Retenční nádrž na dešťovou vodu: Vše, co potřebujete vědět

kraus@zakra.cz Michal Kraus
20. 06. 2023
retencni-nadrz-na-destovou-vodu-od-a-do-z.png

Retenční nádrž na dešťovou vodu pomáhá zpomalit odtok dešťové vody do dešťové kanalizace či vsaku. Retenční nádrž bývá často zaměňována s akumulační nádrží na dešťovou vodu, která slouží k využití dešťové vody v domácnosti. Co je tedy retenční nádrž na dešťovou vodu a kdy naopak sháníte akumulační nádrž, se kterou můžete navíc čerpat dotaci Dešťovka? 

Obsah článku

Oblíbené retenční nádrže z naší nabídky

Retenční nádrž na dešťovou vodu slouží pouze k pozdržení dešťové vody před její likvidací. Často bývá zaměňována s akumulační nádrží na dešťovou vodu, která se využívá pro využití dešťové vody.

Malá nádrž 2m3

Malá retenční nádrž na dešťovou vodu o objemu 2,3 kubíku.

Vstupte do světa dokonalosti s vertikální podzemní nádrží, vyrobenou z prvotřídního polyetylénu technologií rotačního odlévání, bez příměsi jakéhokoliv recyklátu. Tato samonosná nádrž má zaručenou kvalitu, potvrzenou rigorózními testy a certifikací z Technického a zkušebního ústavu, nabízející vám tak absolutní jistotu a spolehlivost. S objemem 2 m3, průměrem 1600 mm a výškou 1880 mm je naše nádrž skvělým řešením pro vaše potřeby. Materiálem zaručujícím odolnost a dlouhou životnost je bílý polyetylen, který je zároveň lehký a umožňuje jednoduchou manipulaci.

Tato nádrž je vybavena plastovým uzamykatelným krytem v elegantní zelené barvě a nabízí možnost osazení dvou vtokových těsnění DN 125 podle vašeho přání. Přednosti nádrže jsou nepopiratelné - jednoduchá instalace, monolitický design bez jakýchkoliv svárů, nízká hmotnost a jednoduchá údržba díky hladkým stěnám. 

Všechny tyto výhody jsou doplněny bezkonkurenčním poměrem cena/kvalita a desetiletou zárukou. Ať už hledáte nádrž na dešťovou, pitnou či odpadní vodu, tato nádrž je univerzálním řešením pro všechny vaše požadavky. Navzdory její všestrannosti je instalace jednoduchá - provádí se na základovou, železobetonovou desku s následným obsypem (štěrk frakce 4-8mm). V případě specifických hydrogeologických podmínek je doporučená konzultace s odborníkem, aby nedošlo k deformaci nádrže. 

Střední nádrž 3,2 m3

Střední a plochá retenční nádrž na dešťovou vodu

Speciální podzemní nádrž, která je vyrobena z prvotřídního polyetylénu technologií rotačního odlévání - a to zcela bez jakýchkoliv příměsí recyklátu. Vyniká svou samonosností, ověřenou důkladnými testy a certifikací Technickým a zkušebním ústavem. 

Její plochá konstrukce umožňuje zachování velkého užitného objemu, aniž by bylo nutné pro její instalaci tvořit hluboké výkopy, což oceníte zejména v místech se skalnatým podložím. S objemem 3,2 m3, průměrem 2400 mm a výškou 1180 mm se vejde prakticky všude.

Tato nádrž přináší mnoho výhod, včetně možnosti instalace bez použití betonu, což snižuje náklady a usnadňuje celý proces. Navíc nabízí možnost propojení několika nádrží za sebou, což umožňuje flexibilní přizpůsobení se vašim požadavkům. 

Nádrž je monolitická, bez jakýchkoliv svárů, což zaručuje velmi dlouhou životnost. Navzdory její robustnosti má nízkou hmotnost, což usnadňuje manipulaci a instalaci. Udržování nádrže je jednoduché díky hladkým stěnám, které zaručují snadnou údržbu.

Všechny tyto výhody, v kombinaci s bezkonkurenčním poměrem cena/kvalita a desetiletou zárukou, z ní činí ideální volbu pro ukládání dešťové, pitné či odpadní vody. Důležitý je také fakt, že instalace nádrže se provádí na zhutněný podklad s následným obsypem (štěrk frakce 4-8mm), což zajišťuje stabilitu a bezpečnost.

Nezávazná nabídka nádržeMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Velká nádrž 5 m3

Velká retenční nádrž na dešťovou vodu pro velké střechy

5 kubíková samonosná nádrž, která se pyšní výbornými statickými vlastnostmi a zapůsobí svou komplexností a všestranností. Je to skvělý příklad, kdy jednoduchost a funkčnost jdou ruku v ruce s designem a kvalitou. 

Nádrž je odlita jako jeden kus bez jediného sváru, což zvyšuje její pevnost a odolnost. Je vyrobena z prvotřídního polyetylenu bez příměsi recyklovaného materiálu, což zajišťuje její dlouhou životnost. V důsledku své samonosné konstrukce nevyžaduje nákladné betonování, což výrazně snižuje stavební náklady a zjednodušuje instalaci.

Naše nádrž je vybavena masivními oky pro snadnou manipulaci a včetně zeleného bezpečnostního víka s UV stabilizací a prostupovými gumovými břity pro snadnou a bezpečnou manipulaci.

Jde o skvělý výběr pro různé účely, včetně retenční nádrže na dešťovou vodu, nádrže na splaškovou vodu, prostoru pro uskladnění potravin nebo nádrže pro přečištěnou vodu z biologické ČOV Aquatec. Díky flexibilitě v umístění nátoku přepadu a dalších prostupů se snadno přizpůsobí vašim potřebám a možnostem. Užitný objem 5 m3, výška 2065 mm, délka 2400 mm, šířka 1690 mm a průměr revizního otvoru 600 mm zaručují široké spektrum využití. K tomu všemu 10 let záruky pro vaši naprostou spokojenost.

Cena retenční nádrže na dešťovou vodu

Typ nádrže

Cena bez DPH

Malá nádrž 2 m3

13 600,-

Střední nádrž 3,2 m3

20 850,-

Velká nádrž 5 m3

28 500,-

Co je retenční nádrž na dešťovou vodu?

Retenční nádrž na dešťovou vodu je typicky plastová nádrž, umístěna podzemí, do které proudí dešťová voda z okapů. Ta je v nádrži pozdržena (odtok) a následně odtéká do dešťové kanalizace či vsakovacího objektu. 

Svým charakterem se liší od akumulační nádrž, jejímž účelem je dešťovou vodu udržet, tak aby mohla být následně využita pro zalévání zahrady či splachování toalety

Jak funguje retenční nádrž na vodu?

Retenční nádrž na dešťovou vodu funguje podobně jako nádrž akumulační. Nemusí být však vybavena čerpadlem. V momentě, kdy hladina vody dosáhne výšky odtoku, přebytečná dešťová voda opouští nádrž.

Retenční nádrž slouží jako obranný mechanismus před naplněním kapacity dešťové kanalizace či vsaku ve zhoršených podmínkách. 

Jaký je rozdíl mezi retenční a akumulační nádrží na vodu
Související článek Jaký je rozdíl mezi retenční a akumulační nádrží na vodu

V jakých situacích najde nádrž uplatnění?

Retenční nádrž na dešťovou vodu se hodí především v těchto situacích:

  • U menších pozemků, kde je malý prostor pro vsakování dešťových vod

  • Na pozemku není možné z technických důvodů vsakovat dešťovou vodu a je nutné ji odvádět z pozemku

  • V obci existuje dešťová kanalizace a na vašem pozemku máte dostatek vody z jiných zdrojů (např. vrtaná či kopaná studna) 

  • Retenční nádrž na dešťovou vodu je předepsána stavebním regulativem

Kam retenční nádrž umístit?

Retenční nádrž se jednak umisťuje do nezámrzné hloubky a za druhé tak, aby voda mohla ideálně z dešťových svodů odtékat gravitačně do vsaku či kanalizace. 

Jako projektanti se vždy snažíme navrhovat vždy řešení tak, aby voda tekla z kopce dolů nikoliv opačně. Zbytečně instalovat přečerpávací jímku se nikomu moc nechce a je to zbytečné.

Další zásadní omezení v případě retenční nádrže nejsou. Na její umístění není třeba brát takový ohled jako v případě akumulační nádrže na dešťovou vodu, kde kalkulujeme i s budoucím využitím dešťové vody. 

Jak velkou retenční nádrž zvolit?

Velikost retenční nádrže na vodu se odvíjí jednak od průměrného úhrnu srážek a plochy střechy, kdy po jednoduchém násobení dostaneme objem vody, který spadne na střechu. 

Při vypouštění přebytečných dešťových vod do kanalizace musíme brát v úvahu kapacitu kanalizace.

Naopak při vsakování dešťových vod je vhodné postupovat dle hydrogeologického posudku na dešťové vody. U návrhu velikosti retenční nádrže, tak nelze postupovat jako při výpočtu velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu, ale vždy je potřeba brát v úvahu i další technická specifika.

Obecně se při výpočtu retenční nádrže využívá technická norma ČSN 759010. 

Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu
Související článek Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu

Jaký typ nádrže vybrat?

Při výběru materiálu retenční nádrže by v žádném případě neměla rozhodovat cena. K čemu naopak přihlédnout, je typ podloží a přítomnost (případně hloubka) spodní vody na vašem pozemku. Na výběr máte ze tří základních možností – plastová, betonová nebo sklolaminátová nádrž.

Plastové nádrže:

  • variabilita a široké možnosti přizpůsobení odlišným podmínkám a požadavkům

  • nízká cena

  • samonosné nádrže nevyžadují obetonování

  • dvouplášťové nádrže jsou vhodné i do míst s výskytem spodní vody

  • u svařovaných nádrží hrozí popraskání

  • svařované nádrže vyžadují obetonování

Betonové nádrže:

  • vysoká statická únosnost

  • odolnost vůči spodní vodě

  • vysoká hmotnost

  • vysoká cena samotné nádrže i dopravy

  • složitá instalace

Sklolaminátové nádrže:

  • odolné a pružné

  • nízká hmotnost

  • nepraktický úzký vstup

  • tendence k popraskání (hrozí poranění ostrými střepy)

  • nízká statická únosnost

Samonosná, nebo obetonovaná nádrž?

Samonosné retenční nádrže vás většinou potěší nejen příznivou cenou, ale také snadnou instalací. Není je totiž nutné zapouštět do betonu, v podstatě se pouze usadí do vyhloubeného prostoru a zasypou zeminou. Hodí se do míst, kde se nevyskytuje spodní tlaková voda a kde je pouze minimální podíl jílu.  

Oproti tomu nádrže určené k obetonování můžete instalovat i do míst s vysokým výskytem jílu, do velké hloubky nebo v případě, že potřebujete, aby nádrž měla vysokou statickou únosnost – neboli aby se přes ni dalo jezdit.

Povinnost vybudovat retenční nádrž 

Novela vodního zákona přinesla majitelům rodinných domů povinnost vyřešit likvidaci dešťových vod u své nemovitosti. Přání legislativců je možné splnit těmito způsoby:

  • Retenční nádrž s výustí do kanalizace

  • Retenční nádrž s výustí do vsaku

  • Akumulační nádrž se vsakem

  • Přímá likvidace do dešťové kanalizace bez retenční nádrže (umožňují-li to místní podmínky)

  • Vypouštěním do povrchových vod s retenční nádrží či bez ní

  • Vypouštěním dešťových vod do jezírka a likvidace následným odparem

Při schvalování nového projektu rodinného domu je nutné likvidaci dešťových vod vyřešit. Stejně, tak při rekonstrukci rodinného domu. 

Odvod dešťové vody: Co říká zákon?
Související článek Odvod dešťové vody: Co říká zákon?

Jak využívat vodu z retenční nádrže?

Vodu z retenční nádrže na dešťovou vodu není možné využít. Slouží pouze k dočasné retenci. Pokud hledáte způsob, jak využít dešťovou vodu, pak potřebujete akumulační nádrž na dešťovou vodu. 

Nechci retenční nádrž, ale akumulační

Akumulační nádrž na dešťovou vodu retenční hledají všichni ti, kteří chtějí s dešťovou vodou hospodařit. Zachytávat ji a využívat pro zalévání či splachování toalet. 

Velikost akumulační nádrž lze již jednoduše spočítat na základě úhrnu srážek, plochy střechy a účelu, ke kterému bude velikost nádrže sloužit.

Navíc je možné na pořízení akumulační nádrže získat dotaci Dešťovka. Nově od září 2023 dokonce bez odborného posudku

Chcete využívat dešťovou vodu? A získat na ni dotaci? Využijte našich služeb tzv. Dešťovku děláme i na klíč

Pro využití dešťové vody v domě si zajistěte oddělené rozvody

Zatímco zalévat zahradu nebo napouštět bazén dešťovou vodou můžete zcela bez omezení, její využití v domácnosti už má svá pravidla. Ačkoliv dešťová voda kvalitou zcela vyhovuje běžným domácím činnostem, jako je splachování toalety, praní prádla nebo úklid, v žádném případě ji nelze zaměnit za vodu pitnou. 

Rozvod dešťové a pitné vody je proto nutné striktně oddělit, ale zároveň zajistit, aby i v případě nedostatku dešťové vody byla domácnost vodou zásobena. K tomu zpravidla slouží automatické jednotky pro využívání dešťové a pitné vody.

Vodu lze využít i z čističky odpadních vod

Kromě dešťové vody lze využívat i přečištěnou odpadní vodu z domácí čističky odpadních vod. I v tomto případě se jedná o akumulační nádrž, kterou můžete instalovat za čističku a její obsah využít pro zálivku zahrady.

K tomuto řešení je nezbytný hydrogeologický posudek. Za akumulační nádrž za ČOV se dále umisťuje vsakovací objekt, kde se nevyužitá voda vsakuje. 

Top domácí čistička odpadních vod: Recenze a ceny (2024)
Související článek Top domácí čistička odpadních vod: Recenze a ceny (2024)

Shrnutí

Uvažujete o pořízení retenční nádrže? Obraťte se na nás – využijte odbornou konzultaci zdarma a zjistěte, jaké řešení pro vás bude nejvhodnější. S projekty retenčních nádrží máme mnohaleté zkušenosti a rádi pomůžeme i vám začít šetřit nejen vodu, ale i své peníze. 

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma