Jaká je spotřeba vody v domácnosti a jak ji snížit

kraus@zakra.cz Michal Kraus
20. 03. 2022
filtrace a úprava vody v domácnosti

Víte, jaká je průměrná spotřeba vody v domácnosti? Možná vás překvapí, kolik vody každý den proteče vodovodním kohoutkem, sprchovou hlavicí nebo toaletní mísou. Na štěstí pro vás máme spoustu tipů, jak svou spotřebu vody můžete ještě dnes snížit.

Obsah článku

Směrná čísla spotřeby pitné vody

spotřeba vody v domácnosti

Dennodenně člověk potřebuje vodu na vaření, osobní hygienu a praní prádla, ale i zalévání zahrady a podobně. K jednotlivým činnostem člověka spojených s každodenními návyky existují směrná čísla spotřeby pitné vody (stanovuje vyhláška č. 120/2011 Sb), která jsou uvedena v tabulce níže.

Směrná čísla roční spotřeby vody se mimo jiné použijí jako pomůcka pro rozúčtování, když nedojde k dohodě alespoň s polovinou spotřebitelů vody v domě s měřením v patě domu.

Činnost

Spotřeba vody v litrech

Vaření

5–7

Umývání nádobí pod tekoucí vodou

30–80

Umývání nádobí v napuštěném dřezu

20–40

Mytí nádobí v myčce

10–30

Pití

2–3

Praní prádla v pračce

40–80

Spláchnutí toalety

3–12

Koupel

100–150

Mytí rukou

3–4

Sprcha

30–80

Mytí auta

100–200

Zavlažování zahrady

100–700 (dle rozlohy)

Napouštění bazénu

3 000–20 000

Pokud pomineme vodu použitou na zálivku zahrady, napouštění bazénu a mytí auta, největší množství padne na osobní hygienu. Pokud k tomu přidáme praní prádla, pak jen v koupelně denně mizí 70 % celkového množství spotřebované vody. Zbytek se použije na vaření, mytí nádobí a zalévání rostlin.

Průměrná spotřeba vody na osobu

spotřeba vody na osobu

A jak tedy vypadá průměrná spotřeby vody na osobu? Dle údajů, které na svém webu zveřejnila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), byla průměrná spotřeba vody na osobu v roce 2021 následující:

Denní činnosti

Průměrné denní hodnoty v litrech

WC

26

Osobní hygiena a sprchování

41

Praní, úklid

18

Příprava jídla, mytí nádobí

10

Mytí rukou

6

Zalévání rostlin

5

Pití

2

Ostatní

5

Celkem

113

Zdroj: pvk.cz

Z uvedené tabulky je zřejmé, že průměrná denní spotřeba vody na osobu je přibližně 113 litrů. Na základě tohoto údaje lze jednoduše vypočítat také průměrnou spotřebu vody na osobu za měsíc a průměrnou spotřebu vody na osobu za rok.

Spotřeba vody na osobu za den

113 litrů

Spotřeba vody na osobu za měsíc

3390 litrů

Spotřeba vody na osobu za rok

41 245 litrů

Uvedené průměrné spotřeby vody na osobu se samozřejmě zvýší, pokud bydlíte v domě a pitnou vodu běžně používáte k zálivce zahrady, napouštění bazénu nebo mytí auta.

TIP: Ušetřete za pitnou vodu s dotací Dešťovka, využijte naší konzultace zdarma

Průměrná spotřeba vody v domácnosti

spotřeba vody v domácnosti

Spotřeba vody v domácnosti se odvíjí například od toho, zda bydlíte v bytě či domě. V domě lze předpokládat vyšší spotřebu vody, jelikož do výpočtu je třeba zahrnout zálivku zahrady, napouštění bazénu nebo mytí auta. Spotřeba dále závisí na počtu osob, jejích návycích a celkovém způsobu užívání domácnosti.

Výpočet spotřeby vody v domácnosti vychází ze statistických údajů, dle kterých jedna osoba spotřebuje denně přibližně 100–150 litrů vody. Jestliže tedy domácnost obýváte společně s partnerem či partnerkou, vaše denní spotřeba vody se bude pohybovat kolem 200–300 litrů.

Jak vypadá průměrná spotřeba vody 4členné rodiny

Zajímá vás, jak vypadá taková průměrná spotřeba vody čtyřčlenné rodiny? V tabulce si můžete prohlédnout modelový příklad. Předpokládejme, že rodina žije v bytě a nevyužívá žádný zdroj užitkové vody.

Denní činnosti

Průměrné denní hodnoty v litrech

WC

104

Osobní hygiena a sprchování

164

Praní, úklid

72

Příprava jídla, mytí nádobí

40

Mytí rukou

24

Pití

8

Ostatní

20

Celkem

432

Z tabulky vyplývá, že přibližná spotřeba vody v čtyřčlenné domácnosti se blíží 432 litrů za den. Na základě toho lze jednoduše odvodit také průměrnou spotřebu vody za měsíc a průměrnou spotřebu vody v domácnosti za rok.

Spotřeba vody čtyřčlenné rodiny za den

432 litrů

Spotřeba vody čtyřčlenné rodiny za měsíc

12 960 litrů

Spotřeba vody čtyřčlenné rodiny za rok

157 680 litrů

Kolik vás mohou stát úniky vody?

úniky vody

Nechceme vás děsit, ale vaše spotřeba vody může být ve skutečnosti ještě vyšší, než tvrdí statistické údaje. Jedním z důvodů mohou být úniky vody, ke kterým dochází nejčastěji v koupelně. Zkontrolujte si proto, zda vám nekape kohoutek nebo neprotéká záchod. I zdánlivě pár kapek vás totiž za rok může vyjít na tisíce korun.

Množství vody za den v litrech

Množství vody za rok v m³

Kč za rok

Slabě kapající kohoutek

24 litrů

8,8 m³

870 Kč

Silně kapající kohoutek

54 litrů

19,7 m³

1948 Kč

Slabě protékající toaleta

150–1000 litrů

54,8–365 m³

5 420 – 36 102 Kč

Silně protékající toaleta

1000–2000 litrů

365–730 m³

36 102–72 204 Kč

Zdroj: Severočeské vodovody a kanalizace a.s., výpočet výdajů vychází z ceníku aktuálnímu k 1.1.2022

Jak snížit spotřebu vody v domácnosti

Pokud platíte vysoké účty za vodné a stočné, máme pro vás několik tipů, jak spotřebu vody v domácnosti snížit, a to velmi snadno a rychle.

Zajímá vás více o tom, jak šetřit pitnou vodu? Přečtěte si našich 12 tipů, jak na úsporu vody v domácnosti.

Jak šetřit vodou v koupelně

  • Pořiďte si spořič vody na WC – U nejstarších typů toalet se nerozlišuje mezi velkým a malým spláchnutím, takže se po každém použití spotřebuje i 12 litrů vody. Dnes se již standardně používají toalety s dvojím splachováním – při malém spláchnutí se spotřebuje podle typu a nastavení 2,5 až 3,5 litrů vody, při velkém pak 6 až 9 litrů. Množství vody lze ještě snížit použitím spořiče, který se instaluje přímo do splachovací nádržky.

  • Místo vany se sprchujte – Pokud dáte přednost sprchování před koupáním ve vaně, náklady na vodu se sníží prakticky okamžitě. Zatímco k napuštění plné vlny potřebujete 100–150 litrů vody, pětiminutová sprcha spotřebuje zhruba třetinu. I při sprchování pak můžete ušetřit dalších 70 % procent vody namontováním úsporné sprchové hlavice.

  • Vodovodní baterii opatřete perlátorem – Na podobném principu jako úsporná sprchová hlavice pracují také perlátory a spořiče vody na vodovodní baterii. S jejich pomocí zvládnete spotřebu vody snížit o 70–80 %, aniž byste to při vykonávání osobní hygieny pocítili.

Mohlo by vás zajímat:

Jak snížit spotřebu vody v kuchyni

úspora vody v domácnosti

V kuchyni se nejvíce vody spotřebuje na mytí nádobí. Nejúčinnějším způsobem, jak ušetřit za vodu, je proto investovat do myčky nádobí. Ta v moderních podobách nabízí úsporné programy, díky kterým klesá průměrná spotřeba vody na 6–7 litrů na jeden mycí cyklus.

Jestliže si nový spotřebič nemůžete nebo nechcete dovolit, stačí místo tekoucího proudu využívat napuštěný dřez. Při následném omývání nádobí využívejte slabší proud a méně teplé vody. Na pomoc si můžete opět vzít kvalitní spořiče vody.

Využijte dešťovou vodu

využití dešťové vody v domácnosti

Napadlo vás někdy, že byste značnou část pitné vody vody z kohoutku mohli nahradit dešťovou vodou? Po přefiltrování ji můžete použít k zálivce zahrady, ale také ke splachování toalety, praní prádla nebo běžnému úklidu. Pokud žijete v rodinném domě, k akumulaci dešťové vody doporučujeme pořídit retenční nádrž, která je umístěna pod zemí a svádí se k ní veškerá voda z okolí.

Jestliže vás stavba rodinného domu teprve čeká, nezapomeňte, že akumulace dešťové vody je od roku 2021 vaší zákonnou povinností. Na pořízení retenční nádrže se na štěstí vztahuje dotační program Dešťovka, s jehož vyřízením vám rádi pomůžeme.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás zajímat:

Nezapomeňte ani na šedou vodu

využití šedé vody v domácnosti

Další možností, jak v domě snížit spotřebu pitné vody, je pořízení čistírny odpadních vod. Ta dokáže odpadní vody z domácnosti zbavit až 97 % nečistot. Takto přečištěnou vodu můžete bez obav použít k zálivce zahrady, napouštění bazénu i mytí auta – tedy k činnostem, při kterých se skutečně nevyplatí plýtvat pitnou vodou z vodovodu.

Věděli jste, že z celkového množství spotřebované vody v domácnosti potřebujeme pouhých 5–10 litrů k přežití, to znamená k pití a vaření? Veškerou ostatní spotřebu lze pohodlně pokrýt užitkovou vodou, která nemusí dosahovat takové kvality jako pitná voda z kohoutku.

Pokud uvažujete nad pořízením domovní čistírny odpadních vod, potřebujete poradit s jejím výběrem nebo umístěním na pozemku, neváhejte se na nás obrátit. V Zakra řešíme projekty domovních ČOV dnes a denně a rádi si vezmeme na starost i ten váš.

Chci nezávaznou konzultaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás zajímat:

Zajímá vás víc? Přečtěte si další články o tom, jak co nejlépe využít užitkovou vodu v domácnosti:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma