Jak vybrat domácí ČOV pro 4 osoby

kraus@zakra.cz Michal Kraus
10. 09. 2019
projekt čov

Domovní čistírny odpadních vod (ČOV) jsou stále oblíbenější technologií pro řešení odpadních vod u rodinných domů. Uplatnění najdou všude tam, kde není možné řešit odpad kanalizační přípojkou. V dnešním článku vám poradíme, jak vybrat domácí ČOV pro 4 osoby a zajistit si tak klidné bydlení.

Obsah článku

Co je domácí čistírna odpadních vod

V současné době se stále častěji setkáte s tím, že pozemek, který jste si vyhlédli, nelze napojit na obecní kanalizaci. V takovém případě je zpravidla nejlepším řešením domácí čistírna. Odpadní voda z domácnosti do ní postupně přitéká a prochází mechanicko-biologickým čištěním.

Kdy zvolit domácí ČOV pro 4 osoby

Na e-shopech a stránkách výrobců můžete najít označení kapacity ČOV v podobě jednotky EO. Jedná se o zkratku pro ekvivalentního obyvatele. Takový jeden typický obyvatel denně spotřebuje 120 až 150 litrů odpadních vod a vygeneruje znečištění 60 g BSK5 za den.

Relativně často se nám při konzultacích stává, že klienti mají sklony výkon čističky poddimenzovat. Nesmíme však zapomínat, že ČOV si musí poradit nejen s odpadem z toalety, ale i z dřezu, pračky, myčky, sprchování a dalších činností.

Rovnou zapomeňte i na to, že děti vyprodukují méně odpadních vod. Stačí si vzpomenout, jak děti rády nechávají puštěnou vodu při čištění zubů, a zjistíte, že na dětech určitě neušetříte.

Domácí ČOV určenou pro 4 EO rozhodně nevolte v případě, že jste skutečně 4 a už vůbec ne tehdy, čekáte-li přírůstek do rodiny nebo ho v dohledné době plánujete. Nezapomeňte, že k vám také chodí návštěva a ČOV plně vytížení samotnou domácností by při večírcích trpěla.

Jakou čistírnu tedy zvolit, pokud jste čtyři, často hostíte návštěvy a v budoucnu se možná budete rozrůstat? Zaměřte se na domácí ČOV určené pro 4 až 6 EO.

Jak vybrat domácí ČOV pro 4 osoby

Výběr domácí ČOV je podobný jako výběr auta či automobilu. Každý, kdo se v tom trochu orientuje, má svůj názor na důležité vlastnosti ČOV. Na internetu naleznete spoustu názorů kladných i záporných, včetně pozitivních a negativních zkušeností. Koneckonců proto jsme sepsali tento článek o zkušenostech s českými výrobci ČOV.

Pojďme si shrnout, na jaké parametry byste při výběru domácí ČOV pro 4 osoby nebo i větší rodinu měli myslet. Pokud si chcete k výběru ČOV přečíst více, doporučujeme tento článek: Jak vybrat domácí ČOV.

Mimo již zmiňovaný parametr pro kolik osob domácí čistírna je, byste měli zvážit pár dalších věcí:

  • způsob likvidace odpadních vod

  • způsob povolení ČOV

  • náklady na pořízení a servis ČOV

  • délka využívání ČOV

Podle způsobu likvidace odpadních vod

Jak budete nakládat s přečištěnou vodou z domácí čistírny? Nabízí se vám hned čtyři způsoby, ne vždy ale máte skutečně na výběr. Kterou z níže uvedených možností nakonec zvolíte, vyplývá například z hydrogeologického průzkumu vašeho pozemku (zda je vhodný k zasakování do podzemních vod, či nikoliv).

Preferovanou variantou likvidace odpadních vod je varianta do vodního toku

  • Vypouštění do vod podzemních – Pokud se ve vašem okolí nenachází nějaký tok či rybník, nezbývá než přečištěné vody zasakovat do půdy. Tento typ likvidace odpadních vod podléhá nejpřísnějším pravidlům a k jeho povolení bude potřeba zpracovat hydrogeologický posudek. Ten, v případě, že si projekt domácí ČOV objednáte u nás, umíme zajistit.

  • Vypouštění do vod povrchových – Pokud máte tu možnost, můžete přečištěnou vodu z domovní ČOV likvidovat do potůčků, rybníků apod. Občas se majitelé ČOV dotazují na možnost využít vyschlého koryta, to však není možné. Musí se jednat o aktivní tok. Typicky se při likvidaci do vod povrchových nevyžaduje hydrogeologický posudek.

  • Vypouštění do jednotné kanalizace – Je možné, že obec nabízí možnost vypouštět přečištěné vody do jednotné kanalizace. Zda je to i váš případ, zjistíte na místně příslušném stavebním úřadě. Případně ji odhalíme my, pokud nám svěříte důvěru pro zpracování projektu.

  • Využití k zálivce zahrady – poslední možností, která je zároveň nejeekologičtější, je shromažďování přečištěné vody v retenční nádrži a následné využití při zalévání zahrady. I v tomto případě budete potřebovat hydrogeologický posudek a navíc již zmíněnou retenční nádrž, a to i v případě, že již vlastníte nádrž na dešťovou vodu.

4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV
Související článek 4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV

Podle způsobu povolení ČOV

Vybírat ČOV lze také s přihlédnutím na to, jakým způsobem budete ČOV povolovat – buď ohlášením, nebo vodoprávním řízením. Ohlášení je asi oblíbenější metodou legalizace, avšak skýtá mnohá úskalí, která si klienti často na začátku neuvědomí.

  • Ohlášení domácí ČOV – Hlavní výhodou je jednoznačně rychlost procesu (zpravidla 30 dní) a také to, že k vám 2x ročně nemusí úředník na kontrolu kvality přečištěné vody. Na druhou stranu musíte svou ČOV jednou za 2 roky podrobit revizi nezávislé osoby, ke stavbě ČOV potřebujete stavební dozor, budete si shánět sami několik dokumentů navíc a také, pokud se rozhodnete likvidovat přečištěné vody do vod podzemních, si musíte pořídit ČOV s certifikátem CE.

Vše, co potřebujete vědět o ČOV na ohlášení
Související článek Vše, co potřebujete vědět o ČOV na ohlášení
  • Vodoprávní řízení k povolení ČOV – Formálnější vodoprávní řízení trvá déle (zpravidla 60 dní) a nevyhnete se kontrolám (ačkoliv realita je taková, že úředníci nestíhají plnit své povinnosti z kapacitních důvodů a tak se vám může stát, že vás kontroly nepotkají). Většinu dokumentů si obstará úřad sám, ušetříte pár stovek a ČOV si můžete pořídit bez ohledu na certifikaci (platí, že pokud chcete vsakovat do podzemních vod, pak musí vybraná ČOV splňovat předepsané parametry). S výběrem vám případně rádi pomůžeme.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

TIP: Více o povolení domácích ČOV se dočtete v tomto článku: Povolení domácí ČOV

Náklady na pořízení a servis ČOV

Náklady by při vašem výběru zcela jistě měly hrát určitou roli, na druhou stranu by se neměly stát primární kritérium. Přeci jen domácí ČOV čistí vaše splašky na vašem pozemku a určitě nechete, aby se v těsné vzdálenosti od vašeho domova nacházelo něco toxického nebo něco, co nefunguje správně a minimálně třeba zapáchá.

TIP: Přečtěte si naše velké srovnání čtyř největších a pravděpodobně nejkvalitnějších výrobců domovních ČOV na českém trhu.

Při výběru ČOV koukejte nejen na pořizovací náklady, ale také na dostupnost servisu ve vašem kraji, na záruční a pozáruční servis. V dnešní době můžeme doporučit výběr výrobce s e-shopem nebo obchodním zastoupením v blízkosti. Přeci jen můžete v budoucnu měnit nějaký díl nebo přikupovat spotřební komponenty (např. kalové koše, bakterie atd.).

Délka využívání domácí ČOV

S cenou souvisí také to, jak dlouho budete ČOV využívat. Setkáváme se situacemi, kdy klienti kupují ČOV s vědomím, že během pár let obec vybuduje kanalizaci. V takovém případě se určitě nevyplatí kupovat výrobek za 100 000,-. Pokud plánujete využívat služeb čističky na neomezenou dobu, rozhodně doporučujeme sáhnout při výběru po prémiových kouscích, jako je například domovní ČOV Monocomp či AT6 Plus. Výběr těch nejoblíbenějších čističek najdete zde.

Realizace domácí ČOV pro 4 osoby: Na klíč, svépomocí nebo přes firmu

Koupě samotné ČOV je jen prvním krůčkem k celkovému spuštění. V dalším kroku na vás čeká rozhodnutí, jak si ČOV vybudujete. Klienti, co nemají hluboku do kapsy a nechtějí vůbec nic řešit, určitě rádi sáhnou po realizaci na klíč. To, jestli se vyplatí nebo ne, záleží především na to, co očekáváte.

Domácí čistička odpadních vod na klíč od Zakra
Související článek Domácí čistička odpadních vod na klíč od Zakra

Realizaci domácí čističky odpadních vod na klíč můžete nechat na násVelká část klientů ví, že stavba ČOV není nic složitého a s partou nadšenců, pronajatým bagrem a trochou šikovnosti se pustí do práce sami. Dá se ještě zvolit mezikrok, kdy si výkop a další náročnější práce, necháte zpracovat stavební firmou a od výrobce si objednáte pouze instalaci.

TIP: Přečtěte si, jak se buduje ČOV svépomocí.

Téma vybudování ČOV je hlavně o vaší peněžence. Realizace na klíč je drahá, ale bezstarostná. Svépomoc je levná, ale náročná. Řešení někde na půl cesty tak může být ideálem pro nejednu rodinu.

Cena pořízení domovní ČOV pro 4 osoby

Dostáváme se k důležitému tématu – jaký rozpočet si vyhradit na domácí ČOV. Běžná ČOV, se kterou bude jistě spokojeni, začíná na ceně kolem 40 000,- bez DPH. Konkrétně zkuste kouknout na:

  • domovní čistírnu Variocomp nebo

  • domovní čistírnu AT6 od Aquatecu.

Tyto čističky splní základní požadavky a ačkoliv s nimi budete mít trochu práce (zajištění odvozu kalu apod.), svůj účel splní dokonale.

Top 5 domácích čističek odpadních vod (ČOV) na rok 2024
Související článek Top 5 domácích čističek odpadních vod (ČOV) na rok 2024

Pokud víte, že domácí ČOV bude na minimálně 10 let vaším parťákem, pak počítejte s investicí v rozpětí 50 až 100 tisíc. Za tuto cenu získáte vyladěný výrobek, na který se můžete stoprocentně spolehnout – doporučit můžeme například čističku Monocomp od ASIO nebo AT6 Plus. Samozřejmě se nabízí i další velké společnosti jako např. Envi-Pur nebo již zmiňovaný Aquatec.

Nejlepší domácí ČOV pro 4 osoby na českém trhu

Tradičně předesíláme, že jde o náš subjektivní názor smíchaný s preferencemi našich zákazníků. Nejprve doporučujeme pročíst tyto články: Srovnání domovních ČOV a Zkušenosti s domácími ČOV.

Pokud nejste fanoušci dlouhé četby, tak jsme pro vás připravili rychlý tip na kvalitní ČOV, za které se nebojíme dát ruku do ohně:

Poradíme vám, jak vybrat správnou biologickou čističku odpadních vod.Kde sehnat projekt domácí ČOV

Domácí ČOV dle zákona považujeme za vodní dílo, ke kterému je potřeba doložit projektovou dokumentaci, na níž se vyjímá kulaté razítko od autorizovaného vodohospodáře, jakým je například naše společnost Zakra. Co vše vám nabízíme:

  • Poradíme vám s výběrem domovní ČOV, jejím umístěním na pozemku a způsobem likvidace přečištěných vod.

  • Vypracujeme pro vás projekt domovní ČOV, který bude mít úspěch na úřadě.

  • Pokud budete chtít, oběháme za vás příslušné úřady a získáme vám potřebná povolení.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

5 tipů k domácím ČOV na závěr

  • Tip číslo 1: Nešetřete, dobré ČOV začínají na ceně 39 000,- bez DPH.

  • Tip číslo 2: Dobře zvažte, jakým způsobem ČOV budovat, cena může výrazně stoupnout.

  • Tip číslo 3: Nebojte se vodoprávního řízení, občas je výhodnější než ohlášení.

  • Tip číslo 4: Od projektanta si dopředu zjistěte cenu, zda zahrnuje DPH a domluvte si předpokládaný termín realizace.

  • Tip číslo 5: Na chatu je lepší septik než ČOV, nechtějte ČOV za každou cenu.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma