Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého

kraus@zakra.cz Michal Kraus
30. 06. 2023
septik-(1)-1688128892.png

Čistička odpadních vod (ČOV) AT6 od společnosti Aquatec je jednou z nejoblíbenějších čistíren odpadních vod na českém trhu. Své zastánce získala především díky nízké ceně, kvalitní technologii a variabilitě řešení. Dnes se ČOV AT6 od Aquatecu nabízí ve 3 variantách: Standard, Plus a Control. Níže se představíme každou z nich.

Obsah článku

Varianty ČOV Aquatec AT6

Domácí čistička odpadních vod AT6 je primárně určena pro 1 až 5 osob. Standardně se nabízí k rodinným domům i na chaty. V naší nabídce najdete hned 3 varianty této čistírny:

  • Standard

  • Plus

  • Control

AT6 ve variantě Standard

V základním provedení, tedy standard, se čistička AT6 nabízí bez řídící jednotky. Z pohledu fungování jde o klasickou mechanicko-biologickou čističku odpadních vod, která se hodí primárně pro rodinné bydlení

Varianta Standard není vhodná k rekreačním objektům. Doporučujeme ji objednávat pouze k rodinným domům se stabilní produkcí odpadních vod. Hlavním konkurentem této varianty je Variocomp od ASIOČistička odpadních vod AT6 Standard

Základní parametry AT6 Standard

AT6 Standard

Hodnoty

Počet osob

1 až 5

Rozměry (průměr x výška)

1 400 x 1 800

Váha

100

Příkon (W)

44

Řídící jednotka v ceně

Ne

Maximální denní nátok v m3

0,6

Hodí se k rodinnému domu

Ano

Hodí se na chatu

Ne

Lze ovládat vzdáleně

Ano

Plně automatická (úprava režimů)

Ne

Hlavní konkurent

Variocomp 5K

Cena bez DPH

37 900,-

AT6 Plus: Nejoblíbenější varianta

Varianta AT6 Plus je nejoblíbenější a také nejčastěji kupovanou čistírnou od značky Aquatec. Oproti první variantě Standard nabízí řídící jednotku s GSM modulem.

Řídící jednotku oceníte, jak u rodinného domu, tak na chatě. Čistička prošla přísným testováním a vydrží až 3 měsíce bez zatížení. Chatu tak můžete bez problémů zazimovat a po zimě se vrátit k bezproblémovému chodu čistírny. 

Čistička odpadních vod AT6 Plus

Základní parametry AT6 Plus

AT6 Plus

Hodnoty

Počet osob

1 až 5

Rozměry (průměr x výška)

1 400 x 1 800

Váha

100

Příkon (W)

44

Řídící jednotka v ceně

Ne

Maximální denní nátok v m3

0,6

Hodí se k rodinnému domu

Ano

Hodí se na chatu

Ano

Lze ovládat vzdáleně

Ano

Plně automatická (úprava režimů)

Ne

Hlavní konkurent

Monocomp 4

Cena bez DPH

50 900,-

AT6 Control: Nejlepší varianta pro požitkáře

Poslední a nejnovější variantou domácí čistírny AT6 je varianta Control. Ta splňuje nejpřísnější normy a využívá se i pro dotace na domovní čistírny, kde platí velmi přísná kritéria pro výběr správné čistírny. 

ČOV je osazena samostatnou řídicí jednotkou, jež na základě současného počtu uživatelů autonomně rozhodne, jaký režim čištění by měl být zvolen. Takže uživatel nemusí mít na paměti, že by měl zvolit intenzivnější čištění, pokud očekává větší návštěvu. ČOV rovněž nemá problém, pokud se rozhodnete přijet na chatu za měsíc místo obvyklého týdenního intervalu. Je samozřejmě možné automatický režim deaktivovat a přejít na manuální režim, například během servisních prací.

Další předností je konstrukčně vylepšené provedení. S 15 mm tlustým dnem reaktoru a ocelovou výztuží ve vrchní části ČOV, je Control verze přizpůsobená i pro geologicky složitější podmínky (hodí se například při výskytu podzemní vody)

Jedná se prakticky o bezúdržbovou čistírnu odpadních vod

Čistička odpadních vod AT6 Control

Základní parametry AT6 Control

AT6 Control

Hodnoty

Počet osob

1 až 5

Rozměry (průměr x výška)

1 400 x 1 800

Váha

100

Příkon (W)

44

Řídící jednotka v ceně

Ne

Maximální denní nátok v m3

0,6

Hodí se k rodinnému domu

Ano

Hodí se na chatu

Ne

Lze ovládat vzdáleně

Ano

Plně automatická (úprava režimů)

Ne

Hlavní konkurent

Topas S5

Cena bez DPH

64 900,-

Ceny čistírny AT6

Cena ČOV AT6 začíná na 37 900,- bez DPH. U rodinného bydlení je možné využít snížené sazby DPH v podobě 15%. V ostatních případech se platí 21%.

Pokud si objednáte jakoukoliv z variant čistírny AT6 u nás, přijedeme ji i zprovoznit a vy tak získáte výhodnější sazbu DPH.

Cena jednotlivých variant

Typ

AT 6

AT 8

AT 10

AT 12

Standard

37 900,00 Kč

42 900,00 Kč

56 900,00 Kč

65 900,00 Kč

Plus

50 900,00 Kč

56 900,00 Kč

73 900,00 Kč

83 900,00 Kč

Control

64 900,00 Kč

71 200,00 Kč

90 200,00 Kč

100 700,00 Kč

Další položky, které je nutné započítat do ceny

Do pořizovací ceny domovních čistíren Aquatec (stejně tak ostatních čistíren) nezapomeňte započítat:

  • Dopravu

  • Příslušenství (komínek apod.)

  • Projekt

  • Povolení

  • Zprovoznění čistírny

Cena domovní čistírny tak bude reálně zhruba o 20 až 25 tisíc vyšší, než je letáková cena.

Nezávazné naceněníMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak funguje čistička od Aquatec

Čistírny Aquatec fungují na principu mechanicko-biologického čištění

  1. V úvodní fázi čištění je odpadní voda zbavena pevných částic pomocí filtru

  2. V této části probíhá i anaerobní část čištění (rozklad nečistot bez přístupu kyslíku)

  3. Ve druhé fázi natékají odpadní vody do provzdušněného reaktoru, kde dochází k biologickému rozkladu organického znečištění a nitrifikaci amoniakálního dusíku.

  4. Poslední etapou čištění je tzv. separace v dosazovací nádrži, kdy aktivovaný kal klesá ke dnu odkud je mamutkou tažen zpět usazovacího prostoru. Čistá voda zůstává v horní části nádrže, odkud odtéká ven.

Jakou variantu ČOV AT6 vybrat

Vybrat ze 3 alternativ ČOV AT6 nemusí být pro člověka, který poprvé v životě vybírá domácí čističku odpadních vod jednoduchý úkol.

Zvláště, když všechny typy fungují na podobném principu a využívají VFL labyrint, a stejný typ aerobních a anaerobních procesů.

Liší se ale v řídících jednotkách, kterými je možné stimulovat chod čističky a upravit intenzitu čištění v momentě, kdy například jedete na dovolenou nebo využíváte čističku na chatě

Proto jsme připravili tyto scénáře ze života, se kterými se můžete běžně setkat:

  • Čističku kupuji k rodinnému domu, v dohledné době se bude stavět kanalizace

  • Pořizujete ČOV na chatu, kde jednou možná budete bydlet

  • Hledám poměr mezi cenou a výkonem pro rodinný dům

  • Hledáte maximálně bezúdržbovou čistírnu odpadních vod

Čističku kupuji k rodinnému domu, v dohledné době se bude stavět kanalizace

Pokud již dnes víte, že v budoucnu bude vaše nemovitost připojena kanalizační přípojkou ke kanalizaci a domovní ČOV je jen přechodnou záležitostí, pak si hravě vystačíte s variantou Standard

Pořizujete ČOV na chatu, kde jednou možná budete bydlet

Na chatu se vždy doporučuje domovní ČOV s řídící jednotkou. Chod čističky je při odjezdu potřeba ztlumit, tak aby aktivovaný kal vydržel do vašeho příjezdu. Pokud vám nevadí manuální přepínání režimů, pak hledáte variantu Plus.

Pro vzdálené a automatické řízení čistírny doporučujeme variantu Control, která si sama přepíná mezi jednotlivými režimy. 

Hledám poměr mezi cenou a výkonem pro rodinný dům

Nechystá se ve vaší obci připojení ke kanalizaci a vy hledáte alternativu pro rodinný dům. Pak opět doporučíme variantu Plus

Top domácí čistička odpadních vod: Recenze a ceny (2024)
Související článek Top domácí čistička odpadních vod: Recenze a ceny (2024)

Hledáte maximálně bezúdržbovou čistírnu odpadních vod

Nechcete mít s čistírnou žádné zbytečné starosti? Nechcete myslet na manuální přepínání řídící jednotky? V takovém případě na vás čeká domácí čistička AT6 ve variantě Control

Ta sama podle objemu nátoku reguluje intenzitu čištění. Po odjezdu na dovolenou vás tedy nemusí trápit, že jste zapomněli ztlumit chod dmychadla. 

Zkušenosti ostatních

Aby byla tato recenze a doporučení komplexní, prošli jsme za vás internet. Toto jsou zkušenosti uživatelů čističek AT6 od Aquatec.

Hodnocení AT6 ze Slovenska

Na Google hodnocení ČOV AT6 přímo společnosti Aquatec najdeme z 99% spokojené klienty.

Kladná recenze na čističku AT6Další kladná recenze na AT6 ČOV3 pozitivní recenze na AT6

Česká fóra

Na českých fórech jsem nenašli mnoho kladných ani negativních recenzí. Jako kdyby se o čističkách nediskutovalo :-)

Naše recenze čistírny AT6

Jak je již zřejmé z předchozích řádků, tak patříme mezi fanoušky čistíren AT6. Z pohledu nás jako autorizovaných vodohospodářů jde o kvalitní výrobek. Velmi se nám líbí jednoduchost čistírny z pohledu konstrukce.

Servisu se člověk v dlouhodobém horizontu nevyhne u žádné čistírny. To platí u domovních čistíren stejně jako u obecních. Vlez do čistírny AT6 je jednoduchý a konstrukčně přístupný pro servisního technika. Velmi snadno se identifikuje případná porucha.

Jako realizátorům se nám líbí váha čistírny. Jde o jednu z nejlehčích čističek na trhu. Lze s ní tak velmi snadno manipulovat při stavbě.

Z pohledu čistících hodnot plní nejvyšší standardy, včetně možnosti vypouštět odpadní vody do vsaku. Velmi se nám líbí certifikace na nepravidelný provoz, protože výběr ideální technologie na chatu, zůstal do dnešních dnů oříškem. Konečně má septik s filtrem relevantního soupeře. 

Závěrečný verdikt

Domovní čistírnu AT6 v jakékoliv variantě můžeme s klidným srdcem doporučit. Pouze variantu Standard nedoporučujeme k rekreačním objektům. 

Na domovních čistírnách se často zbytečně šetří, byť jde o výrobek, který si má poradit s nebezpečnými látkami a v lidské bezprostřední blízkosti likviduje odpadní vody. Volbou varianty Plus či Control chybu neuděláte.

Pro lepší uživatelský komfort u varianty Standard by se hodilo jednodušší nastavování ventilů.  Jinak nemáme, co vytknout. Důkazem kvality, kromě certifikací může být také několik úspěšných projektů v oblasti decentrálního čištění odpadních vod

Čistírna AT6 v datech

Čísla nelžou. Lidská pravda a také jedna z posledních knih popularizátora vědy Václava Smila. Co říkají čísla o čistírně AT6?

Certifikované hodnoty

Nejprve se podíváme na certifikované hodnoty čištění odpadních vod i ve srovnání s konkurencí. 

Emisní limity čistírny AT6

Podíl projektů (společnost Zakra)

V naší nabídce tvoří domácí čistička AT6 ve variantě Plus nezastupitelné místo. Podívejte se na podíly jednotlivých čističek a značek v našem portfoliu. 

Podíl projektů- srovnání s jinými značkami

Podíl projektů - interní srovnání variant AT6

Srovnání s konkurencí

Výrobce

ASIO

ASIO

TopolWater

ABPlast

TopolWater

ABPlast

Typ ČOV

Variocomp 5K

Monocomp 4

Topas S5

AT6 Plus

Topas R5

AT6

Typ čištění

Mechanicko-biologické

SBR

SBR

Mechanicko-biologické

SBR

Mechanicko-biologické

Počet osob

3 až 7

2 až 5

2 až 5

1 až 5

2 až 5

1 až 5

Vyšší řada

Variocomp 8K

Monocomp 8

Topas S8

AT8 Plus

Topas R8

AT8

Půdorysné rozměry (průměr v mm)

1250

1250

1200

1400

1200

1400

Výška v mm

2020

2020

2400

1800

2400

1800

Váha v kg

160

150

180

95

150

95

Řídící jednotka v ceně

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Práce s kalem

Manuální

Jutové koše

Možnost automatického odkalení při dokoupení odvodňovacího boxu

Manuální

Možnost automatického odkalení při dokoupení odvodňovacího boxu

Manuální

Základní cena bez DPH

39 990,00 Kč

51 500,00 Kč

60 000,00 Kč

50 900,00 Kč

56 000,00 Kč

37 900,00 Kč

Nutnost obetonování

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Možnost povolit ohlášením

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Vhodná na chatu s nepravidelným provozem

Ne

Částečně

Ano

Ano

Ano

Ne

Vývoj ceny v čase

Vývoj ceny AT6

Jaká je cena domovní ČOV?
Související článek Jaká je cena domovní ČOV?

Historie a vývoj čistírny 

  • První domovní čistírny odpadních vod pod značkou Aquatec vyšly na trh v roce 2004.

  • V roce 2006 splnily čistírny kritéria pro získání mezinárodní normy EN 12566-3 z německého institutu - Prüfinstitut für Abwassertechnik Aachen

  • 2016 byla představena dodnes známá varianta Plus s řídící jednotkou, kterou je možné umístit i na chatu

  • Poslední inovací na poli domovních čistíren Aquatec je varianta Control z roku 2022

Čistírny Aquatec řady AT prošly za poslední roky spoustou změn. Výrobce kontinuálně reaguje na zpětnou vazbu od klientů, tak i projektantů a realizátorů. 

Aquatec: Domácí čističky odpadních vod vod pro každého
Související článek Aquatec: Domácí čističky odpadních vod vod pro každého

Kde a kdy koupit ČOV AT6

Domácími čističkami AT6 je prakticky zaplavený český internet. Pozor však na nákup bez předchozí konzultace s odborníkem. Doporučujeme vždy konzultovat především následující:

  • Zda se v místě nachází podzemní voda

  • Výšku nátoku a případné nastavení komínkem

  • Pochozí poklop, případně variantu do pojezdu

  • Správnou velikost, pokud jde například o 5 osob

Z naší zkušenosti se často v eshopu zapomene vybrat důležité příslušenství, které pak na místě chybí a musí se přiobjednat. 

Při nákupu na eshopu budete nuceni zaplatit vyšší sazbu DPH, než kterou byste museli. V případě realizace ČOV na klíč se uplatní snížená 15% sazba, což už za to stojí.

Nabízíme domácí čističku AT6 Plus

Tip, jak správně koupit ČOV AT6

Zašlete nám vaši projektovou dokumentaci domovní ČOV nebo si ji od nás nechte připravit. Společně pak vyřešíme cenovou nabídku na veškeré příslušenství, včetně dopravy a zprovoznění.

Kdo prodává čistírny AT6

Čistírny AT6 ve všech variantách můžete zakoupit přímo u nás. Pokud se chcete poohlédnout i jinde, pak doporučujeme společnost ABPlast nebo USBF, které se prodejem čističek značky Aquatec taktéže zabývají.

Nezávazné naceněníMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Materiály ke stažení

Nabízené služby k čističce AT6

K domovním čistírnám řady AT nabízíme veškerý sortiment služeb:

  • Projekt

  • Povolení

  • Prodej

  • Realizaci na klíč

  • Hydrogeologický posudek

  • Servis a zprovoznění

Projekt čistírny

Ke všem typům ČOV AT vám připravíme projekt. Preferované řešení předjednáme s úřady a vyhneme se tak riziku neschválení stavby domovní ČOV. 

Projekt domácí ČOV: Co vše musí obsahovat?
Související článek Projekt domácí ČOV: Co vše musí obsahovat?

Vyřízení povolení

ČOV AT6 je možné povolit, jak klasickým vodoprávním řízením, tak preferovanějším ohlášením.

Obě varianty povolení za vás rádi vyřídíme.

Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky
Související článek Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky

Hydrogeologický posudek

Potřebujete přečištěné odpadní vody vsakovat? Nebo je chcete využít pro zalévání zahrady? Budete potřebovat hydrogeologický posudek

Jak na vsakování odpadních vod z domovní čistírny (ČOV)
Související článek Jak na vsakování odpadních vod z domovní čistírny (ČOV)

Servis a zprovoznění

Domovní čistírny Aquatec umíme zprovoznit i servisovat. Pokud máte s čistírnou problém, neváhejte se na nás obrátit.

Realizaci na klíč

Čistírny stavíme na klíč. Postaráme se o vše od A do Z. Od projektu až po zprovoznění. 

Časté dotazy 

Jde čistička AT6 povolit ohlášením? 

Ano, domácí čističky AT6 mají certifikaci, podle §15a vodního zákona. Všechny typy této čističky jdou povolit ohláškou

Je možné ji využít pro vsak? 

Ano, za předpokladu, že máte hotový hydrogeologický posudek a projekt, který navrhuje takové řešení a neexistují objektivní důvody, proč by vsak nebyl možný (záplavové území, ochranné pásmo vodního zdroje). 

Co nesmí přijít do čističky? 

U AT6 platí stejná doporučení, jako u jiných čističek. Do čističky by nemělo přijít:

Zakázané látky

Příklad zakázané látky

Příklad z chodu domácnosti

léky, toxické látky a jedy

Antibiotika nebo jed na krysy

Prošlé léky spláchnuté do toalety

barviva

Zbytek bílé barvy

Zbytek plechovky s barvou spláchnutý do toalety

koncentrované kyseliny a zásady

Saponát na mytí oken může obsahovat amoniak, což je silná zásada. Kyselina chlorovodíková, která se používá pro čištění bazénů.

Obsah kýble s intenzivní koncentrací saponátu spláchnutý do toalety.

fotografické chemikálie

Roztok vývojky (fotky)

Pokud je někdo doma zapálený amatérský fotograf a vyvíjí film v domácnosti, mohou se chemikálie použité při tomto procesu dostat do toalety a odtud do čistírny.

Je nás více, než 6, jakou ČOV koupit?

V takovém případě se čističky Aquatec nabízejí ve variantách:

  • AT8

  • AT10

  • AT12

I tyto větší typy čističek je možné zakoupit ve variantách Standard, Plus a Control. 

Typ

Počet osob

Průměr

Výška

V přítok

V odtok

AT 6

2-5

1400

1800

1300

1150

AT 8

6-7

1400

2200

1700

1500

AT 10

8-9

1750

2200

1500

1250

AT 12

9-10

1750

2400

1700

1500

AT 15

11-15

2050

2200

1700

1500

AT 20

16-20

2050

2700

2200

2000

Umíte pro tuto čističku vyřídit projekt a povolení?

Ano, samozřejmě. Projekty čistíren AT6 připravujeme na denní bázi. U vyřízení povolení si můžete vybrat z klasického vodoprávního řízení či ohlášení čov

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma