Jak efektivně chytat dešťovou vodu: Průvodce pro vaši zahradu a balkon

kraus@zakra.cz Michal Kraus
30. 05. 2023
jak-chytat-a-sbirat-destovou-vodu.jpg

Jak chytat dešťovou vodu a maximálně ji využít pro svou zahradu či domov? Dešťová voda je zdrojem užitkové vody, které se nám dostává zdarma. Za posledních dekády pozorujeme změny v intenzitě dešťových srážek. Prší intenzivněji, ale méně často. To je hlavním důvodem, proč se vyplatí investovat do sbírání dešťové vody. Navíc v případě rodinných domů, můžete získat i dotaci.

Obsah článku

Proč sbírat dešťovou vodu?

Kromě toho, že je dešťová voda zdarma, je také vhodná na jakékoliv využití venku a často i v domácnosti. Sbírat dešťovou vodu dává smysl prakticky vždy a všude. Pokud o tom pochybujete či chcete znát více důvodů, pokračujte ve čtení.

Cena vody roste, ta dešťová je pořád zdarma

Naštěstí ještě nikdo nevymyslel daň z dešťové vody, a tak dešťová voda zůstává zadarmo. Oproti tomu pitná voda, respektive její cena, se aktuálně projíždí na horské dráze směrem vzhůru. V posledních letech voda zdražovala v dvojciferných skocích. 

Cena vody 2024 aneb kde a jak ušetřit tisíce
Související článek Cena vody 2024 aneb kde a jak ušetřit tisíce

Její spotřeba a především potřeba pro zalévání však neklesá, tím pádem se údržba zahrady výrazně prodražuje. Roste tak návratnost investice do zachytávání dešťové vody

Dotace Dešťovka je relativně štědrá a prakticky pro všechny, kdo chtějí chytat dešťovou vodu

Dotace Dešťovka z programu Nová zelená úsporám je otevřena všem majitelům rodinných domů, ale nově i bytovým domům. Prostředky z dotace je možné čerpat na všechny možnosti znovu-využití vody:

  • Zalévání dešťovou vodou

  • Zalévání a splachování dešťovou vodou

  • Splachování šedou vodou

  • Kombinace využití šedé a dešťové vody

Na realizace chytání dešťové vody můžete získat státní podporu až 50% z investovaných nákladů. Návratnost celé investice, tak již není otázkou desítek let, ale spíše jednotek, zvlášť pokud započteme průměrné tempo růstu cen vody.

Je sbírání dešťové vody povinné? 

Koho nenamotivovala dotace, tomu pomůže zákon. Tak by současnou situaci mohl zhodnotit nejeden cynik. U každé nové nemovitosti či její rekonstrukce se totiž musí majitel popasovat s §5 vodního zákona, který říká:

Dále je stavebník povinen zabezpečit omezení odtoku povrchových vod vzniklých dopadem atmosférických srážek na tyto stavby (dále jen „srážková voda“) akumulací a následným využitím, popřípadě vsakováním na pozemku, výparem, anebo, není-li žádný z těchto způsobů omezení odtoku srážkových vod možný nebo dostatečný, jejich zadržováním a řízeným odváděním nebo kombinací těchto způsobů. Bez splnění těchto podmínek nesmí být povolena stavba, změna stavby před jejím dokončením, užívání stavby ani vydáno rozhodnutí o dodatečném povolení stavby nebo rozhodnutí o změně v užívání stavby.

Odvod dešťové vody z okapů od A do Z
Související článek Odvod dešťové vody z okapů od A do Z

Chytání dešťové vody pomůže i uvnitř domu

Nachytanou dešťovou vodou nemusíte pouze zalévat. Můžete s ní také splachovat nebo prát, a jste-li fanoušci, tak se s ní i mýt. 

Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže
Související článek Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže

Sběrem dešťové vody snížíte svou uhlíkovou stopu

Ano, víme. Počítání uhlíkové stopy je kontroverzní téma a nechceme rozdmýchávat emoce podporovatelů, ani odpůrců. Každopádně využitím dešťové vody snižujete spotřebu pitné vody.

Vody, která musela projít čistícím cyklem a byla distribuována skrze vodovod. Celková energetická náročnost pro stejný účel, je tak výrazně nižší, než v případě vodovodu. 

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Do čeho déšť chytat?

Na dešťovou vodu je potřeba mít políčeno, sama se nenachytá. Na sběr dešťové vody se využívají nádrže. Buď menší, levnější a viditelné, tedy nadzemní nádrže. Nebo větší, dotované a pragmatičtější - podzemní. Ty jsou obecně doporučované a pro účely chytání dešťové vody kvalitnější.

Retenční nádrž na vodu: Je lepší nadzemní, nebo podzemní nádrž?
Související článek Retenční nádrž na vodu: Je lepší nadzemní, nebo podzemní nádrž?

Podzemní nádrže jsou dotované a větší

Podzemní nádrže na dešťovou vodu mají nespornou výhodu v umístění v podzemí. Je tak zaručena vyšší trvanlivost vody, oproti klasickým sudům. 

Nádrže se umísťují do nezámrzné hloubky a kryjí obsah před negativními účinky sluníčka. Voda v nádrži, tak vydrží dlouho dobu bez nutnosti další péče.

Nádrž na vodu se pořizuje s čerpadlem, které vám ulehčí distribuci nachytané vody. Nemusíte tedy zalévat svou zahradu pomocí kropáče. 

Vodu z nádrže je možné využít, jak pro všechny venkovní účely, tak případně v domácnosti. Nejčastěji pro již zmiňované splachování.

Vybrat správnou nádrž na dešťovou vodu je kumšt.

10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu
Související článek 10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu

Jak velkou nádrž na dešťovou vodu koupit

Podzemní nádrže na dešťovou vodu se typicky pořizují v rozměrech od 2m3 do 10m3. Raritou nejsou ani větší nádrže, ale tyto objemy jsou dotovány v rámci programu Nová zelená úsporám.

Obecně se výpočet velikosti nádrže na dešťovou vodu zakládá na ploše střechy a průměrném ročním úhrnu srážek v dané lokalitě. Rádi pro vás zdarma spočítáme ideální velikost nádrže.

Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu
Související článek Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu

Kolik peněz dostanete z dotace

Výše dotace se liší podle finálního řešení a zvolené velikosti nádrže. Skládá se z tzv. fixní části a variabilní. 

Typ řešení

Fixní složka dotace

Variabilní složka dotace

Maximální výše dotace

Jen zalévání

20 000,-

m3 x 3 500,-

55 000,-

Zalévání a splachování

30 000,-

m3 x 3 500,-

65 000,-

Variabilní složka se počítá z objemu vybrané nádrže násobeného 3 500,- za každý kubík. Maximální dotovaná nádrž je 10m3. Dotace nikdy nesmí přesáhnout 50% nákladů na celé řešení. 

Pokud nechcete mít starosti s pořízením nádrže na vodu, doporučujeme vyzkoušet naši službu Dešťovka na klíč

Dotace na dešťovou vodu (Dešťovka) v roce 2024
Související článek Dotace na dešťovou vodu (Dešťovka) v roce 2024

Nadzemní nádrže jsou levnější a nic víc

Alternativou k podzemním nádržím jsou nadzemní nádrže. Ty známe všichni z historie. Tyto nádrže jsou menšího objemu, typicky umístěny pod okapy. 

Jejich nevýhodou je menší objem a výrazná kazivost vody. Na nadzemní nádrže se nevztahuje dotace.

Kdy zvolit nadzemní nádrže

Nadzemní nádrže na dešťovou vodu lze doporučit pouze v ojedinělých případech:

  • Velmi malá plocha střechy, ze které je možné zachytávat dešťovou vodu

  • Hledáte estetický doplněk na zahradu

  • Nemáte prostředky na pořízení podzemní nádrže na vodu

  • Je vyloučena stavba podzemní nádrže (např. extrémně vysoká hladina spodní vody).

Jak dešťovou vodu chytat

Už jsme si řekli, kam chytat. Zbývá si říci jak. Nejběžnějším způsobem je samozřejmě akumulace dešťové vody ze střechy, kterou zachytí okapy a přes svody a filtry dopraví do nádrže, jaké jsou, ale další varianty?

Nejlépe se dešťová voda chytá s okapy

Léty osvědčený způsob chytání dešťové vody je pomocí okapů. Tedy sběrem dešťové vody, která dopadne na střechu domu, garáže či jiného stavebního objektu, na kterém máte okapy. 

Při využití dotace Dešťovka je nutné sbírat dešťovou vodu z alespoň 50% střechy. Okapy jsou nejlepším způsobem, jak zachytit maximum možného. Pokud máte v plánu sbírat dešťovou vodu ve větším, pak se bez okapů neobejdete. 

Jak sbírat dešťovou vodu bez okapu

Sběr dešťové vody do okapů je jistě všem známý. Co, ale dělat, když nejsou okapy k dispozici. Jak se chytá dešťová voda bez okapů? Upřímně velmi těžko. Pokud nemáte možnost vybudovat byť alespoň malý svod k nádrži, pak prakticky nemá smysl vodu zachytávat.

Pokud bydlíte v bytovém domě, kde byste rádi sbírali dešťovou vodu, pak je tu možnost udělat nové řešení pro celý bytový dům a také získat dotaci Dešťovka. S dešťovou vodu, pak můžete hospodařit, aniž byste měli vlastní okapy. Navíc je možné využít v bytovém domě šedou vodu na splachování

Jak chytat dešťovou vodu na balkoně

Češi mají zlaté ručičky a není tak překvapením, že dešťovou vodu sbírá leckdo i na balkoně. Ačkoliv nemůžete očekávat, že se vám podaří zachytit obrovské množství vody, bude to určitě dostatečné pro zalévání paprik, rajčat nebo bylin pro polévku.

Chytání dešťové vody na balkoně? Postačí malý okap.

Potřebujete jen malý okap

Základ tohoto řešení spočívá v instalaci malého okapního systému nad balkonem nad vámi. Dešťovou vodu pak směřujete do kanystru, který umístíte na svůj balkon. Toto je velmi jednoduché řešení. Montáž okapu není složitá a nemusíte se obávat vysokých nákladů.

Kanystr, do kterého budete zachycovat dešťovou vodu, by neměl být průhledný, aby se voda rychle nezkazila a nerozvíjely se v něm řasy. 

Pozor jen na nezbytný souhlas sousedů se stavbou okapů. Ne všichni musí pro vaše plány pochopení.

Vyřešte chytání dešťové vody na klíč s dotací

Sbírání a chytání dešťové vody dává smysl prakticky všude. U rodinných domů jde o nutnost, u bytových domů zatím spíše o raritu.

Tak či onak je možné v obou případech využít dotace na efektivní sběr dešťové vody, která se dále využije na zalévání či splachování.

Rádi vám pomůžeme s chytáním dešťové vody.

Rádi vám u této iniciativy budeme asistovat a pomůžeme vám s dotací. U rodinných domů to pak umíme celé na klíč.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma