Jakou domovní čistírnu odpadních vod pořídit na chatu?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
12. 11. 2022
House

Máte na chatě dosluhující nebo nehospodárný septik a  přemýšlíte o domovní čistírně odpadních vod (ČOV)? Pak čtete správný článek. Téma domovní čistírny odpadních vod na chatu je věčné a vděčné. Donedávna totiž neexistovalo jiné řešení, než místo čističky pořídit tříkomorový septik s filtrem. Jak se situace změnila a co trh nabízí od roku 2022?

Obsah článku

Nové domovní čistírny odpadních vod (ČOV) si dokáží poradit s nepravidelným provozem na chatách a v rekreačních objektech. Doporučit lze primárně čistírnu od společnosti TopolWater a ABPlast, které jsou připravené na nevyrovnaný nátok odpadních vod.

Proč na chatě vyměnit septik za čistírnu?

Začněme tím, proč vůbec na chatě měnit stávající řešení?  Existuje mnoho důvodů, ale mezi ty hlavní patří:

  • Vývoz septiku je příliš drahý

  • Stávající septik netěsní a splašky poškozují podzemní vody

  • Chcete ze septiku udělat nádrž na dešťovou vodu

  • Máte obavu z legislativy, která se zaměřila na žumpy

  • Chcete využít přečištěnou odpadní vodu z čistírny pro zálivku zahrady

Motivací může být více, typicky jde o kombinaci. Podívejme se na každou z nich do detailu.

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Vyvážet žumpu mě stojí tisíce ročně

Tohle je klasický problém zodpovědných majitelů jímek a žump, o nehospodárnosti se řešení jsme již v minulosti psali. Cena za vývoz žumpy každý rok roste, těžko se shání společnost, která by odvoz provedla a ještě je tu problém s kapacitou centrálních čistíren, které často odmítají obsah žump.

Problém klienta je však vždy cena za vývoz. 

  • Zkusme si představit chatu s 8 kubíkovou nádrží.

  • Na chatě ve 4 strávíte třetinu roku, počítejme 120 dní

  • Denně každá osoba vyprodukuje 100 litrů odpadních vod, celkem tedy za den 400 litrů.

  • Za 120 dní je to 48 000 litrů odpadních vod

  • Pokud celkovou spotřebu vydělíme objemem žumpy, snadno zjistíme, že by ji bylo potřeba vyvést minimálně 6x.

  • Na Plzeňsku nám vyváží žumpu za cenu kolem 5 000,-. Roční náklad na takovou žumpu tak je 30 000,-.

Což se nemusí zdát tak moc, ale ceny za poslední tři roky vzrostly v průměru o 30% a vzhledem k rostoucím cenám pohonných hmot, můžeme očekávat další růst. Navíc je to závazek, kterého se člověk jen tak nezbaví.

Klasická žumpa bývá to nejdražší řešení, které na chatě můžete mít. Výměna za domovní čistírnu se rozhodně vyplatí.

Žumpa zeje prázdnotou

Bohužel je pořád moc málo těch, které trápí “prokupnutý” septik. Ten už tak patří mezi český chatařský folklor. Prostě se to tak dříve dělalo, tak proč v tom nepokračovat. Patříte-li mezi ty, kterým to není lhostejné, pak děkujeme za celou českou krajinu, že tento problém chcete řešit.

Skutečně není správné vypouštět nepřečištěné splašky do vod povrchových či podzemních. Nedejbože, že soused nebo vy máte v okolí studnu. Koneckonců možná někdo viděl v televizi reportáž o tzv. fosforgate, kde problémem byly nekvalitní domovní čistírny odpadních vod, co teprve v případě, kdy se odpadní voda nečistí, alespoň částečně.

Přeměna septiku na nádrž na dešťovou vodu

Velmi často se setkáváme s motivací přeměnit stávající žumpu na nádrž na dešťovou vodu. To je nejen skvělý nápad, ale také příležitost získat dotaci Dešťovka, ta se nevztahuje jen na nové nádrže, ale i na vytvoření nádrže ze stávajícího septiku.

Septik můžete proměnit na nádrž na vodu.

Nechci za septik dostat pokutu

Po novele vodního zákona z roku 2019 jsou majitelé bezodtokých jímek, tedy žump, povinní schraňovat pod hrozbou pokuty doklady o vývozu žumpy licencovanou společností. Nepředpokládáme, že dojde k masovým kontrolám, na to úřady nemají kapacitu, ale zákon by mohl být podnětem pro sousedské spory, kdy jeden soused udává druhé. A ruku na srdce, kdo z nás má schované účtenky, natož 2 roky zpětně.

Chci čistírnu na chatu kvůli úspoře při zalévání zahrady

Poslední častou motivací bývá možnost využít přečištěné odpadní vody pro zalévání zahrady. Za čistírnu odpadních vod se umístí tzv. akumulační nádrž, ze které následně čerpáte vodu při zálivce. Vzhledem k tomu, jak rostou ceny vody a jak klesají zásoby podzemní vody, je tato motivace zcela logická a správná.

Jak je vidět, důvodů proč pořídit domovní čistírnu odpadních vod na chatu najdeme hned několik. Nyní si musíme říct, na jaké chaty se čistírna hodí a také jakou čistírnu pořídit.

Jak funguje čistírna odpadních vod a co může být problém na chatě

Domovní čistírna odpadních vod (ČOV) funguje na principu několikastupňového čištění. Ve fázi aktivace spoléhá čistírna jednak na provzdušňování, ale také na bakterie, které pomáhají odpadní vody přečistit.

Zcela jednoduše, pokud bakterie nebudou mít “co jíst” zahynou. V takovém případě se čistírna musí znovu nastartovat a ideálně podpořit bakteriemi nebo dovezeným kalem. Proto obecně platilo doporučení, že na chatu vždy raději tříkomorový septik s filtrem. Takový způsob řešení jsme doporučovali a stále v určitých lokalitách doporučujeme.

Kritika čistíren jakožto řešení na chatu zaznívala i řad odborné veřejnosti a nutno podotknout, že často oprávněně. Klasické nebo levnější čistírny, které mohou být vybaveny řídící jednotkou, nejsou ale technicky uzpůsobené na dlouhé intervaly nečinnosti. Řídící jednotka si sice dokáže regulovat provoz na základě objemu přítoku splašek a nepracovat 24 hodin denně, avšak aby se aktivovaný kal nekazil, je stejně potřeba ho jednou za 3 až 4 hodiny provzdušnit.

Kontinuálně se tedy pracuje s kalem uvnitř čistírny a celkovým množstvím. Po několika dnech nebo týdnech je objem tohoto kalu vyčerpán a biologická domovní čistírna přichází o základní esenci čištění. 

Inovace se však najdou všude a trh domovních čistíren odpadních vod není výjimkou. Např. společnost TopolWater šla na tento problém tak, že ke své čistírně TOPAS přidala kalojem, který je oddělený od reaktoru a dmychadlo do něj nepouští vzduch. Při nepravidelném provozu řídící jednotka dávkuje obsah kalojemu do reaktoru, aby čistírna měla základní palivo a vydržela. Podle testů Strojírenské zkušebního ústavu Brno jsou tyto čistírny schopny vydržet až 6 měsíců bez přítoku splašek.

Vlastně jde o jednoduchý princip fungování čistírny, který si můžeme představit analogicky jako hospodaření s penězi. Ty totiž potřebujeme k našemu fungování, ať se nám to líbí či ne. Ten, kdo všechno utratí za 2 týdny, nemůže dlouhodobě takto fungovat. Naopak ten, kdo si řídí svůj rozpočet a ví kolik utratí, vydrží s méně penězi delší dobu.

Kdy čistírnu na chatu pořídit a kdy raději ne

Jak jste se dočetli o pár řádků výše, tak trh již nabízí i licencované řešení v podobě domovní čistírny odpadních vod TOPAS. Na trhu je však i více výrobců a čistíren, které si dokáží poradit s chatařským provozem. Zbývá se tedy zamyslet, jaký je váš způsob využívání chaty a chalupy.

Chata je naším druhým domovem

Je-li chata vaším druhým domovem a stále častěji tam hledáte útočiště. Dokonce tak, že na chatě strávíte i pár víkendů v zimních měsících. Pak si nemusíte dělat příliš velké starosti s výběrem domovní čistírny odpadních vod. Z těchto čistíren si s problémem chatařského provozu poradí každá:

Na chatě jsme často, minimálně 1x za 14 dní

Druhou situací jsou nadšení chataři, kteří se rekreují často, ale chata je pořád určena spíše rekreaci. Přes zimu se na chatě zastavíte zkontrolovat, zda je vše v pořádku, ale netrávíte tam dlouhé zimní večery. V tomto případě lze koupit na chatu takřka stejné domovní čistírny odpadních vod, ale musíte počítat s péčí o čistírnu. Nejde o nic složitého, existují babské rady, které říkají, že do čistírny se má nalít litr mléka nebo hodit rozlámaný chléb. Prostě čistírně trochu pomoci s živinami.

Chatu máme jen na léto

Posledním případem jsou chaty určené skutečně jen na léto, případně návštěvu jednou za měsíc. V této situaci se již dostáváme na hranu technických možností čistíren. Z výše uvedených čistíren přichází v úvahu jen TOPAS, ale i tomu za čas dojdou živiny z kalojemu. Pokud chatu využíváte skutečně zřídka, stále bychom doporučili tříkomorový septik se zemním filtrem.

Jakou čistírnu odpadních vod koupit na chatu

Svá doporučení jsme již uvedli výše. Našim klientům obecně radíme vybírat mezi Topasem a AT. Připomínám však, že jde o situace, kdy chatu využíváte ideálně alespoň jednou za měsíce.

Domovní čistírny TOPAS

TOPAS S

Hodnoty

Cena (bez DPH)

52 250,-

Počet osob (EO)

1 - 5

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

2300 x 1200 x 1200

Váha

180

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Domovní čistírny řady AT

AT6

AT6

Cena (bez DPH)

37 900,-

Počet osob (EO)

1 - 6

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

1800 x 1400 x 1400

Váha

90

Obetonování

Ne

Záruka

10 let na vodotěsnost skeletu, 2 roky na technologii

Kde koupit čističku

Zakra shop

Co musíte vyřídit před koupí čistírny odpadních vod na chatu

Před pořízením domácí čističky odpadních vod na chatu je nutné podstoupit stejné byrokratické kolečko, jako u rodinného domu. Čistírny jsou z pohledu vodního zákona považovány za vodní dílo, a to s sebou nese následující povinnosti.

Hydrogeologický posudek

Hydrogeologický posudek se musí udělat u chat, kde chcete přečištěné vody z domovní čistírny vsakovat nebo akumulovat do nádrže a využívat pro zálivku. Pokud nevíte, kde hydrogeologa sehnat, nevadí. Našim klientům zajišťujeme hydrogeologický posudek my.

Projekt domovní čistírny odpadních vod

Není-li hydrogeologický posudek potřeba, je prvním krokem projekt čistírny. Ten vzhledem k vodnímu zákonu musí připravit autorizovaný vodohospodář, jakým je i naše společnost.  K projektu nabízíme konzultaci zdarma.

Pomůžeme vám s výběrem domovní čistírny, umístěním a budete-li mít zájem i realizací na klíč.

Povolení domácí čističky

Posledním legislativně nezbytným krokem je povolení čistírny. To lze provést klasicky nebo ohlášením. I tuto službu nabízíme naším klientům, není potřeba se tak bát úředního šimlu.

Koupě a objednání domovní čistírny na chatu

Nakonec zbývá objednat domovní čistírnu odpadních vod, zajistit si dopravu a zprovoznění technikem. I tuto službu nabízíme našim klientům bez jakékoliv přirážky, čistírnu u nás pořídíte za stejnou cenu jako výrobce. Jen s tím nebudete mít žádné starosti.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma