v studnách okolních, a v případě vrtané studny má na starosti také průzkumný vrt. Nezapomeňte, že od roku 2019 potřebujete povolení i k tomuto vrtu.

Pokud nevíte, kde sehnat spolehlivého hydrogeologa, není nic jednoduššího, než se obrátit na nás. Máme kontakty po celé republice. Poptáme za vás několik hydrogeologů z vašeho okolí a předložíme vám jejich cenovou nabídku a termín realizace. Záleží jen na vás, kterého hydrogeologa si vyberete.

Projekt studny

Jakmile máte v rukou hydrogeologický posudek, můžete poptat projektanta. Ujistěte se, že se jedná o autorizovaného inženýra vodohospodářských staveb, jakým je například naše projekční kancelář Zakra. Úředníci na projektové dokumentaci budou chtít vidět příslušná razítka.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Povolení studny

Stavbu studny lze povolit buď společně se stavbou domu, nebo samostatně. Nezapomeňte, že relativně nově je potřeba získat povolení také k průzkumnému vrtu. Úředníci si tak ošetřili případy, kdy se stávalo, že po provedení průzkumného vrtu již nedošlo k povolení studny a vzniklo tak nelegální vodní dílo.

Nemáte příliš zkušeností s jednáním s úřady? Nebojte – vezmeme to za vás. Stačí nás kontaktovat.

Shrnutí

Uvažujete nad vybudováním studny na vašem pozemku? Obraťte se na nás a my si vezmeme na starost veškerou projektovou dokumentaci a s radostí za vás oběháme úřady a seženeme potřebná stanoviska a povolení. Rádi vám doporučíme i hydrogeologa, bez jehož posudku se neobejdete.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Cena studny – Na kolik vás vyjde vrtaná studna? Spočítali jsme to za vás, a to včetně hydrogeologického posudku, projektové dokumentace a stavebních prací.

  • Kopaná nebo vrtaná studna? – Který typ studny je pro vaše účely vhodnější? A proč se dnes dává přednost studnám vrtaným?

  • Legalizace studny – Máte na pozemku studnu, která nemá veškerá potřebná povolení? Poradíme vám, jak ji začít znovu užívat legálně.

  • Hydrogeologický posudek k vrtané studni – Proč potřebujete posudek od hydrogeologa, když chcete budovat studnu? A kolik vás bude stát?

  • Vrtaná studna od projektu k realizace – Co vás čeká, jestliže se rozhodnete vybudovat na pozemku vlastní zdroj užitkové nebo pitné vody?

  • Jak vyčistit studnu svépomocí – Poradíme vám, jak krok za krokem vyčistit starou nebo nepoužívanou studnu. Nebojte, zvládnete to sami!

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma