Domovní ČOV si poradí nejen s chybějící kanalizační přípojkou

kraus@zakra.cz Michal Kraus
31. 05. 2020
instalace čov

Stavíte dům a ocitli jste se před otázkou, jak naložit s odpadními vodami? Jestliže nemáte možnost napojit stavbu na kanalizaci, ideálním řešením je domovní ČOV. Čistička odpadních vod nabývá poslední dobou na popularitě také z toho důvodu, že ve spojení s retenční nádrží vám umožňuje přečištěnou odpadní vodu využívat třeba k zálivce zahrady.

Obsah článku

Co je čistička odpadních vod

Jak naložit s odpadními vodami musíte řešit v případě, že bydlíte v lokalitě, kde není možné zajistit standardní připojení ke kanalizaci? Jestliže plánujete stavět dům v odlehlé vesnici a sháníte levný pozemek, s největší pravděpodobností bude nutné investovat do domovní ČOV.

Domovní čistírna odpadních vod se ukládá pod zem. Funguje na principu mechanicko-biologického čištění.

Domovní čistička odpadních vod je plastová nádrž zapuštěná do země, ve které dochází k likvidaci odpadních vod a jejich biologicko-mechanickému přečištění. Hravě si poradí s veškerou vodou, kterou doma spotřebujete – ať už se jedná o vodu ke splachování toalety, praní prádla nebo sprchování. Kromě toho vám nabízí možnost přečištěnou vodu znovu využít, a to například k zálivce zahrady nebo napuštění bazénu.

Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
Související článek Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]

S domovní ČOV se proto nejčastěji setkáte u rodinných domů a ubytovacích zařízení, kde je zajištěný neustálý přísun odpadní vody. Naopak u rekreačních zařízení, která jsou obývána pouze nárazově, je vhodnějším řešením septik.

Tříkomorový septik s filtrem od A do Z
Související článek Tříkomorový septik s filtrem od A do Z

Jak funguje domovní ČOV

Možná se ptáte, proč je u rekreačních zařízení vhodnější dát přednost septiku. Důvodem je způsob, jakým domovní ČOV funguje. K čištění odpadní vody používá biologicko-mechanické procesy, které sníží množství nežádoucích látek ve vodě o 90-97 %.

První fází je mechanické čištění, při kterém jsou odstraněné hrubé nečistoty (písek, štěrk, vlasy, chlupy, atd.) a na něj navazuje čištění biologické. O to se starají mikroorganismy, pro jejichž činnost je ale zásadní, aby byl přísun odpadních vod stálý. To lze většinou zajistit pouze u trvale obydlených staveb. V opačném případě bakterie nepřežijí a čistička tak ztrácí svou funkčnost. Zároveň je vhodné mít na paměti, že bakteriím škodí příliš agresivní čisticí prostředky, proto je raději vyměňte za šetrnější alternativy.

Nakonec v čističce dochází k sedimentaci vody, při které se odděluje a usazuje kal. Ten je nutné z domovní ČOV jednou až dvakrát ročně vyvézt. V případě, že v domácnosti používáte výhradně biologicky odbouratelné čisticí prostředky, můžete usazený kal zkompostovat.

Co s přečištěnou vodou?

S přečištěnou vodou můžete naložit několika způsoby. Buď ji necháte vsáknout do podzemní vody nebo ji vypustíte do vody povrchové (řeka, potok) či do jednotné kanalizace, která není ukončená centrální čistírnou odpadních vod.

Jestliže ale vlastníte větší zahradu, je na místě uvažovat nad využitím přečištěné vody k její zálivce. Nejen že se jedná o ekologický způsob hospodaření s vodou, ale navíc tato možnost značně uleví vaší peněžence při měsíčním zúčtování za vodné a stočné. Pravdou je, že abyste mohli s vodou nakládat, musíte společně s domovní ČOV pořídit také retenční nádrž, ve které budete přečištěnou vodu schraňovat. Díky dotačnímu programu Dešťovka ale máte možnost ušetřit až 50 % nákladů.

TIP: Přečtěte si, jak získat dotaci na retenční nádrž.

Jak vybrat čističku odpadních vod

Vybírat domovní čistírnu není jako vybírat běžné spotřební zboží. Zajisté chcete, aby vám čistička sloužila dlouhé desítky let a nepřidělávala vám zbytečné starosti. Jak byste tedy při pořizování domovní ČOV měli postupovat?

  1. Ujistěte se, že je váš záměr realizovatelný. Co to znamená? Ještě než se pustíte do shánění čističky, zjistěte si na obecním úřadě následující informace:

    1. Nenachází se v obci přeci jenom kanalizace, ke které byste svou nemovitosti připojili pomocí kanalizační přípojky?

    2. Nenachází se v obci centrální čistírna odpadních vod? Pokud ano, čističku sice postavit můžete, ale přečištěné vody nesmíte likvidovat do kanalizace, která je centrální čistírnou zakončena.

    3. Neplánuje obec kanalizace výhledově vybudovat? Pokud ano, domácí čistírna se stane jen přechodným řešením, do kterého není třeba investovat vyšší desítky tisíc.

  2. Ujasněte si, k jakému objektu čistírnu pořizujete. Ideálně by se mělo jednat o objekt, který je trvale obydlený a využívaný – rodinný dům, celoročně vytížené ubytovací zařízení nebo průmyslový objekt. Jestliže se jedná o chatu či chalupu, kterou obýváte nárazově, raději zvolte tříkomorový septik.

  3. Kolik osob bude čistička obsluhovat? U každé čistírny výrobce uvádí, pro kolik ekvivalentních osob (EO = osoba, která denně vyprodukuje cca 120 litrů vody) je dimenzovaná. Vždy se přitom jedná o určité rozpětí, například 1–5 EO. Důležité je zvolit čističku, která zvládne obsloužit celou vaši rodinu i návštěvy.

  4. Rozhodněte se, jak budete čističku povolovat. O samotném povolení se rozepíšeme za chvíli, důležité ale je, že existují dva způsoby, jak čističku povolit – ohlášení a vodoprávní řízení. Pozor si dejte na to, že v případě domovní ČOV na ohlášení, u které budete chtít přečištěné vody nechat zasakovat na pozemku, musíte zvolit čistírnu s certifikací CE.

  5. Zajímejte se o to, co vše je zahrnuto v pořizovací ceně čistírny. Je její součástí také příslušenství (a pokud ano, jaké), doprava čistírny na pozemek a její zprovoznění? Na první pohled levná čistička se vám totiž může ještě prodražit, pokud k ní bude potřeba dokoupit dmychadlo a víko nebo pokud vám dodavatel nacení zvlášť i dílčí úkony, jako je doprava, montáž a zapojení.

  6. Proklepněte si výrobce a servis, který nabízí. Vždy je lepší investovat do čistírny od renomovaného výrobce, který poskytuje nadstandardní služby, férový pozáruční servis nebo má vlastní e-shop, na kterém nabízí potřebné příslušenství.

Přečtěte si také:

Jaká je cena domovní ČOV?

Při pořizování domovní čističky odpadních vod počítejte s vyššími pořizovacími náklady. Jen za samotné čistící zařízení zaplatíte několik desítek tisíc korun (30–60 tisíc korun). Připočíst musíte i vypracování projektu, získání povolení, koupi příslušenství a nakonec výkopové a instalatérské práce. Jestliže chcete přečištěnou vodu používat k zalévání zahrady, něco málo padne také na pořízení a instalaci retenční nádrže.

Výrobce

Čistírna

Základní cena

Kde koupit

Přislušenství v ceně

Spotřeba elektřiny

Využití přečištěné vody

Umíte projekt k čistírně

ASIO

Variocomp 5K

39 900

Zakra shop

Veškeré provozní komponenty

1,44 kWh/den

ANO

Ano

ABPlast

AT6

37 900

Zakra shop

Dmychadlo

0,9 kWh/den

ANO

Ano

Ekocis

EK-S4

32 600

Zakra shop

Veškeré provozní komponenty

0,9 kWh/den

ANO

Ano

VH Tech

VH6 Economy

30 570

VH Tech

Veškeré provozní komponenty

0,6 kWh/den

NE

Ano

Eko natur

EN 4

31 000

Ekonatur

Veškeré provozní komponenty

?

NE

Ano

Topol water

TOPAS S

55 000

Topol water

Veškeré provozní komponenty

1,44 kWh/den

ANO

Ano

Envipur

BC6

44 750

Envi-pur

Veškeré provozní komponenty bez řídící jednotky

0,72 kWh/den

ANO

Ano

Běžná cena domovních čistíren odpadních vod se pohybuje od 30–60 000,-.  Jedná se ale o základní cenu bez DPH. Co to znamená? Pokud si domovní ČOV pořizujete k rodinnému domu, připočtěte k uvedené ceně 15% DPH (vynásobte ji 1,15). Jestliže vám čistírna bude sloužit k podnikání (instalujete ji například k penzionu nebo kadeřnictví), DPH činí 21 %.

Jestliže si domovní čistírnu odpadních vod za 40 000,- bez DPH pořizujete k rodinnému domu, zaplatíte ve výsledku 40 000 x 1,15 (15% DPH) = 46 000,-. Jestliže si domovní čistírnu odpadních vod za 40 000,- bez DPH pořizujete k podniku, zaplatíte ve výsledku 40 000 x 1,21 (21% DPH) = 48 400,-.

Výhodou jsou poměrně nízké roční náklady na provoz domovní ČOV. Ročně vás vyjdou zhruba na 2 400 Kč, ke kterým ještě připočtěte 2 500 korun za odčerpání usazeného kalu.

TIP: Přečtěte si podrobnější článek, ve kterém rozebíráme cenu domovní ČOV.

Jak si pořídit domovní čistírnu snadno a rychle

Abyste si mohli čistírnu odpadních vod na svém pozemku vybudovat, budete potřebovat jednak projekt domovní ČOV a druhak povolení ke stavbě a k nakládání s odpadními vodami.

Hydrogeologický posudek

Posudek od hydrogeologa není třeba shánět vždy – zcela jistě se bez něj neobejdete v případě, že chcete přečištěné vody nechat zasakovat na svém pozemku. Hydrogeolog určí, zda je váš záměr proveditelný a zda nehrozí riziko kontaminace spodních vod.

Nevíte, kde sehnat hydrogeologa? Obraťte se na nás – máme kontakty na ty nejlepší hydrogeology v oboru. Oslovíme jich hned několik a předložíme vám jejich cenové nabídky, ze kterých si vyberete tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Potřebuji hydrogeologaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Projekt domovní ČOV

Projektová dokumentace je základním předpokladem pro získání úřední povolení ke stavbě a k nakládání s odpadními vodami. Vypracovat ji ale může pouze autorizovaný inženýr vodohospodářských staveb, jakým je například naše projekční kancelář Zakra. A proč si pro projekt vybrat právě nás?

  • Jsme rychlí – Na projekt vaší domovní čistírny nebudete čekat déle než 3 týdny od získání všech podkladů. Dáváme si záležet, abyste termín dokončení projektu ČOV vždy znali dopředu a mohli s ním počítat.

  • Jsme féroví – Cenu projektu domovní ČOV znáte vždy dopředu a v průběhu naší spolupráce se nijak nemění. Pokud budete potřebovat něco předělat nebo se úředníkovi nebude něco líbit, máte tuto předělávku v ceně.

  • Jsme digitální – Pro získání většiny podkladů využíváme digitalizované katastrální mapy, digitální podklady sítí, Google mapy a další nástroje. Naši práci uchováváme v bezpečí cloudu, takže nehrozí její ztráta. Vyvinuli jsme vlastní interní aplikaci, která nám pomáhá vyřizovat povolení k domovním čistírnám odpadních vod, díky čemuž pracujeme rychle a efektivně.

  • Pomůžeme vám vyřídit povolení domovní ČOV – Nechte veškeré starosti s obíháním úřadů na nás a ušetřený čas věnujte své rodině.

  • Umíme také domovní ČOV na klíč – Celý proces realizace domovní čistírny si vezmeme na starost.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Povolení domovní ČOV

Povolení čistírny jsme už trochu nakousli – vybrat si lze buď klasické vodoprávní řízení, nebo ohlášení. Jak se od sebe tyto dva povolovací procesy liší, vidíte v tabulce:

Kritéria

Vodoprávní řízení

Ohlášení

Lhůta úřadů k vyřízení

60 dnů

30 dnů

Platnost řízení

Omezená, na 10 let

Neomezená

Podmínky k vypouštění vod

Stanoví úřad

Nestanovuje úřad

Rozbor vzorku vypouštěných vod

2x ročně

Revizní kontroly po 2 letech

Správní poplatek

300 Kč

500 Kč

Povolení domácí čističky odpadních vod (ČOV) je správní proces, při kterém stavební a vodoprávní úřad povolí stavbu a likvidaci odpadních vod z čistírny. Povolení lze řešit klasickým vodoprávním řízením se lhůtou 60 dnů nebo ohlášením se lhůtou 30 dní.

Jednání s úřady nepatří mezi vaše oblíbené činnosti? Nebojte – umíme nejen vypracovat projektovou dokumentaci, ale také získat všechna potřebná povolení a ušetřit vám tak spoustu času a starostí.

Chci vědět víceMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Shrnutí

Řešíte, jak naložit s odpadními vodami u své nemovitosti a nejste si jistí, zda vám obec povolí stavbu čistírny? Nebo váháte, zda pro vás nebude vhodnější tříkomorový septik? Neváhejte se na nás obrátit s dotazem, rádi vám odpovíme a poradíme. A pokud budete chtít, vypracujeme pro vás projektovou dokumentaci jak k domovní ČOV, tak k septiku.

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma