Hloubka studny: Jak má být hluboká studna a kde je voda

kraus@zakra.cz Michal Kraus
31. 05. 2023
vyhody-a-nevyhody-domovnich-cistiren-odpadnich-vod-(1).png

Jak hluboká by měla být studna? Jakým způsobem by se měla hloubit? A jak zjistíte, zda má vůbec smysl studnu budovat? Co, když bude muset být extrémně hluboká a finančně to nebude dávat smysl. V tomto článku se podíváme na vše kolem hloubky studny.

Obsah článku

Základní hloubku studny určí technologie stavby

Možná jste sami zmateni z údajů, které se dají najít na internetu. Někde se dočtete, že maximální hloubka studny je 15 metrů, jinde zase píší až o 150 metrech. Kde je pravda?

Kopaná studna je mělčí

Kopané studny už dnes nejsou tak časté, ale pořád je o ně zájem. Hloubka kopaných studní je obecně výrazně nižší, než hloubka vrtané studny. 

Důvodem je kopání, které nelze provádět do extrémních hloubek. Většina kopaných studní bude hloubce od 2 do 10 metrů. V ojedinělých případech o pár metrů hlubší.

Kopané studny bývají maximálně 15 metrů hluboké

Cena kopané studny: co kromě kopání nezapomenout započítat?
Související článek Cena kopané studny: co kromě kopání nezapomenout započítat?

Vrtaná studna může být hodně hluboká

Vrtané studny dnes výrazně převažují na kopanými studnami. Co do hloubky vrtaných studní, tak s vrtem se studnaři dostanou výrazněji hlouběji.

Běžná hloubka vrtané studny je v rozpětí 30 až 40 metrů. Dle zkušenosti studnařů se hloubky v čase zvyšují. To je dáno více vrty, které se dnes nedělají jen kvůli studnám, ale také pro tepelná čerpadla. 

Jaká je maximální hloubka studny

Maximální hloubku studny musíme opět rozlišit podle typu studny.

Maximální hloubka vrtané studny může být až 150 metrů. Nadprůměrně hluboké vrtané studny jsou však kolem 100 metrů hluboké.

U kopaných studní je hloubka výrazně mělčí. Nejhlubší kopané studny mívají 15 metrů. Už 10 metrů je však relativně hodně.

Jak dopředu zjistit hloubku studny a kde je voda

Zjistit hloubku studny dopředu bez ohledání místa je vařením z vody. Budoucí hloubku studny je nutné určit v rámci hydrogeologického ohledání

Hydrogeolog pak na základě průzkumu na místě, topografických podkladů a dat z historických vrtů v okolí určí očekávanou hloubku studny a její umístění. Do posudku se často udává větší hloubka, aby měli studnaři rezervu. Ze zákona totiž nelze při vrtání překročit hloubku stanovou v posudku. 

Vrtané studny jsou hlubší, než ty kopané

Průměrná hloubka studny je zavádějící údaj

Průměrná hloubka vrtané studny je kolem 40 metrů. V případě kopané studny jde o 8 metrů. Tento údaj je však relativně nepřesný a nezohledňuje místní podmínky pro vrt.

Pokud chcete zjistit, alespoň orientační hloubku studny před tím, že než objednáte hydrogeologa či projektanta, pak doporučujeme obejít sousedy se studnou a zeptat se na hloubku jejich studny.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma