Legalizace studny aneb povolení k odběru vody

kraus@zakra.cz Michal Kraus
12. 10. 2020
vrtaná studna

Nachází se na vašem pozemku studna, která vaši domácnost zásobí vodou? Ať už jste studnu zdědili či koupili společně s pozemkem nebo jste ji vybudovali vlastními silami, ujistěte se, že z ní vodu nečerpáte na černo. Zjistěte, co vše obnáší legalizace studny a vyhněte se pokutě ve výši až 50 000,-.

Obsah článku

Co říká zákon

Studna se považuje za vodní dílo, proto je nutné řídit se nejen při její stavbě, ale také při následném čerpání vody určitými předpisy a zákony. Co přesně to znamená pro vás jakožto majitele studny?legalizace studny

  • Studna vybudovaná před rokem 1955: Povolení k odběru vody nepotřebujete.

  • Studna vybudována po roce 1955: Povolení k odběru vody je potřeba.

  • Studna jakéhokoliv stáří, která je nefunkční nebo nepoužívaná a slouží výhradně pro okrasu: Povolení k odběru vody nepotřebujete.

Co al dělat, když jste ke studni přišli jako slepí k houslím nebo jste ji dokonce vybudovali na černo? Poradíme vám, jak se ve vaší konkrétní situaci zachovat a co obnáší dodatečná legalizace studny.

1. Studna vybudovaná před rokem 1955

V případě, že jste zdědili nebo koupili pozemek s již stojící studnou, která byla postavená před rokem 1955, můžete být v klidu. K takové studni totiž žádné dodatečné povolení obstarávat nemusíte a dokonce ani nikde nedokládáte její stáří. Pokud byste ale pozemek prodávali nebo k vám přišla kontrola, je dobré mít nějaký doklad po ruce.

Takovým dokladem může být: 

  • stará mapa, v níž je studna zakreslena,

  • kupní nebo darovací smlouva, kde je studna zmíněna,

  • svědecká výpověď souseda či příbuzného,

  • vaše čestné prohlášení nebo

  • znalecký posudek.

2. Studna vybudovaná po roce 1955, ke které nemáte povolení

povolení k odběru vodyJestliže víte, že na vašem pozemku stojí studna vybudovaná až po roce 1955, bez povolení k odběru vody riskujete tučnou pokutu (konkrétně 50 000,-). Pokud si nejste jistí, zda studna povolením disponuje, obraťte se v první řadě na vodoprávní úřad, který se ho pokusí vyhledat v archivu. V případě, že veškeré potřebné doklady nalezne, nemusíte nic víc řešit, své zákonné povinnosti jste splnili. Co ale ve chvíli, kdy potřebné doklady a povolení ke studni neexistují? 

Vodoprávní úřad v takové chvíli může začít zjišťovat, zda studna nebyla vybudována na černo. Jestliže toto tvrzení neprokáže, nehrozí vám sice pokuta, ale čeká vás dodatečná legalizace studny. To znamená obstarat si hydrogeologický posudek a zjednodušenou projektovou dokumentaci a následně zažádat o povolení k odběru vody.

3. Studna vybudovaná po roce 1955 takzvaně "na černo"

Co když jste studnu skutečně postavili na černo? Jestliže to úřadu přiznáte, ten musí ze zákona zahájit řízení o odstranění studny. Navíc vám v takovém případě hrozí již zmíněná pokuta 50 000,-. Jestliže se ale v průběhu řízení zjistí, že studna vyhovuje podmínkám povolení a vy doložíte potřebné doklady, úřad vám s největší pravděpodobností nejen odpustí pokutu, ale také dodatečně povolení i studnu. 

Horší situace nastane ve chvíli, kdy stavbu na černo nepřiznáte, ale úřad při kontrole nelegální stavbu prokáže. V ten moment vám hrozí jak pokuta, tak odstranění studny. 

Legalizace studny aneb Jak získat povolení k odběru vody

legalizace studnyVšichni majitelé studní, kteří chtějí čerpat vodu pro potřeby domácnosti, musí mít povolení k nakládání s vodami. V případě, že jste toto povolení neobdrželi zároveň s koupí nebo zděděním pozemku, na kterém studna stojí, nebo jste povolení ztratili, vaše kroky by v první řadě měli vést na příslušný vodoprávní úřad, který uchovává veškeré doklady ve svém archivu. 

Pokud úřad povolení nedohledá, je potřeba o něj zažádat. Nezáleží při tom, zda se studna nachází na pozemku u rodinného domu nebo u rekreačního zařízení, jako je chata či chalupa. Roli nehraje ani to, zda vodu čerpáte občas nebo pravidelně a zda se jedná o vodu užitkovou nebo pitnou.

Pro povolení si dojdete znovu na příslušný vodoprávní úřad. Na jeho webových stránkách nebo přímo na úřadě pak vyplníte formulář “Žádost o povolení k odběru podzemních vod”. K tomuto formuláři následně přiložíte ještě další dokumenty, jako je:

  • Mapa, ve které je schematicky zakreslené umístění studny. Použít můžete jakoukoliv aktuální a čitelnou mapu(nejlépe v měřítku 1:50 000) dané lokality, do které vyznačíte umístění vaší studny.

  • Kopie katastrální mapy s vyznačením studny. Získáte ji na katastrálním úřadě.

  • Hydrogeologický posudek. Ve výjimečných případech ho vodoprávní úřad nemusí požadovat, vždy je ale lepší si ho nechat zhotovit. Posudek totiž mimo jiné potvrzuje, že odebíráním vody z vaší studny nedochází ke snižování hladiny ve studních vašich sousedů. Pokud by si v budoucnu vaši sousedé stěžovali, že se jim ve studni ztrácí vody, budete v rukou držet důkaz, že příčinou není vaše studna.

  • Kopie stavebního povolení a kolaudačního rozhodnutí. Tyto dokumenty sháníte pouze v případě, že je vydal jiný vodoprávní úřad než ten, na němž žádáte o povolení k odběru vody.

  • Rozhodnutí, stanoviska, vyjádření, souhlasy, posouzení a případně jiná opatření orgánů státní správy, pokud to vyžadují zvláštní právní předpisy. Ve většině případů nemusíte dokládat nic.

  • Plná moc žadatele. Pouze v případě, že žádost podává jeho zástupce.

Stavební povolení

Pojďme se ještě blíže podívat na to, jak získat stavební povolení – jeden z dokumentů, bez kterých se při žádosti o povolení odběru studniční vody neobejdete. Stavební povolení vydává stavební úřad a k žádosti je nutné doložit:

  • Územní rozhodnutí (rovněž vydává stavební úřad)

  • Doklady o vlastnictví pozemku

  • Zjednodušenou projektovou dokumentaci stavby ve dvou vyhotoveních

  • Hydrogeologický posudek – abychom vám usnadnili hledání kompetentního hydrogeologa, v Zakře jsme pro naše klienty připravili kompletní seznam hydrogeologů po celé ČR. Kontaktujte nás a my vám tento seznam poskytneme.

  • V některých případech bude úřad vyžadovat také oznámení o posouzení vlivů na životní prostředí

Projekt studny v Zakra

projekt studnyTrápí vás legalizace studny nebo uvažujete nad pořízením nového zdroje vody pro vaši domácnost? Naši projektanti vám zhotoví projekt kopané nebo vrtané studny přesně podle vašich představ. Projekt studny s námi navíc zvládnete vyřídit online z pohodlí vašeho domova.

Zhotovením projektu to u nás ale nekončí – našim klientům nabízíme také služby inženýringu. Co to v praxi znamená? Pokud budete chtít, vezmeme si na starost obíhání úřadů a získáme pro vás veškerá potřebná povolení. Vy se mezitím můžete věnovat tomu, co máte skutečně rádi.

Pokud chcete řešení na míru a bez starostí, jsme tu pro vás. Využijte možnost první konzultace zdarma a nechte si poradit od odborníků.

Mohlo by vás zajímat:

  • Domácí studna: Vše, co potřebujete vědět – je vhodnější vrtaná, nebo kopaná studna? Co vše je nutné zařídit před tím, než poprvé kopnete do země? A zvládnete studnu postavit svépomocí?

  • Vrtaná, nebo kopaná studna? – Porovnali jsme studnu vrtanou a studnu kopanou. Zajímá vás, jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody?

  • Povolení vrtané studny – Uvažujete nad vrtanou studnou? Bez povolení se neobejdete. Poradíme vám, jak na to.

  • Projekt vrtané studny – Potřebujete projektovou dokumentaci k vybudování domácí studny? Pokud ano, jaká je jeho cena?

  • Cena studny – Zjistěte, na kolik vás vyjde stavba domácí studny a co vše je nutné do konečné ceny zahrnout.

  • Jak vyčistit studnu – Jak postupovat při vyčištění staré, nepoužívané studny? Poradíme vám, jak to zvládnout svépomocí.

  • Jak vybrat čerpadlo do studny – Čerpejte vodu ze studny efektivně. Poradíme vám, jaký typ čerpadla je nejvhodnější.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma