Jímka na odpadní vodu: 7 pravd před koupí žumpy

kraus@zakra.cz Michal Kraus
02. 10. 2023
odpadni-jimka-1696235328.png

Jímka na odpadní vodu neboli žumpa je krajním řešením likvidace odpadních vod. Přesto má pořád své zastánce a leckdy nelze jinak, než vyřešit odpady právě odpadní jímkou. Tento článek slouží jako průvodce všem, kteří o odpadní jímce uvažují a plánují její realizaci. Vybrali jsme 7 nejdůležitějších informací, které je před pořízením jímky dobré znát.

Obsah článku

Co je odpadní jímka

Odpadní jímka je bezodtoká nádoba uložená v zemi. Jejím účelem je akumulace odpadních vod z domácnosti. Jímka funguje na principu vodotěsnosti s předpokladem pravidelného vyvážení. 

Běžně se na chaty instalují odpadní jímky o objemu od 5 do 12 m3. Více o velikosti jímky se dočtete níže v článku.

Rozdíl mezi jímkou a septikem

Odpadní jímky bývá z historických důvodů často zaměňována za septik. Dříve se totiž buď instalovaly žumpy nebo septiky s přepadem.

V dnešní terminologii jsou však již tyto technologie zcela rozdílné. Septik je dnes možné instalovat pouze s filtrem, pískovým nebo biologickým. A podobně jako v případě domovní ČOV se jedná o vodní dílo. Jde tedy o technologii, která odpadní přečistí na úroveň, kdy je možné ji vsakovat či vypouštět do vodního toku.

4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV
Související článek 4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV

Cena odpadní jímky

Cena odpadní jímky se pohybuje od 20 000,- do 60 000,-. Primární roli hraje velikost odpadní jímky, materiál a tvar. 

Na trhu se setkáte s plastovými jímkami, které jsou jednodušší na manipulaci a betonovými, které jsou vhodnější do míst s výskytem podzemní vody. Betonové jímky jsou doporučovány především do míst, kam vjede technika. Nejdou instalovat do hůře přístupných míst.

Cena odpadní jímky: Kolik stojí a není to moc?
Související článek Cena odpadní jímky: Kolik stojí a není to moc?

Umístění jímky na odpadní vodu

Kam umístit odpadní jímku? Věčná otázka. Obecně je nutné vždy mít na paměti tyto objektivní okolnosti:

  • Vývod odpadů z domu

  • Voda neteče do kopce

  • Odpadní jímka je stavba a měla by být ideálně 2 metry od sousedních pozemků

  • Přemýšlejte nad budoucím vývozem jímky

S umístěním jímky vám můžeme samozřejmě pomoci. S ohledem na realizační náklady není vhodné se příliš vzdalovat od vyústění odpadů z domu. Každý metr kanalizace totiž něco stojí. 

Nátok do odpadní jímky by měl fungovat gravitačně, tzn. z kopce dolů. Většinou postačuje 1 až 2% spád. Tzn. na 1 metru klesat 1 až 2 cm.

Klíčové pro umístění odpadní jímky je její provozování. Odpadní jímku bude vyvážet a fekální vůz se málokde vejde. Může si několik metrů natáhnout hadici, ale ne do nekonečna. Na přístup fekálního vozu je vhodné myslet.

Projekt a povolení odpadní jímky

Nová odpadní jímka u novostavby

Stavíte nový dům, pak máte projekt odpadní jímky zpracovaný od projektanta rodinného domu. V těchto situacích, pokud to lze, doporučujeme nahradit odpadní jímku domácí čističkou odpadních vod

Nová odpadní jímka staršího domu

Pokud se chystáte změnit současnou odpadní jímku za novou, zůstane-li stejný objem jímky, pak není potřeba projekt. U změny objemu by správně projekt měl existovat. I v těchto situacích doporučujeme zvážit alternativu v podobě čističky odpadních vod či septiku s filtrem a zbavit se jednou provždy starostmi s vývozem.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak velkou odpadní jímku vybrat

Velikost odpadní jímky závisí na 2 faktorech:

  1. kapacita místního fekálního vozu

  2. počet dní a počet osob, které jímku zatěžují

Ideální je pořídit jímku o velikosti fekálního vozu. Nejčastěji se vyváží 6 až 8 kubíkové odpadní jímky. Toto je vždy vhodné ověřit u místního likvidátora odpadních vod. 

Pokud byste si chtěli velikost odpadní jímky spočítat, může počítat, že každá osoba v nemovitosti denně vyprodukuje 100 litrů odpadních vod. 2 osoby tedy za den vytvoří 0,2 m3 odpadních vod. 

Pokud využíváte jímku na chatě, kde jste ve 2 a za rok tam jste 60 dní, pak za toto období půjde o 12m3. 8 kubíkovou jímku byste tedy vyváželi 1x.

Vývoz jímky: Vyplatí se dnes ještě jímka na vyvážení
Související článek Vývoz jímky: Vyplatí se dnes ještě jímka na vyvážení

Kdy je možné jímku na odpadní vodu postavit

Vodní zákon a stavební úřady nechtějí podporovat výstavbu nových odpadních jímek. Jejich výstavbu předpokládá vodní zákon pouze v případě, kdy nelze realizovat kanalizační přípojka ani domácí čistička odpadních vod.

Odpadní jímky neboli žumpy by tak v řádu let měly zmizet z českých obcí.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma