Co je domovní čistička odpadních vod (ČOV)

kraus@zakra.cz Michal Kraus
04. 06. 2019
bezúdržbová domácí čov

Zajímá vás, co je domovní čistička odpadních vod (ČOV) a jak funguje? Našli jste si nové bydlení nebo se chystáte rekonstruovat to stávající a přemýšlíte, jak naložit s odpadem? Jestliže svou nemovitost nemůžete připojit k obecní kanalizaci nebo odpadní vody dosud likvidujete pomocí žumpy, ideálním řešením pro vás bude domovní čistička odpadních vod.

Obsah článku

Co je domácí čistička odpadních vod

Domovní čistička odpadních vod, zkráceně ČOV, je plastová nádrž, ve které dochází k čištění odpadní vody a jejímu následnému vypouštění v přečištěné formě. Jedná se o modernější verzi septiku a klasické bezodtoké jímky.

Výhodou domácích čističek je nejen vysoká účinnost čištění odpadní vody, ale také možnost přečištěnou vodu znovu využít – třeba pro zalévání zahrady, mytí auta nebo splachování toalety.

Jak funguje domovní čistička odpadních vod

Domovní ČOV se instaluje do vaší zahrady tak, aby do ní natékala odpadní voda, která zahrnuje vše od spláchnutí záchodu přes mytí myčky až po sprchování. K jejímu přečištění se využívají mechanicko-biologické procesy, při kterých se daří snížit množství nežádoucích látek až o 90–97 % (dle typu ČOV).

Proces čištění domovní čistírny odpadních vod (ČOV) krok za krokem:

  • Odpadní voda vtéká do usazovací nádrže, kde dochází k sedimentaci kalu. Nádrž je zajištěna proti úniku nepříjemného zápachu.

  • Dochází zde také k ředění nevhodných látek (saponáty, tuky apod.) neboli takzvané egalizaci.

  • Následně se voda zbavená nerozpustných látek začíná čistit biologicky, pomocí mikroorganismů. Ti vyžadují neustálý přísun vzduchu, který zajišťuje dmychadlo.

  • Vyčištěná voda natéká do nádrže, odkud je následně přečerpávána.

  • Přečištěnou vodu můžete buď znovu využít na zahradě či v domácnosti, nebo ji zlikvidovat jedním z celkem tří způsobů.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Přečtěte si také: Jak naložit s přečištěnou vodou z domovní ČOV

Kam se domovní čistička (ČOV) hodí

Mezi typické uživatele domovní čistírny patří majitelé rodinných domů. Pro bezproblémovou funkci čističky je zapotřebí neustálý přísun odpadní vody, proto ji ne vždy lze doporučit například na chatu či chalupu, kde pobýváte párkrát do roka. V takovém případě zvolte moderní tříkomorový septik s filtrem, který vydrží i delší dobu nečinnosti a navíc nespotřebovává elektřinu.

Realizace domovní čističky odpadních vod

Domovní čistička odpadních vod je z hlediska zákona považována za vodní dílo, proto k její realizaci potřebujete nejprve splnit veškeré byrokratické povinnosti. Co vás při pořizování čističky čeká?

Hydrogeologický posudek k domovní čističce

Posudek hydrogeologa budete potřebovat pouze v případě, že plánujete přečištěnou vodu z čistírny likvidovat vsakem (do podzemních vod). Cena hydrogeologického posudku se pohybuje mezi 7 až 15 000,- s DPH.

Přečtěte si také: Hydrogeologický posudek k domovní čistírně odpadních vod

Projekt domovní ČOV

Výběr projektanta nepodceňte. Zkušený projektant vám poradí s výběrem domovní čističky, zkonzultuje s vámi její umístění a především vám vytvoří projekt, který se bude líbit úřadům.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Povolení domovní ČOV

Následně vás čeká zastávka na stavebním úřadě, kde vyřídíte územní souhlas/rozhodnutí. Ze stavebního úřadu vede cesta na vodoprávní úřad, kde buď pouze ohlásíte domácí čistírnu odpadních vod, nebo ho necháte rozhodnout.

Přečtěte si také: Povolení domovní čistírny odpadních vod (2021)

Jaká je cena domácí čističky odpadních vod (ČOV)

Cena ČOV se zpravidla pohybuje v rozmezí od 30–80 000 Kč. Naše doporučení je vsadit na zlatý střed. Víme, že se v této cenové hladině dají sehnat kvalitní kousky. Nezapomeňte, že domovní čistírna může časem potřebovat servis nebo náhradní díl – v takové chvíli přijde vhod, pokud jste ji pořídili od spolehlivého prodejce.

My jako projektanti víme, že se naši klienti nespálí, pokud si vyberou jednu z těchto ČOV:

ČOV

Základní cena (bez DPH)

Monocomp

51 500,-

Variocomp

39 900,-

AT6 Plus

50 900,-

Jaká je nejlevnější domovní čistička odpadních vod ?

Přehled nejlevnějších čističek odpadních vod na trhu najdete tady, a zde je srovnání těch nejoblíbenějších.

S čím vám umí pomoci projektová kancelář Zakra

Naší primární dovedností jsou perfektní projekty. Umíme si poradit s čímkoliv, co se týká odpadu u soukromých objektů. Jsme také konzultanti – často se na nás obrací klienti s žádostí o radu, ne každý totiž dokáže odhadnout, jaké řešení pro něj bude nejlepší. Pokud potřebujete projektovou dokumentaci, radu nebo vyřídit stavební povolení, neváhejte se na nás obrátit.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Shrnutí

Domácí čistička odpadních vod je ideálním řešením likvidace odpadních vod u rodinných domů, u kterých nelze vybudovat kanalizační přípojka. Nejen že odpadní vodu účinně zbaví nečistot, ale navíc vám umožní využít ji na zahradě nebo v domácnosti.

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma