Jaké jsou výhody a nevýhody kořenové čistírny odpadních vod

kraus@zakra.cz Michal Kraus
12. 12. 2022
Výhody a nevýhody kořenové čistírny

Domovní kořenové čistírny odpadních vod jsou alternativou ke klasickým domovním ČOV. Jaké jsou výhody a nevýhody kořenové čistírny? Kdy se vám spíše vyplatí klasická domovní čistírna odpadních vod? A proč jsou vůbec kořenovky tak populární? Podívejte se na všechny výhody a nevýhody kořenových čistíren odpadních vod.

Obsah článku

Co je kořenová čistírna odpadních vod alias kořenovka

Domovní kořenová čistírna odpadních je zařízení sloužící k čištění odpadních vod u rodinného domu na chatě. Z pohledu zákona se jedná o vodní dílo a k jejímu pořízení je potřeba projekt a povolení kořenovky.

Hlavní rozdíl oproti klasické čistírně je, že ke svému provozu nepotřebuje elektřinu. Trochu se tak kořenová čistírna podobá tříkomorovému septiku s filtrem. Kořenovky už mají dnes CE certifikaci a dosahují tak stejných, ne-li lepších hodnot, jako klasické čističky.

Mezi nevýhody kořenové čističky patří vyšší pořizovací cena, náročnost na prostor, nutnost ji vyvážet a často nevalná reputace u úředníků. Nabídne, ale stejné přečištění jako běžná domovní čistírna a navíc nepotřebuje elektřinu.

Výhody kořenovek

Kořenové čistírny odpadních vod mají hned několik výhod, které přijdou vhod. Některé výhody jsou unikátní, jiné srovnatelné s klasickou čistírnou. Mezi ty klíčové výhody patří:

  • Fungování bez elektřiny

  • Zvládání nárazového zatížení

  • Vyšší odolnost proti chemikáliím

  • Nenáročné zprovoznění a údržba

  • Certifikace CE

Mezi výhody kořenové čistírny rozhodně patří nezávislost na elektřině

Kořenová čistírna funguje i bez elektřiny

Zatímco domovní čistírna potřebuje ke svému správnému fungování přívod elektřiny, který napájí dmychadlo a vhání do čistírny vzduch, kořenová čistírny se obejde bez uměle doplněného vzduchu.

Tím se kořenová čistírna podobá septiku, který taktéž čistí odpadní vody bez nutnosti elektřiny. Klasická domovní čistírna spotřebuje za rok průměrně 500 až 600 kWh, což při vysokých cenách elektřiny může být až 5 400,- ročně. To jsou peníze, které s kořenovou čistírnou ušetříte.

Chci kořenovkuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kořenovka zvládá nárazový provoz

Klasickým čistírnám se často vyčítá, že si neumí poradit s nárazovým provozem a nejsou tak vhodné na chaty a chalupy. Situace už sice není taková jako před lety a dokonce existují domovní čistírny, které jsou certifikované i na 6 měsíční pauzu od čištění, ale obecně platí, že na chatu a chalupu se volí jiné řešení, než čistírna.

Jedním z řešení může být i kořenová čistírna odpadních vod, té totiž nehrozí vymření bakterií v aktivační části a nutnost restartu celé čistírny. Kořenovka bude fungovat na výbornou i po zimě (na to je dimenzována).

Lépe se vyrovná s chemií

V provozním řádu každé domovní čistírny najdete soupis chemikálií, které do čistírny nesmí a mohou ohrozit její provoz. Výhodou kořenovky je vyšší odolnost oproti běžným prostředkům, které se v domácnosti využívají.

U domovních ČOV je třeba se vyhnout použití chemikálií, které by mohly poškodit bakterie v čistírně. Tyto chemikálie mohou zahrnovat chlor, amoniak, detergenty s vysokým obsahem fosfátů nebo silná kyselina nebo zásada. Doporučuje se také vyhnout se použití rozpouštědel, barev nebo laků.

Dnes už se sice běžně dají koupit čistící a hygienické prostředky pro domovní ČOV, ale vyšší odolnost kořenové čistírny je velkou výhodou. Člověk nemusí myslet, na to, co používá.

Samozřejmě výhoda není absolutní, a ani kořenovka nezvládne chemickou havárii. Běžné chemikálie z domácnosti však zvládne bez problémů.

Nenáročná údržba ve srovnání s klasickou ČOV

Nenáročná údržba neznamená, že s kořenovkou nejsou žádné starosti a je zcela bezúdržbová. Menší nevýhodou je, že ani u kořenové čistírny se nevyhnete vývozu kalu, jak se dočtete níže.

Za výhodu kořenovky však považujeme, že se nemusíte starat o nastavování řídící jednotky, přepínání režimů apod. Není také nutné kořenovou čistírnu pravidelně kontrolovat, zda všechny mechanické součástky fungují, tak jak mají.

U kořenovky vám v podstatě stačí odebírat vzorky nebo jednou za dva roky vyřešit revizi (záleží na typu povolení).

I kořenová čistírna má CE certifikát

Dnešní kořenovky mají již požadovanou certifikaci CE, kterou vyžaduje vodní zákon v §15a pro povolení ohlášením.

Kořenová čistírna dokáže tedy splnit i ty nejvyšší limity na přečištění odpadních vod. Klient má výhodu v tom, že nemusí zkoumat, zda vybraná čistírny má certifikaci nebo nemá.

Nevýhody kořenové čistírny odpadních vod

Na první pohled by se mohlo zdát, že vše kolem kořenových čistíren je zalité sluncem. Není tomu tak, a abychom byli úplné fér, musíme poukázat i na některé nevýhody kořenové čistírny, např.:

  • Cena kořenové čistírny je výrazně vyšší, než u klasické ČOV

  • Kořenová čistírna zabere hodně místa

  • Musíte vyvážet septik

  • Není tak ekologická, jak by se na první pohled mohlo zdát

  • Leckde nemá nejlepší pověst u úředníků

Pořizovací náklady jsou vyšší, než u klasické čistírny

Hlavní nevýhodou kořenové čistírny je její cena. Zatímco pořizovací náklady u klasické čistírny vyjdou při stavbě na klíč v rozpětí 150 až 250 tisíc. U kořenovky počítejte spíše s dvojnásobkem.

Běžná kořenová čistírna k rodinnému domu bude stát kolem 400 000,-. Tedy cenu, za kterou lze ke klasické čistírně pořídit i nádrž na dešťovou vodu nebo plastový sklep.

Kořenové čistírny jsou náročné na místo

Běžná domovní čistírna se vám vejde prakticky kamkoliv. Její kompaktnost je výhodou i proti tříkomorovému septiku s filtrem. Klasické ČOV mívají v průměru 1,2 až 1,5 metru. To kořenovky jsou složitější a vyžadují více místa.

Obecně se udává, že na jednu osobu využívající kořenovku, budete potřebovat 2 až 5m2. Čtyřčlenná rodina, tak musí počítat s prostorem 8 až 20m2 na zahradě.

Proč je kořenovka tak velká?

Možná vás zaráží, proč je kořenová čistírna tak velká. Odpověď najdeme ve schématu kořenovky.

Nevýhodou kořenové čistírny odpadních vod je její velikost

K čištění je potřeba jednak septik, který odpadní vody mechanicky předčistí. Dále pulzní šachta, biofiltr, šachta na odběr vzorků a případně vsakovací objekt.

Kořenovka se neobejde bez nutnosti vývozu kalu

Jak vidíte na schématu výše, kořenová čistírna využívá k čištění 4-komorový septik, který se samozřejmě postupně zanáší. Nevýhodou kořenovek je nutnost pravidelného odkalování a vývozu kořenové čistírny.

Ano, znalý čtenář jistě podotkne, že tuto nevýhodu mají i klasické čistírny a bude mít pravdu. Na druhou stranu, výrobci klasických čistíren tento problém aktivně řeší. Moderní přístup můžeme vidět například u domovní čistírny Monocomp, která využívá pro sběr kalu kompostovatelné jutové koše nebo sběrný koš na kal, dodávaný k čistírnám od TopolWater.

Nevýhodou kořenové čistírny je, že není zcela bezúdržbová

Není, tak ekologická, jak se může zdát

Kořenové čistírny se těší popularitě u majitelů větších pozemků a také u klientů zaměřených na ekologii. Nechceme říci, že kořenová čistírna je neekologická, to rozhodně není. Nicméně i ona potřebuje ke správnému fungování výrobky z plastu.

Běžně se pořizuje plastový 4-komorový septik, pulzní šachta a šachta na vzorky. Většina jednotlivých komponent kořenovky je tak závislá na výrobě plastu.

Výhodou však zůstává, že s  přibývajícími lety se snižuje její uhlíková stopa, právě proto, že nepotřebuje k provozu elektřinu. Nenechte se, ale zmást názvem, který evokuje zcela zelené řešení.

Kořenovky leckde nemají dobrou pověst u úředníků

Kolem kořenovek vznikla za ta léta spousta mýtů. To lze zvláště v případě povolení kořenové čistírny považovat za nevýhodu. Jsou místa, kde se úředníci brání povolit kořenovou čistírnu, byť k tomu neexistuje logický argument.

Přístup místního vodoprávního úřadu je vhodné ověřit, než se pustíte do projektu kořenové čistírny, aby při povolování nevznikaly prostoje a nedejbože frustrace.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Srovnání výhod a nevýhod kořenovek vs. klasických domovních čistíren odpadních vod

Připravili jsme pro vás jednoduchou tabulku, kde srovnáváme výhody a nevýhody kořenové čistírny přehledně. Kořenová čistírny má spoustu výhod, kvůli kterým je správnou volbou. Zároveň má, ale i několik nevýhod, kdy se vyplatí sáhnout po klasické čističce.

Parametry srovnání

Jakou čistírnu vybrat

Chci čistírnu nezávislou na elektřině

Kořenová čistírna

Jde o objekt s nárazovým provozem

Kořenová čistírna

Používáme doma více chemikálií

Kořenová čistírna

Chci čistírnu s CE certifikací

Kořenová i klasická čistírna

Chci především ušetřit za realizaci

Klasická čistírna

Mám malý pozemek

Klasická čistírna

Chcete kořenovou čistírnu odpadních vod? Tak začněte tady

Vážně uvažujete o kořenové čistírně odpadních vod? Pak můžete postupovat následujícím způsobem.

  • Začněte konzultací s vodohospodářem. Vždy doporučujeme celou situaci probrat a individuálně projít všechna pro a proti. To zda se vám domů hodí kořenová čistírna, můžete klidně probrat i s námi.

  • Pokud se pro kořenovku rozhodnete, je nutné nechat si připravit projekt od autorizovaného vodohospodáře.

  • Po projektu následuje povolení, jde o úplně stejně byrokratický proces, jako v případě klasické čov.

  • Po získání povolení se již můžete pustit do realizace.

Fotografie byly použity se souhlasem webu: https://www.korenova-cisticka.cz

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma