Domovní čistírna odpadních vod Ekocis EK-S4: Levná čistička s certifikátem CE

kraus@zakra.cz Michal Kraus
03. 04. 2021
domovní čistírna ek-s4

V pátém článku ze série #představujeme se zaměříme na domovní čistírnu odpadních vod od společnosti Ekocis, konkrétně nás bude zajímat domovní čistírna odpadních vod Ekocis EK-S4. Hledáte-li čistírnu s minimálními nároky na obsluhu a údržbu, kterou lze povolit na ohlášení a za kterou nezaplatíte majlant, tak jste právě našli svého favorita.

Obsah článku

Základní informace o domovní čistírně odpadních vod Ekocis EK-S4

Čistírna Ekocis EK-S4

Čistírna Ekocis EK-S4

Počet EO

1–6

Denní přínos znečištění BSK5

0,06–0,25 kg

Denní průtok vody

0,2–0,6 m³

Účinnost čištění

až 97 %

Napájecí napětí

230 V

Příkon

40 w

Rozměry (v mm)

1 300 (průměr) x 1 500 (výška)

Záruka

2 roky na technologie

Materiál

Polypropylen

Cena domovní čističky Ekocis EK-S4

Základní cena domovní čistírny Ekocis EK-S4 pro 1–6 EO je 29 900 Kč bez DPH. V případě, že si čistírnu pořizujete pro své bydlení jako fyzická osoba, k ceně se přičítá 15% sazba daně. Pokud budete čističku používat v rámci svého podnikání, cena stoupne o 21% sazbu daně.

Co obsahuje cena za domovní čistírnu odpadních vod Ekocis EK-S4

Co vše tedy základní cena 29 900 Kč zahrnuje? A co si naopak musíte přikoupit?

Cena za domácí čističku Ekocis EK-S4 obsahuje následující komponenty:

  • plastová samonosná nádrž s vestavbami jednotlivých čisticích zón

  • 50 cm nástavec

  • plastový pochozí záklop

  • technologie čističky

  • anaerobní filtr a systém recirkulace a bourání kalu

  • dmychadlo a řídicí elektrický ventil

  • plastový kontejner na dmychadlo a elektrické ventily

  • startovací látka

  • uvedení ČOV do provozu

Cena neobsahuje:

  • stavební a výkopové práce (samostatná položka)

  • dopravu ČOV na místo stavby (samostatná položka)

  • dopravu servisního techniky na místo, kde se ČOV nachází

  • dávkování srážení fosforu (volitelné zařízení, které je potřeba dokoupit v případě vsaku)

  • dávkovací čerpadlo (při vypouštění do vsaku je nutno dokoupit).

Popis domovní čistírny odpadních vod Ekocis EK-S4

  • ČOV je tvořena válcovou vodotěsnou plastovou nádobou s technologickou vestavbou.

  •  Jímku tvoří dno, plášť a samostatné odnímatelné zastropení zelené, případně hnědé barvy.

  •  Výška nádoby je individuální ke každé realizaci s ohledem na hloubku přítokové kanalizace od úrovně terénu.

  • Plášť nádoby je vyztužen masivním žebrováním, které společně s vnitřní vestavbou zajištuje mimořádnou tuhost celé konstrukce.

  • Pohon ČOV zajištuje membránové vzduchové dmychadlo s nízkou spotřebou ovládané časovým spínačem.

  • Dmychadlo lze umístit ve sklepě, garáži, apod. nebo v plastovém podzemním kontejneru, který je součástí dodávky ČOV.

  • Dmychadlo je s ČOV spojeno plastovou chráničkou DN50 pro 2 ks vzduchovou hadici 3/4“. Vzdálenost umístění dmychadla od ČOV je maximálně 10 m.

domovní čistírna odpadních vod ekocis ek-s4

Proč si domů pořídit čističku EKO SBR BIO

Proč byste nad čističkou od společnosti Ekocis měli začít uvažovat?

  • účinnost čištění až 97 %

  • jednoduchá obsluha a údržba

  • vyčištěnou vodu lze vypouštět do podzemních i povrchových vod

  • vyčištěnou vodu je možné použít k zálivce zahrady

  • samonosná nádrž (nevyžaduje náročné stavební úpravy)

  • nízké pořizovací náklady

  • nízké náklady na elektrickou energii

  • automatická recirkulace kalu

  • záruční a pozáruční servis

  • splňuje podmínky ČSN EN 12566-3:2006

  • certifikát CE

  • uvedení do provozu v ceně čistírny

Minimální nároky na obsluhu a údržbu

Minimální obsluha spočívá v pravidelné kontrole chodu ČOV a v čištění přelivových hran. Údržbou je pak myšleno odkalování čistírny, které vás čeká zpravidla 2× ročně, dle zatížení čistírny. Přebytečný kal buďte necháte odčerpat a odvézt fekálním vozem, nebo ho použijete na vlastním pozemku ke kompostování.

Účinnost čištění až 97 %

Hodnoty zbytkového znečištění na odtoku z ČOV se pohybují hluboko pod nařízením vlády ČR č. 61 z roku 2003. Pokud se rozhodnete zařadit za čistírnu ještě další stupeň čištění, například v podobě zemního filtru, lze dosáhnout celkové účinnosti čištění v hodnotě bsk5 až 99,5 %. 

Druhotné využití přečištěné vody

Vysoká kvalita čištění umožňuje druhotné využití přečištěné vody, a to buď klasicky k zálivce zahrady, nebo přímo v domácnosti například ke splachování toalety a k praní prádla. V takovém případě se ale neobejdete bez oddělení rozvodů vody, aby nedošlo ke kontaktu s vodou z vodovodního řádu.

Nezapomeňte, že přečištěnou vodu je třeba schraňovat v akumulační nádrži, kterou je potřeba k čističce dokoupit. A to i v případě, že se již na pozemku nachází retenční nádrž na dešťovou vodu. Dle zákona totiž nesmí docházet k mísení přečištěné odpadní vody a vody dešťové.

domovní čistírna odpadních vod ekocis ek-s4

Uvedení do provozu zdarma

Uvedením do provozu se rozumí výjezd servisního technika na místo, kde je ČOV zabudována, její oživení, seřízení a předání k provozu. V ceně čistírny je pak konkrétně:

  • propojovací hadice na vzduch

  • montáž dodaného kompresoru a elektromagnetického ventilu do plastového kontejneru, který je také součástí dodávky, nebo do místa, které si sami určíte (např. sklep, garáž, technická místnost, apod.)

  • seřízení ventilů ČOV

  • nadávkování dodaného enzymatického přípravku, který podpoří prvotní tvorbu bakterií

  • vysvětlení obsluhy a údržby

  • potvrzení předávacího a přejímacího protokolu, který je vyžadován při kolaudaci

Odkalování jen 1–2× ročně

U většiny čističek bez samostatného prostoru (kalojemu) musí být kal často i v intervalu 1× za 30 dní odčerpáván, aby čistírna správně fungovala. V případě čistírny EK-S4 je ale separovaný a zahuštěný kal ze šikmého dna dosazovací nádrže čerpán pomocí mamutkového čerpadla do kalojemu a následně zpět do aktivační nádrže, kde dochází k jeho opětovné aktivaci. Díky tomu se prodlužují intervaly tzv. odkalování ČOV podle zatížení na dobu cca 7–12 měsíců.

Čistírnu lze povolit i na ohlášení

 Domovní čistírna odpadních vod Ekocis EK-S4 se pyšní certifikátem CE (stejně jako například čistička AT6 od ABPLASTU nebo EKO SBR BIO), můžete se tak spolehnout na to, že čistírna splňuje ty nejvyšší požadované standardy. Zároveň to znamená, že i v případě vypouštění odpadních vod do vod podzemních lze využít proces ohlášení

Splňuje podmínky ČSN EN 12566-3:2006

Čistírna EK-S4 splňuje podmínky ČSN EN 12566−3:2006, což znamená, že ji lze umístit do bezprostřední blízkosti obydlí a vyčištěnou vodu je možné vypouštět do kanalizace, vodního toku nebo ji použít k zálivce zahrady.

Zákaznická podpora a pozáruční servis

Společnost Ekocis se o své zákazníky skutečně stará a nabízí jim celou řadu nadstandardních služeb – zakoupit si od nich můžete jak náhradní díly k čistírně, tak nezbytné příslušenství k dmychadlu. Spolehnout se na ně můžete i v případě, že potřebujete provést kompletní servis čističky. 

V případě jakýchkoliv dotazů ke zboží, službám nebo k nákupu je vám zákaznický servis k dispozici na serveru www.cisticky-cov-ekocis.cz, a to v průběhu celého procesu nákupu i po něm.

Jak funguje domovní čistírna odpadních vod Ekocis EK-S4

Odpadní voda z domácnosti natéká do přítokové (primární) komory, kde dochází k usazování hrubých nerozpuštěných látek a ke stabilizaci kalu. Odpadní vodu neustále míchá vestavěný čeřič, který zároveň rozbíjí toaletní papír apod.

Z přítokové komory voda prochází přes dávkovací filtr do aktivační komory neboli reaktoru, kde probíhá hlavní fáze čištění, kterou mají na starosti bakterie. Jelikož se jedná o takzvané aerobní bakterie, které ke svému životu potřebují kyslík, do aktivačního prostoru je pomocí dmychadla vháněn vzduch. Bakterie zbavují vodu většiny organických nečistot a ta dále odtéká přes biofiltr do dosazovací komory.

V dosazovací komoře dochází k oddělení biologického kalu od vyčištěné vody. Ta následně odtéká před přelivnou hranu přepadem do odtoku. Oddělený a zahuštěný kal je pravidelně míchán a z kónického dna dosazovací komory automaticky čerpán pomocí sběrného systému zpět do aktivační komory.

Podívejte se, jak čistírna Ekocis EK-S4 funguje na názorném videu:

Pravidelné kontroly chodu ČOV

Žádná domovní čistírna odpadních vod se neobejde bez pravidelných kontrol jejího chodu a jednotlivých komponent, jako je dmychadlo nebo filtry. Některé kontroly se provádí jednou týdně, jiné párkrát do roka, a o všech je třeba vést záznamy do provozního deníku. 

V případě, že budete čistírnu povolovat na ohlášení, jednou z vašich povinností bude právě doložení provozního deníku, a to jednou za dva roky technickému komisaři. Jak takový provozní deník vypadá, můžete vidět na obrázku:

Povolení pro domovní čistírnu odpadních vod Ekocis EK-S4

Čistírna Ekocis EK-S4 se na rozdíl od čističky Variocomp pyšní certifikátem CE. Povolení pro vypouštění odpadních vod do vod podzemních lze proto získat i přes takzvané ohlášení.

Způsob likvidace odpadních vod

Vodoprávní řízení

Ohlášení

Povrchové vody

Ano

Ano

Vsak

Ano

Ano

Retence a rozstřik

Ano

Ano

Jednotná kanalizace

Ano

Ano

TIP: Přečtěte si, jak získat povolení k domácí čističce odpadních vod

Zkušenosti s domácí čističkou Ekocis EK-S4

Domovní čistírna odpadních vod Ekocis EK-S4 patří k nejlevnějším čističkám na trhu, přesto její koupí zcela jistě neprohloupíte. Jedná se o solidní čisticí zařízení s vysokou kvalitou přečištění odpadních vod, s minimálními nároky na obsluhu a údržbu a nízkými provozními náklady.

Na druhou stranu ji nelze doporučit k rekreačním zařízením, jako je chata nebo chalupa. A pozor si musíte dávat také na to, co vypouštíte do odpadu – čistička je náchylná k dezinfekčním a antibakteriálním přípravkům, toxickým látkám a lékům a příliš ji nevyhovuje ani častější praní.

domovní čistírna odpadních vod ekocis ek-s4

Dokumenty k domácí čističce Ekocis EK-S4

Kdy a kde koupit čističku Ekocis EK-S4

Čistírna EK-S4 od společnosti Ekocis je skvělým řešením likvidace odpadních vod v místech, kde nelze vybudovat kanalizační přípojku. Využití najde především u rodinných domů nebo pravidelně obývaných rekreačních zařízeních (s možností zazimování).

Čistírnu EK-S4 můžete objednávat přímo na e-shopu společnosti Ekocis.

Co potřebujete vyřešit před pořízením čističky

Před pořízením každé domácí čističky odpadních vod je potřeba absolvovat následující kroky:

Hydrogeologický průzkum a posudek

Ať už chcete přečištěné vody zasakovat přímo na svém pozemku. nebo je využívat pro zalévání zahrady, nejprve si sjednejte schůzku s hydrogeologem. Ten posoudí, zda je váš pozemek na zasakování vhodný, a pokud ano, obdržíte od něj kladný hydrogeologický posudek. 

Sháníte hydrogeologa? Rádi vám pomůžeme! Po celé České republice spolupracujeme s desítkami hydrogeologů, kteří jsou připraveni provést hydrogeologický průzkum na vašem pozemku. Vždy poptáme více hydrogeologů, abyste získali co nejlepší nabídku.

Potřebuji hydrogeologaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Projekt domácí čistírny odpadních vod

Projekt domácí čističky odpadních vod (ČOV) tvoří rozsáhlá dokumentace od autorizovaného vodohospodáře. Pouze na základě bezchybného projektu vám vodoprávní úřad povolí stavbu a provoz čistírny.

My v Zakra vám projekt domovní ČOV připravíme za cenu 11 990,- s DPH. Cena za projekt se u nás platí až po jeho dokončení a zahrnuje veškeré případné úpravy.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Povolení domovní čistírny

Čistička EK-S4 disponuje certifikátem CE, proto ji lze povolit nejen formou vodoprávního řízení, ale i formou ohlášení, a to i v případě, že chcete vodu z čistírny zasakovat na svém pozemku.

Získat povolení domovní čistírny odpadních vod je občas běh na dlouhou trať. Pokud se vám nechce trávit volná odpoledne na úřadech a shánět kvanta prohlášení, vyjádření a stanovisek, rádi vám s tím pomůžeme. Oběháme za vás veškeré úřady a zajistíme, abyste mohli co nejdříve začít se stavbou čističky.

Potřebuji povolení ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma